logo Werkgroep Grauwe Kiekendief, © 2009 Misty Smit - Klik voor de beginpagina 'home'
Satelliet 2007 Home
SATELLIETROUTE GRAUWE KIEKENDIEVEN 2006/2007 - FRANZ
Migratie van Franz: blauw = herfstmigratie 2006; rood = voorjaarsmigratie 2007
Franz
 
Laatste nieuws van Franz
242  06-05-2007 14:07  aangekomen in Nederland!
Ook Franz heeft deze week het laatste stukje van zijn reis voltooid. Tussen 2 en 6 mei vloog hij van Noord-Frankrijk over België op de Nederlandse grens af. Hij kwam daarmee ongeveer op hetzelfde moment als Merel Nederland binnen vliegen, die 5 dagen later dan hij uit de wintergebieden vertrokken was. Franz koos een van de andere zendervogels afwijkend overwinteringsgebied: Hoewel hij in de herfst tot noordelijk Mauritanië parallel aan de rest migreerde vertrok hij als enige niet naar Senegal en omstreken, maar daalde naar Mali af. Daar bevond hij zich ongeveer op dezelfde breedtegraad als de andere vogels, maar zo'n 1200 km verder oostelijk. Nadat we op de heenweg weinig signalen van Franz ontvingen kwam zijn zender na een tijdje onder de Westafrikaanse zon weer op gang en hebben we sindsdien regelmatig nieuws van hem mogen ontvangen. Franz stevende net als Freyr recht op zijn overwinteringsgebied af en heeft deze plek hoogstwaarschijnlijk de hele winter niet verlaten. Op de terugreis migreerde Franz een stukje parallel aan Cathryn en had haar tussentijds ingehaald. Nadat Franz een pauze van een week in Marokko nam lag Cathryn wel weer op hem voor, en hij kwam uiteindelijk enkele dagen na haar in Nederland aan. Ook voor hem hopen we dat hij gauw een partner vindt en een mooi seizoen tegemoet ziet.
Eerdere updates van Franz (34) »»» lees verder
238  02-05-2007 4:06  Provins, Frankrijk
Nadat Franz een pauze van 10 dagen in oostelijk Marokko had gehouden (om weer op adem te komen na de oversteek van de Sahara?) stak hij op 26 april de Middellandse zee over. Hij koos ervoor om rond 15:00 u bij Ghazaouet de Algerijnse kust te verlaten. Tot 18:30 u legde hij 110 km over de open zee af en had dus een snelheid van rond de 30 km per uur. Ervanuit gaande dat hij de resterende 140 km in een rechter lijn en op gelijke snelheid aflegde zal hij rond 23:00 u de Spaanse kust bij Cartagena bereikt hebben. Een dag later had hij alweer 255 km naar het noorden gevlogen en bevond zich ter hoogte van Valencia, waar Merel twee dagen later zou langskomen. Op 1 mei 's ochtends was Franz reeds ver in Frankrijk, 100 km oostelijk van Angoulême, waar ook Cathryn eerder gepasseerd was. Binnen 4 uur legde hij 160 km af, wat hem in de buurt van Poitiers bracht. Op 2 mei had hij binnen 24 uur 414 km afgelegd en bereikte Provins, een plaats zo'n 70 km van Parijs, en 75 km verwijderd van de oost-Franse kiekendief-populatie bij Lac du Der. Franz heeft nog ruim 500 km voor de boeg, een afstand die een kiekendief binnen één of twee dagen kan afleggen. Ook mannetje Franz heeft zijn overwintering er dus bijna op zitten.
232  26-04-2007 18:00  
Van Franz hebben we deze week helaas geen nieuwe signalen binnen gekregen. Aangezien de omstandigheden kennelijk goed genoeg zijn voor de andere kieken om hun migratie voort te zetten gaan we ervan uit dat ook Franz in de tussentijd weer een eind doorgevlogen is en inmiddels misschien ook al aan de overkant van de Middellandse zee aangekomen is. Misschien dat Franz zijn zender net in het gebied is waar de satelliet-signalen erg verstoord worden. Het is een algemeen verschijnsel dat signalen rond het Middellandse zee-gebied soms moeilijk of helemaal niet doorkomen (zie vrouwtje Marion uit 2005).
222  16-04-2007 15:20  Guercif, Marokko
Ook van Franz hebben we het meest recente signaal op 16 april ontvangen. Nadat hij negen dagen in het oosten van Marokko bij de grens met Algerije heeft doorgebracht (ook gehinderd door het slechte weer?) schijnt hij op 16 april vertrokken te zijn richting Gibraltar. Hij heeft toen 80 km naar het noordwesten afgelegd. We hopen snel weer nieuwe berichten van Franz te ontvangen want wie weet is hij in de tussentijd alweer een eindje doorgevlogen.
218  11-04-2007 3:10  grensgebied, Marokko & Algerije
Na zijn soepele oversteek van de Sahara is ook Franz in Marokko aangekomen. Hij en Cathryn zaten op 5 april nog 250 km uit elkaar, op 7 april nog maar 160 km. Ook Franz besloot om naar het oosten af te slaan, maar in tegenstelling tot Cathryn is hij sindsdien in het oosten van Marokko gebleven en heeft zijn weg richting Europa nog niet voortgezet. Tussen 6 en 12 april zwierf Franz door een gebied van ca. 150 bij 30 km vlakbij de grens tussen Marokko en Algerije aan de voet van de Tellatlas bergen. We hopen dat Franz in deze eenzame streek weer op adem kan komen om de resterende 2500 km van zijn reis te voltooien.
211  05-04-2007 13:51  Hamaguir, Algerije
Franz liet deze week een schitterende reeks van dagelijkse signalen zien. In grote lijnen houdt hij zich bij de lange reis aan zijn route van de heenweg. Hij doorkruist de Sahara door Mauritanië en Algerije, waarbij hij in eerste instantie iets westelijker, dan iets oostelijker vliegt dan op de herfst-trek. Zoals voorspeld heeft hij Cathryn deze week ingehaald en ligt nu zo'n 60 km op haar voor. Daarbij is de oost-west afstand tussen beide vogels ook niet erg groot en leggen ze met 250 km tussen hen in bijna parallele routes af. Een teken dat mannetjes en vrouwtjes kiekendieven niet erg verschillen wat hun trekroutes en tijdsindeling betreft? Sind 26 maart heeft Franz ruim 2000 km afgelegd en bevindt zich nu nog steeds boven de golvende zandduinen van westelijk Algerije. Voor hem is net als voor Cathryn na het oversteken van de Sahara het passeren van de Atlas-bergen de volgende zware stap op zijn reis.
204  29-03-2007 12:16  Tichit, Mauritanië
Franz is zijn reis naar het noorden begonnen. Hij is op 24 of 25 maart begonnen aan zijn lange reis. Een reeks van 9 locaties van goede kwaliteit, met daar tussen een aantal locaties van minder goede kwaliteit laten een redelijk gelijkmatig patroon zien van ca. 200 tot 300 kilometer per dag. Franz heeft Tichit in Mauritanië bereikt. Het eerste deel van reis volgt hij ongeveer dezelfde route als de heenreis, maar gaat hij kiezen om helemaal dezelfde route te volgen of kiest hij voor een meer westelijke route. In het laatste geval is het mogelijk dat hij Cathryn gaat inhalen.
We blijven Franz de komende weken uiteraard volgen met de wekelijkse update's tot hij de Nederlandse grens bereikt, daarna worden de reisverslagen niet meer bijgewerkt om te voorkomen dat er een soort van 'kiekendief toerisme' gaat ontstaan waar de vogels in de broedperiode last van kunnen gaan hebben."
197  22-03-2007 3:54  San, Mali
Van Franz en zijn zender hebben we de afgelopen week 11 signalen ontvangen van goede kwaliteit. Alle signalen laten weer mooi zien dat Franz kleine afstanden aflegt in deze regio. Hij heeft het dus nog steeds goed naar de zin in Mali. De nachten van 20, 21 en 22 maart heeft Franz doorgebracht op nagenoeg dezelfde plaats, gebruikt hij een slaapplaats samen met andere kiekendieven? We zijn zeer benieuwd wanneer 'onze' in Scheemda geboren held naar het noorden gaat trekken.
190  15-03-2007 16:34  San, Mali
Franz zit nog steeds nabij het Malinese plaatsje San. De 12 signalen die we van hem ontvangen maken duidelijk dat van enige trekonrust nog geen sprake is en dat hij kennelijk zijn kostje met gemak bij elkaar kan scharrelen. We hopen later te kunnen uitzoeken of er dit deel van Mali ook veel sprinkhanen zijn geweest.
182  07-03-2007 7:03  Ségou, Mali
Het Groningse mannetje dat ruim 1100 km ten oosten van Merel en Freyr de winter doorbrengt laat ook deze week weer een mooie reeks van 9 signalen zien. Vlakbij het dorpje San kwam hij op 3 en 7 maart meerdere keren terug op dezelfde plek en maakt dus erg puntsgewijs gebruik van dit gebied - dat ook al vlakbij een rivier ligt - waar hij de hele winter al verblijft.
175  28-02-2007 17:42  Ségou, Mali
Ook Franz was deze week weer op twee dagen na consequent in de lucht. De 9 signalen (waarvan 3 met hoge kwaliteit) laten een activiteitenpatroon zien dat zich concentreert tussen en soms in de vloedvlaktes van de kleine rivier in de regio Segou waar Franz alweer een tijd in de buurt zit. De kern van het gebied dat hij bestrijkt is maar zo'n 2 bij 4 km groot, hoewel Franz weleens uitstapjes onderneemt.
169  22-02-2007 7:12  Ségou, Mali
De zender van Franz was de afgelopen week weer regelmatig, bijna dagelijks, in de lucht. Ook zaten bij de 10 signalen weer een aantal van goede kwaliteit. We zien hoe Franz afstanden van tot 20 km aflegd, bij de oevers en in de vloedvlaktes van een kleine rivier in de buurt van Segou, Mali. Eén punt is bijzonder geliefd bij hem, waar hij steeds weer terugkomt, hoewel hij daar ook overdag te vinden is, en het dus kennelijk niet om een slaapplaats gaat.
157  10-02-2007 10:22  Ségou, Mali
Na het laatste nieuwsbericht op 10 februari ontvingen we later diezelfde dag nog twee hoge kwaliteit-signalen van Franz zijn zender. Helaas hebben we sindsdien niets meer van hem gehoord, maar we zijn inmiddels gewend aan kortere of langere zendpauzes van deze meest oostelijk overwinterende kiekendief. In tegenstelling tot de vogels in Senegal krijgt Franz in de buurt van de eeuwenoude stad Segou erg hoge temperaturen te verduren, zoals vanmiddag een zonnige 33 graden. Volgende week hopelijke meer nieuws van Franz.
157  10-02-2007 4:58  Ségou, Mali
Ook de zender van Franz blijft signalen uitzenden, afgelopen week hebben we vijf signalen ontvangen. Twee signalen waren van matige kwaliteit, één signaal leverde geen locatie op en twee signalen waren van goede kwaliteit. Op 3 februari ontvingen we een goed signaal uit dezelfde regio waar Franz al weer 104 dagen verblijft. Het tweede goede signaal werd uitgezonden in de nacht van 9 naar 10 februari en kwam van nagenoeg dezelfde locatie. De matige signalen van de 6e en 9e komen ook uit deze regio. Franz is dus nog niet van plan om een andere regio te gaan zoeken.
147  31-01-2007 21:56  Ségou, Mali
Van Franz hebben we deze week drie signalen ontvangen, twee ervan waren van matige kwaliteit en de derde was goed tot zeer goed. De vroege ochtend van 29 januari was Franz te vinden in hetzelfde gebied waar hij al lange tijd verblijft. Deze locatie is ca. 15 kilometer verwijderd van de nachtlocaties van twee weken geleden. Heeft Franz een andere slaapplaats gevonden en heeft gezelschap van andere kiekendieven?
140  24-01-2007 16:03  Ségou, Mali
De zender van Franz heeft een mooie reeks signalen laten horen tussen 19 januari en 24 januari. Op twee na waren ze allen van goede kwaliteit. De afgelopen week zijn het allemaal daglocaties, deze laten zien dat Franz kleine afstanden aflegt in het gebied waar hij al geruime tijd verblijft. Franz heeft het dus nog steeds goed naar zijn zin in het open gebied met hier en daar een boom. We zijn benieuwd hoe de stand van zaken volgende week is.
135  19-01-2007 2:16  Ségou, Mali
De zender van Franz heeft ons de afgelopen week getrakteerd op een mooie reeks van 5 signalen, alle van goed kwaliteit (klasse 3, 2, 1 en 0). Op 1 na waren alle locaties nachtlocaties verspreid over 3 nachten. Uit de signalen blijkt dat Franz elke nacht terug keert het naar nagenoeg dezelfde plaats in het gebied tussen San, Yangasso en Kimparana in de Segou regio. Het ziet er dus naar uit dat Franz een vaste slaapplaats gebruikt in dit mooie gebied. De dag locatie laat zien dat Franz relatief korte uitstapjes maakt in de omgeving.
123  07-01-2007 22:50  Ségou, Mali
De zender van Franz heeft 2 zeer goede nachtlocaties laten horen de afgelopen week. Op 6 en 7 januari heeft Franz de nacht doorgebracht in hetzelfde kleine gebied waar hij inmiddels alweer zo'n 74 dagen verblijft. Kennelijk bevalt het Franz goed in deze omgeving. Zijn laatste nachtverblijf is maar 6 kilometer verwijdert van de locatie van 3 januari.
119  03-01-2007 11:36  Ségou, Mali
Op 6 december hadden we voor het laatst een locatie van Franz ontvangen, maar zoals eerder is hij ook dit keer gelukkig weer met meer signalen terug in de lucht. Op 29 en 31 december en 3 januari kregen we elk 1 goede kwaliteit signaal binnen uit het gebied bij Segou in Mali, waar Franz nu al weer zo'n 10 weken zit. Franz heeft in die tijd door een gebied van 16 bij 4 km gevlogen, en benut dus net als de andere zendervogels op dit moment een redelijk klein gebied.
105  20-12-2006 14:27  
Franz zijn zendertje gaf eerder deze week weer een teken van leven maar helaas zaten er geen peilingen bij. Nu maar duimen met zijn allen dat we rond de Kerstdagen weer een stevige punt op de kaart kunnen zetten.
99  14-12-2006 16:16  
Het verbaasd ons inmiddels niet meer als we een tijdje niets horen van Franz, zo ook deze week. Afwachten dus wanneer deze zender weer in de lucht komt!
91  06-12-2006 15:32  Zuidoost van Ségou, Mali
Op 23 november hadden we de zender van Franz al voor de tweede keer opgegeven, maar deze week kwam hij met twee signalen terug. Deze geven aan dat Franz de hele tijd in hetzelfde gebied heeft doorgebracht. Op 1 en 6 december zat hij maar zo'n 50 km verwijderd van de plek waar wij op 22 oktober voor het laatst van hem gehoord hadden. We hadden gedacht dat hij in de tussentijd misschien naar Burkina Faso doorgevlogen zou zijn, maar hij zit nu al 2.5 maand in hetzelfde gebied 100 km zuidelijk van de rivier de Niger. Franz houdt zich daarmee ongeveer 1270 km oostelijk van Cathryn op. In dit gebied is het 's nachts iets frisser dan in Senegal met ca. 15 graden, maar overdag is het met 27 graden even warm.
78  23-11-2006 16:09  
Ook deze week geen signalen: De zender van Franz schijnt definitief uit de lucht te zijn. Helaas moeten we bij deze het verhaal van dit mannetje afsluiten, dat op gegeven moment de meest oostelijke route nam van de in 2006 gezenderde vogels en daarmee erg interessant was om te volgen. Hopelijk zien we Franz komend broedseizoen weer terug in Nederland.
71  16-11-2006 14:27  
Nog steeds geen nieuws van Franz. De kans op nieuwe signalen komt wordt steeds kleiner.
64  09-11-2006 16:39  
Helaas hebben we deze week weer geen signalen van Franz ontvangen. Zijn zender laat het, vermoedelijk door een te laag voltage van de accu, opnieuw afweten. We hopen binnenkort weer positief nieuws over Franz te kunnen vermelden.
57  02-11-2006 17:39  
Helaas hebben we deze week geen signalen van Franz ontvangen. Zijn zender laat het, vermoedelijk door een te laag voltage van de accu, opnieuw afweten. We hopen binnenkort weer positief nieuws over Franz te kunnen vermelden.
46  22-10-2006 4:27  Ségou, Mali
De laatste vier dagen hebben we niets van Franz gehoord, wat waarschijnlijk met de batterij-problemen van zijn zender te maken heeft. We hebben wel op 21 en 22 oktober in totaal drie signalen ontvangen. Franz is toen verder Mali ingevlogen en houdt een zuidoostelijke koers richting Burkina Faso aan, waarbij hij als bijna het hele zuiden van Mali doorkruist en de rivier de Niger (die tijdens de 4000 km tussen Guinea en Nigeria door Mali heen stroomt) overgestoken heeft. Daarmee heeft hij zich sinds 18 oktober 399 km verplaatst. Hij kwam daarbij in de buurt van de oude stad Sègou langs, de twee na grootste stad van Mali. We hopen snel weer iets van Franz te vernemen om te weten of hij inmiddels alweer doorgevlogen is en waar de reis heen gaat.
42  18-10-2006 16:17  grensgebied, Mauritanië
Na een radiostilte van 18 dagen hadden we alle hoop opgegeven dat we nog weer iets van Franz zijn zender zouden vernemen. Maar deze week kwam de zender onverwachts terug met vijf signalen van matige tot redelijke kwaliteit (klasse B-0). Daar zijn we natuurlijk ontzettend blij mee, en hoewel de batterijspanning nog steeds erg laag is (tegen het limiet aan waar de zender niet meer kan functioneren), hopen we weer regelmatig signalen van Franz te ontvangen. De laatste peiling van Franz op 26 september gaf aan dat hij zich bij Ayoûn el Atroûs in zuidelijk Mauritanië bevond. 18 dagen later, op 14 oktober, bevindt Franz zich meer richting de Malinese grens, 111 km ten zuidwesten van zijn eerdere positie. Franz blijft drie dagen in die regio en wordt op 17 oktober maar 16 km van de eerdere positie gepeild. Een dag later, 18 oktober, heeft Franz ineens weer 114 km gevlogen. Hij is de grens met Mali gepasseerd en verblijft in de buurt van het plaatsje Ballé. Hoewel Franz eerder vlakbij Cathryn in de buurt was, zit hij nu op een afstand van meer dan 300 km van haar en volgt daarmee de meest westelijke route van allemaal. Aangezien onze kiekendieven theoretisch in de hele Sahel zone van Senegal tot Tsjaad kunnen overwinteren, is de afstand tussen deze vogels uit hetzelfde broedgebied nog steeds relatief klein. Ook bevinden Franz, Cathryn, Merel en Rudi zich ongeveer op dezelfde breedtegraad.
38  13-10-2006 20:30  
Ook deze week geen signaal van Franz zijn zender. Deze zender liet vanaf het eerste begin al een (te) lage batterij-spanning zien en gezien het verdere verloop van de stroomvoorziening gaan wij ervan uit dat de zender is uitgevallen. Een technisch mankement waar we helaas weinig aan kunnen doen. Hiermee is het verhaal van Franz teneinde en hopen we deze 4KJ vogel in 2007 weer in goede gezondheid in zijn bekende broedgebied terug te zien.
30  06-10-2006 14:00  
Helaas hebben we afgelopen week geen signalen van de zender van Franz ontvangen.
20  26-09-2006 0:22  Ayoûn el Atroûs, Mauritanië
De vaart is er uit en Franz zit nu 203 km westelijker dan op 24 september. Het interessante is dat ook drie van de 7 Spaanse satellietvogels in het Zuiden van Mauretanië zitten. Als de 4 Nederlandse en 3 Spaanse vogels representatief zouden zijn voor de Westelijke Europese populatie dan resteert de vraag hoeveel Grauwe kiekendieven in deze regio vertoeven.
18  24-09-2006 5:31  Ayoûn el Atroûs, Mauritanië
Franz zit nu op ongeveer dezelfde breedtegraad in het ZW van Mauretanië. In een rap tempo is hij de Sahara overgestoken en zit nu - net als Cathryn, Rudi en Merel - in een gebied waar het wemelt van de sprinkhanen.
16  22-09-2006 9:53  Sahara, Mauritanië
Franz ligt nog maar vijf dagen achter op Cathryn en twee dagen op Rudi. Hij bevindt zich nu in noordelijk Mauritanië boven de Sahara.
14  20-09-2006 16:04  Tiznit, Marokko
Van Franz hebben we vandaag twee goede signalen ontvangen. De zender lijkt gelukkig weer beter te werken dan tot nu toe. Op zijn reis richting zuiden daalt Franz af door Marokko en kwam vandaag langs Tiznit, ten zuiden van Agadir. Het gaat om hetzelfde gebied waar Rudi op 18 en 19 September langskwam. De route van Franz verloopt dus tot nu toe verbazingwekkend parallel aan de routes van de andere vogels.
12  18-09-2006 17:54:00  Granada, Spanje
Helaas hebben we door het uitblijven van bruikbare signalen van Franz een groot deel van zijn reis tot nu toe gemist. Maar vandaag één goed signaal: Franz is ten zuiden van Granada in Spanje aangekomen. Hij is rond acht dagen later dan Merel, Cathryn en Rudi.

Franz   ringnummer: Arnhem 3.588.873, kleurring:   06 
Franz Franz kroop in 2002 bij Scheemda uit het ei. Hij kwam voort uit een drie-legsel in een perceel baardtarwe. Zoals gebruikelijk voor mannetjes Grauwe kiekendief waagde hij in zijn derde kalenderjaar (2004) zijn eerste broedpoging. Hiervoor koos hij een perceel luzerne bij Oudeschans. Het nest werd beschermd tegen uitmaaien en predatie d.m.v. een stroomhek en er vlogen drie jongen uit. Eén van deze jongen, vrouwtje CT, kwam al in haar tweede kalenderjaar terug in de Dollardpolder. In 2005 hebben we Franz niet gezien, maar in 2006 waagde hij nog geen 3 km vanaf zijn 2004-nest een nieuwe broedpoging, dit keer in wintertarwe. Er vlogen 2 mooie jongen uit. Franz werd op de avond van 20 juli 2006 gevangen en kreeg toen een zender-rugzak.

Deze vogel is vernoemd naar Prof. Franz Bairlein van de Vogelwarte Helgoland (leider van het Instituut voor Vogelonderzoek), die direct iets zag in het idee om kiekendieven op hun tocht van Europa naar Afrika te volgen en ons bij het realiseren van dit project geweldig steunde.

Naar boven