logo Werkgroep Grauwe Kiekendief, © 2009 Misty Smit - Klik voor de beginpagina 'home'
Satelliet 2006 Cathryn
SATELLIETROUTE GRAUWE KIEKENDIEVEN 2006/2007 - RUDI
Migratie van Rudi: blauw = herfstmigratie 2006; rood = voorjaarsmigratie 2007
Rudi
 
Laatste nieuws van Rudi
244  08-05-2007 5:05  aangekomen in Nederland!
Tussen 28 april en 7 mei heeft Rudi de ruim 900 km tussen Soria in Noord-Spanje en Reims in Noord-Frankrijk afgelegd. Op 7 mei vloog Rudi 153 km, een laag tempo voor deze sprinter onder de zendervogels, en werd vervolgens vlakbij Luik in België gepeild. Op 8 mei passeerde Rudi de Nederlandse grens. Na zijn avontuurlijke omzwervingen tot aan Guinea-Bissau is ook deze vogel weer behouden naar Nederland teruggekeerd! In September 2006 had hij tegelijk met Cathryn de broedgebieden verlaten en legde toen de recordafstand van meer dan 1100 km in 24 uur af, tussen België en Spanje. Na enkele dagen in Spanje volgde Rudi de route via Marokko die Cathryn enkele dagen voor hem had afgelegd. Ook hij stak met zo'n 500 km/dag de Sahara over en pauzeerde daarna drie weken bij de Senegal-rivier, vlakbij vrouwtje Merel. Daarna daalde hij af richting de grens van Senegal en Guinea-Bissau, waar hij de rest van de winter doorbracht, vlakbij één van de Spaanse zendervogels. Op 5 april vertrok hij richting Nederland en waagde weer een recordpoging met 800 km in 20 uur, boven de Sahara. Ook hij kreeg een paar dagen problemen met slecht weer boven de woestijn, maar vloog dan door en stak over de open zee over naar Europa. Op rustig tempo vloog Rudi vervolgens door richting Nederland, waar hij waarschijnlijk wat uitgeput maar hopelijk met goede vooruitzichten aankwam. Er lijken genoeg muizen (voedsel) te zijn, de kiekendieven komen binnen, het belooft een goed seizoen te worden.
Eerdere updates van Rudi (47) »»» lees verder
234  28-04-2007 4:55  Soria, Spanje
Na zijn mooi te volgen oversteek van de Middellandse zee en de aankomst in Spanje vloog Rudi op 26 april 140 km van Jaén naar Valdepeñas. Twee dagen later zat hij 372 km verder naar het noorden, bij Soria. Rudi doorkruiste Spanje dus op rustig tempo. Helaas hebben we na 28 april niets meer van hem vernomen maar gaan ervan uit dat hij inmiddels in Frankrijk gearriveerd is.
231  25-04-2007 16:54  Jaén, Spanje
Na een pauze van vijf dagen kwamen weer de eerste signalen van Rudi zijn zender door. En deze zender heeft kennelijk geen enkele last van verstoring op dit moment: Aan de hand van deze locaties kunnen we prachtig Rudi's oversteek van de Middellandse zee volgen! Nadat Rudi op 15 en 16 april oostelijk om het hoogste gedeelte van het Atlas gebergte heen had gevlogen belandde hij op 21 april in noordelijk Marokko. Op 24 april om 13.57 u bevond Rudi zich nog net boven de Marokkaanse kust tussen Melilla en Al Hoceima. Die laatste plaats komt ons bekend voor uit de route van vrouwtje Beatriz uit 2005. Hier bereikte zij in de herfst Marokko voor we contact met haar verloren. Anderhalf uur later had Rudi 76 km over de open zee in noordwestelijke richting afgelegd. Weer anderhalf uur later had hij nog eens 68 km gevlogen. Je kan het je voorstellen hoe hij half flapperend en glijdend of misschien ook cirkelend hoog boven de zee op de Spaanse kust afvloog, die hij waarschijnlijk al aan de horizon zag opdoemen. Om 17:26 arriveerde Rudi in Spanje. Een dag later was onze onvermoeibare recordhouder alweer 130 km Spanje ingevlogen, en bleef die middag in de buurt van Jaén. In deze streek kwam Rudi ook op de heenweg langs, namelijk op 15 september 2006. Ook Franz, Freyr en Merel kwamen tijdens de herfsttrek door dit gebied. We zijn zeer benieuwd hoe lang Rudi over de resterende ruim 2000 km tot Nederland zal doen.
222  16-04-2007 13:34  Aricha, Algerije
Rudi zijn zender heeft eveneens op 16 april het meest recente signaal uitgezonden. Zou ook de batterij van deze zender niet goed opladen door de wolkenluchten boven Noordafrika? Op 10 en 11 april werd Rudi waarschijnlijk door de weersomstandigheden zoals tegenwind gedwongen om een pauze in de Algerijnse Sahara te nemen. Later kregen we alleen nog twee signalen van erg matige kwaliteit door. Als we deze mogen geloven heeft Rudi tussen 11 en 15 april 663 km afgelegd en daarmee het laatste stuk woestijn overbrugd. Hij bevond zich toen bij het plaatsje Boudnib in Marokko, vlakbij de Algerijnse grens. Een dag later, op 16 april, had hij alweer 337 km richting noordoosten gevlogen naar het dorp Aricha in Algerije. Of de tegenwind hem sindsdien tegen heeft gehouden weten we niet. We hopen snel nieuwe signalen te ontvangen. Rudi bevindt zich nog maar 90 km van de kust van de Middellandse zee en daarmee nog 270 km van de Spaanse kust aan de overkant.
217  11-04-2007 3:10  Tindouf, Algerije
Rudi heeft de afgelopen week weer alle verwachtingen overtroffen. We kunnen nu bevestigen dat hij inderdaad op 5 april zijn overwinteringsgebieden had verlaten, en sindsdien heeft hij ook weer een recordpoging in lange vliegafstanden ondernomen! Hij is nu reeds in het Algerijnse Tindouf, bij de grens met Westelijke Sahara en Mauritanië, aangekomen.
Op 6 april deed Rudi het met 230 km in 24 uur nog rustig aan. Hij vloog toen in noordelijke richting door Senegal heen en had op 7 april de grens naar Mauritanië in de buurt van Podor bereikt. Op 8 april vloog hij de Mauritaanse woestijn in en legde daarbij 187 km in 24 uur af. Hij hield vanaf daar een noordwestelijke koers aan en haalde op 9 april 850 km in 20 uur! Dit komt weliswaar nog niet in de buurt van zijn record in de herfst (meer dan 1000 km in 24 uur), maar is toch een indrukwekkende prestatie. Het lijkt er sterk op dat Rudi de Sahara graag zo snel mogelijk achter zich laat. Op 10 april legde Rudi nog 470 km in een dag af, maar tussen 10 april en 11 april heeft hij maar 30 km afgelegd. Hoewel het geen aantrekkelijk gebied lijkt om te stoppen schijnt dit verbazingwekkende mannetje nu toch even een pauze nodig te hebben. Ook bij hem hopen wij dat de omstandigheden, zij het wat betreft lichaamsconditie of weer (tegenwind?) gauw gunstig zijn om de reis voort te zetten.
211  05-04-2007 12:55  Grensgebied, Senegal & Gambia
Na 28 maart hebben we van Rudi vandaag weer voor het eerst twee signalen ontvangen. Wederom blijft de batterijspanning aan de lage kant, en zijn de signalen van matige kwaliteit. Maar de resultaten zijn spannend: het lijkt erop dat ook Rudi aan de terugweg naar Nederland is begonnen. Vanwege de lage precisie van de signalen kunnen we nog geen uitsluitsel geven, maar Rudi lijkt de buurt van Varela en Guinea-Bissau te hebben verlaten en liet op 5 april rond het middaguur twee signalen zien die 50 km uit elkaar liggen! Om 11.18 was Rudi Senegal ingevlogen en om 12.55 had hij reeds de grens naar Gambia overgestoken. De noordelijke koers maakt het aannemelijk dat het om een echte verplaatsing gaat. We wachten met spanning nieuwe signalen af en zijn benieuwd of Rudi ook op de terugreis weer alle snelheidsrecords gaat verbreken.
203  28-03-2007 7:09  Grensgebied, Senegal & Guinea-Bissau
Rudi's zender heeft het moeilijk maar is er toch weer in geslaagd 1 signaal van matige kwaliteit te sturen. We zijn zeer verheugd dat het ondanks de technische moeilijkheden toch gelukt is. Het signaal laat zien dat Rudi nog steeds in het grensgebied in de buurt van Varela is. Het bevalt hem daar zo goed dat hij misschien nog wel een tijdje blijft, maar het broedseizoen nadert met rasse schreden. Hij zal dus binnenkort ook aan de reis naar het noorden moeten beginnen.
195  20-03-2007 19:40  Varela, Guinea-Bissau
De zender van Rudi is nog niet in beste doen maar toch is het weer gelukt 1 signaal van goede kwaliteit te zenden. De locatie van 20 maart laat zien dat Rudi nog steeds in de regio nabij Varela in Guinee-Bissau is. De locatie van 20 maart is slechts 2.5 kilometer verwijderd van de locatie van 10 maart. Daaruit kunnen we opmaken dat Rudi erg plaatstrouw is en dat het hem weinig moeite kost om zijn kostje bij elkaar te scharrelen. De vraag die natuurlijk iedereen bezig houdt is wanneer Rudi naar Europa gaat komen en of zijn zender voldoende signalen blijft uitzenden om zijn reis te kunnen volgen.
185  10-03-2007 18:39  Varela, Guinea-Bissau
We ontvingen van Rudi een klasse-0-signaal op 10 maart. De batterij-spanning blijft problematisch maar dat laat onverlet dat we weten dat deze vogel nog steeds in Guinee Bissau zit (langs de weg naar het kustplaatsje Varela). Ondanks het feit dat de data van Rudi met horten en stoten binnenkomen zijn we dankzij de satelliet-telemetrie ongelofelijk veel over dit fraaie mannetje te weten gekomen.
183  08-03-2007 17:00  
Ook Rudi zijn zender blijft deze week weer zwijgen. We hopen dat hij binnenkort weer in de lucht zal zijn zo dat we Rudi zijn terugweg ook kunnen volgen.
172  25-02-2007 18:49  grensgebied, Senegal & Guinea-Bissau
Wij verheugen ons zeer om na een maand van radiostilte weer een teken van leven van Rudi door te krijgen! Op 25 februari ontvingen wij een goede kwaliteit signaal uit Guinea-Bissau, op twee kilometer van de Senegaleze grens, en op 14 km van de Atlantische kust. Het signaal laat ook zien dat de batterijspanning van de zender redelijk is en dat Rudi actief is! Het gaat dus goed met hem en dit signaal bevestigt onze aanname dat Rudi de laatste maand op dezelfde plaats heeft doorgebracht. We hopen dat de zender snel weer regelmatig in de lucht is om de ontwikkelingen de komende tijd weer beter te kunnen volgen. Wie weet heeft het met het bebost landschap te maken dat de zender bij tijden minder goed functioneert. Bij andere vogelsoorten (bijv. Wespendief) zijn daar eerder problemen mee ondervonden.
169  22-02-2007 17:00  
Helaas ook deze week geen nieuws van Rudi, die voor het laatst van de grens van Senegal met Guinea-Bissau signalen liet horen. Wel leuk te vermelden is dat Rudi niet de enige kiekendief is die dit gebied koos. Het Spaanse mannetje Mescal zit al enige weken op maar 80 km vanaf de plek waar Rudi als laatste was neergestreken. We hebben goede hoop dat Rudi zijn zender in de toekomst nog weer iets zal laten horen.
157  10-02-2007 12:00  
Deze week geen signalen van Rudi's zender. We hebben goede hoop binnenkort weer van hem te horen.
142  26-01-2007 11:07  Varela, Guinea-Bissau
Na 20 dagen stilte van Rudi is zijn zender weer actief, op 26 januari kwam een locatie van zeer goede kwaliteit binnen. Rudi is na zijn uitstapje van 6 januari weer teruggekeerd richting kust in het grensgebied van Guinea-Bissau en Senegal. Op dag 142 van zijn winterreis is Rudi neergestreken nabij het plaatsje Varela. Dit gebied ligt dicht bij de kust en is voornamelijk zeer open maar bevat ook relatief veel delen met bossages. We zijn benieuwd of Rudi hier lang blijft of dat hij weer langere uitstapjes gaat maken.
135  19-01-2007 12:00  
Van de zender van Rudi hebben we de afgelopen week helaas geen signalen ontvangen. Zijn laatste signaal van 6 januari liet zien dat hij landinwaarts was getrokken. We hebben goede hoop binnenkort weer van Rudi te horen omdat het al vaker is gebeurd dat de zenders geruime tijd niets van zich laten horen en dan plots weer volop in de lucht zijn.
122  06-01-2007 23:15  Tanaff, Senegal
De zender van Rudi heeft op 5 en 6 januari weer goed van zich laten horen. De nachtlocatie van de 5de is dichtbij de nachtlocatie van 4 januari. Rudi heeft het voor gezien gehouden in het gebied waar hij alweer zo'n 40 dagen verbleef. Op 6 januari ontvingen we een klasse 0 locatie uit de buurt van Tanaff in Senegal, vlakbij de grens met Guinea-Bissua. Rudi heeft na een reis van 87 kilometer de nacht doorgebracht in een droog gebied met bosjes en losse bomen ten zuiden van de Senegalrivier. We zijn benieuwd waar Rudi naar toe gaat, gaat hij rondzwerven, zoekt hij een nieuw gebied waar hij langere tijd gaat verblijven of is dit een kort uitstapje?
120  04-01-2007 5:30  grensgebied, Senegal & Guinea-Bissau
Op 31 december en 4 januari kwamen weer signalen van mannetje Rudi binnen. De signalen van 31 december waren van lage kwaliteit, maar op 4 januari kregen we een zeer goed signaal (klasse 3) waarbij Rudi zich zo'n 300 m vanaf de grens met Senegal in Guinea-Bissau bevond. Hoewel dit gebied maar 10 km vanaf de Atlantische kust is, lijkt het een relatief droog en op sommige plekken boomrijk landschap te zijn.
113  28-12-2006 18:54  grensgebied, Senegal & Guinea-Bissau
We zijn blij dat we op 26 en 28 december weer signalen van Rudi konden ontvangen. Hij hield zich nog steeds in het grensgebied van Senegal met Guinea-Bissau op, en dan volgens de kaart zowat precies op de grens, of op andere momenten enkele kilometers Senegal of Guinea in. Hoewel we denken dat de verstoring door mensen in grensregio's minder zou kunnen zijn, zien we op satellietbeelden van deze grensregio veel kleine dorpjes met elk zo'n 10 tot 50 huizen, in een boomrijk gebied met veel open akkerland tussen de bossen, en een grote rivier in de buurt. Ook zijn er gebieden met veel bosjes en alleen maar enkele bomen. Van zulke open vlaktes weten we dat ze bij kiekendieven in trek zijn.
107  22-12-2006 10:00  
Helaas hebben we van Rudi geen signalen ontvangen deze week. We hopen later weer van hem te horen.
99  14-12-2006 0:05  grensgebied, Senegal & Guinea-Bissau
Rudi heeft de afgelopen week in een gebied van ca. 17 bij 11 km rondgezworven, en daarmee op een iets grotere schaal dan Cathryn. Hij bevindt zich nu weer heel dichtbij de Senegalese grens, waarbij we dus vermoeden dat er in dit grensgebied minder verstoring aanwezig is dan elders. Verder zit Rudi maar 12 km vanaf de Atlantische kust. In Groningen zat Rudi ook vlakbij de zee, maar dit waterrijke gebied zal er wel heel anders uitzien. In ieder geval is het daar nu warmer dan in de Groningse Dollardpolders: Vanmiddag om vier uur was het er nog zo'n 32 graden.
91  06-12-2006 15:59  Guinea-Bissau
Ook deze week weer drie signalen van Rudi: Hij zit nog steeds in het grensgebied van Senegal en Guinea-Bissau, en dan vlakbij de kust. Veel mensen hebben in het gastenboek hun idee beschreven van grensgebieden: minder bewoond, en daarom meer rust en minder verstoring voor vogels. Wij hebben het idee dat dit weleens een goede verklaring zou kunnen zijn en de vogels niet geheel toevallig in deze grensgebieden terecht komen. Rudi heeft tussen 4 en 6 december 12 km afgelegd. Het gebied waar hij is zit vol met rivier-armen en is eigenlijk één grote delta. Rudi schijnt dus van alle satellietvogels de sterkste voorkeur voor natte gebieden te hebben.
80  25-11-2006 17:03  Grensgebied, Senegal & Guinea-Bissau
Ons geluk kon niet op toen bleek dat Rudi weer een betrouwbaar signaal doorgaf waaruit bleek dat hij sinds 28 oktober hemelsbreed 312 kilometer naar het zuiden is afgezicht. Onze man uit het nu kale Finsterwolder akkerland zit precies op de grens van Senegal en Guinea-Bissau en nog steeds dichtbij de kust. Hij zal zondermeer door het langgerekte en smalle Gambia zijn gevlogen en de kans is groot dat hij de mangrove-bossen goed heeft onderzocht. Zijn verre voorvaderen zullen misschien nog even meegemaakt dat Britse oorlogsboten de Gambia-rivier opstoomden. Gambia is (zoals zo veel landen in Afrika) kunstmatig ontstaan na veel conflicten tussen de voormalige grootmachten Engeland en Frankrijk. Je vraagt je tijdens het schrijven van dit stukje af wat onze vogel sinds zijn vertrek van zijn Oldambster gerstveld allemaal heeft meegemaakt. Hoewel we natuurlijk heel blij zijn dat we weer een levensteken van Rudi ontvingen is het wel duidelijk dat de 4 zenders die iedere dagen signalen naar de satellieten sturen de meeste problemen met de stroomvoorziening hebben. Ondanks de zonnige maar ongetwijfeld zeer stoffige omstandigheden worden de batterijen niet goed opgeladen. Tenslotte blijft het curieus dat onze zendervogels een opvallende voorkeur voor de dag leggen voor grensgebieden. Wie hier een goeie verklaring voor heeft mag dit in het Gastenboek neerpennen.
78  23-11-2006 16:10  
Ook van Rudi deze week geen nieuws. We hopen nog dat de zender in de komende dagen weer gaat uitzenden.
71  16-11-2006 14:29  
Ook Rudi's zender is alweer een tijdje uit de lucht. We hopen dat het goed gaat met Rudi en de zender geen permanente schade heeft opgelopen.
65  09-11-2006 16:40  
Van Rudi deze week geen bericht: ook deze zender schijnt problemen met de accu te hebben. Dit probleem kan vanzelf weer overgaan. Maar het is ook mogelijk dat door beschadiging en vervuiling de zonnepannelen op de bovenkant van de zender niet goed de interne accu kunnen opladen. Als dat gebeurt kan de zender op termijn helemaal geen signalen meer uitzenden. We hopen dat Rudi zijn zender binnenkort weer in de lucht komt.
52  28-10-2006 17:27  Mbacke, Senegal
De plek bij Mbacke, Senegal, die Rudi op 24 oktober had gekozen schijnt goed te bevallen. Hij bestrijkt een klein gebied en werd op 28 oktober 15 km van zijn eerdere locatie gepeild. Sindsdien hebben we geen signalen meer ontvangen. De laatste dagen liet Rudi's zender (net als die van Franz eerder) lage voltages zien. We hopen dat de zender het alsnog snel weer goed zal doen.
49  26-10-2006 0:55  Mbacke, Senegal
Op 20 oktober vloog Rudi uit het gebied bij de Senegal rivier weg waar hij na zijn migratie de eerste drie weken vlakbij vrouwtje Merel heeft doorgebracht. Binnen vier dagen heeft hij zich rustig aan 260 km naar het zuiden verplaatst, Senegal in. Daarbij legde hij op 21 oktober 145 km af. Nu heeft hij kennelijk een nieuw stekje gevonden en werd op 24 en 25 oktober in opeenvolgende nachten op ruwweg dezelfde plek gepeild, wat aangeeft dat hij dezelfde slaapplaats gebruikte. Senegal is bekend om de grootste ooit gevonden slaapplaats van meerdere soorten kiekendieven bij elkaar (ca. 1000 individuen, gezien door de Fransen Cormier & Baillon), die zich in de buurt van Mbour bevond, zo'n 150 km van waar Rudi nu is. Zulke grote slaapplaatsen komen waarschijnlijk alleen in uitzonderlijk goede sprinkhanenjaren voor, en Rudi zal zijn slaapplaats waarschijnlijk hooguit met enkele (tientallen) andere kiekendieven delen.
43  19-10-2006 16:10  Senegal rivier, grensgebied Senegal & Mauritanië
Rudi heeft de afgelopen week weer een aantal goede peilingen laten zien. Hij heeft zich in die tijd maar 33 km verplaatst, en zit dus nog steeds in hetzelfde gebied bij de Senegal rivier, dit keer net aan de Senegalese kant. Deze locatie is maar 55 km verwijderd van waar Merel zich op dit moment ophoudt, een vrouwtje die dit jaar zo'n 50 km bij Rudi zijn nestplek vandaan broedde.
36  12-10-2006 0:51  Senegal rivier, Mauritanië
Net als Merel zit ook Rudi in het stroomgebied van de Senegal-rivier. Deze rivier met een lengte van 1790 kilometer lengte is van vitaal belang voor miljoenen mensen in Westelijk Afrika en vormt een natuurlijke grens tussen Senegal en Mauretanië. Een belangrijk deel van de landbouw in deze regio vindt hier plaats en Rudi zal dus - net als in de omgeving van Finsterwolde - de nodige boeren tegenkomen. Volgende week hopen iets te kunnen melden over zowel de reguliere dichtheden van gele kwikstaarten als de huidige stand van zaken omtrent de sprinkhanen in dit grensgebied.
29  05-10-2006 19:36  Grensgebied, Mauritanië & Senegal
De zender van Rudi heeft de laatste dagen weer veel en goede signalen doorgestuurd. Alle locaties liggen in een beprekt gebied en dus vliegt Rudi nog steeds rond in het grensgebied van Mauritanie en Senegal. Het lijkt erop dat Rudi zijn voorlopige overwinteringsgebied gevonden.
22  28-09-2006 9:12  Senegal rivier, Mauritanië
Omstreek 16.45 uur vliegt Rudi rond bij de beroemde Senegal-rivier. Hij is gepeild bij het grens-plaatsje Podor.
19  25-09-2006 18:09  Brâkna, Mauritanië
Rudi buigt af naar het westen en zit in de buurt van Nouakchott en dit is het meest rijke deel van het gortdroge Mauretanië.
18  24-09-2006 20:15  Nouakchott, Mauritanië
Onze man zet strak koers naar het Westen en vliegt richting de hoofdstad van Mauretanië.
17  23-09-2006 20:39  Ayoûn el Atroûs, Mauritanië
Weer drie goeie peilingen die het bewijs leveren dat Rudi het nu heeft gehad met de Sahara. In twee reuzesprongen van resp. 404 en 520 komt hij op een bekende plek: hij arriveert in hetzelfde gebied als Franz. Ook de timing is nagenoeg identiek! Gezien de door ons gevonden homerange afstanden in de Groninger broedplaatsen is het aannemelijk dat Rudi en Franz elkaar in het afgelopen broedseizoen een paar keer zijn tegengekomen. Het is frappant dat Rudi en Franz zich op rond deze datum in het precies hetzelfde gebied bevinden!
16  22-09-2006 4:32  Grensgebied, Mali & Mauritanië
Onze vogel uit Finsterwolde vliegt nagenoeg parallel aan de grens met Mauretaniƫ en is in een dag min. 288 opgeschoten.
15  21-09-2006 4:42  Hamâda Cafia, Mali
Rudi zit 173 km van locatie van gisteren. In de Atlas lijkt het erop dat in dit deel van de Sahara water is te vinden. Oases die als stepping stone tijdens de trek fungeren misschien?
14  20-09-2006 9:00  Sahara, Algerije en Mauritanië
Rudi heeft een zuidoostelijke koers ingeslagen en vliegt nu boven de eindeloze duinen van de Algerijnse Sahara. Tegen het middaguur heeft hij alweer de grens met Mauritaniƫ overgestoken. Rudi ligt nog steeds vijf dagen achter op Cathryn en houdt ongeveer dezelfde route aan als zij. Als hij zo doorgaat zou hij over ongeveer vijf dagen in de Sahelzone aangekomen moeten zijn, net als Cathryn.
13  19-09-2006 14:11  Agadir, Marokko
De afgelopen dag is Rudi maar een klein eindje opgeschoten en zit nu ten zuidoosten van Agadir, Marokko.
12  18-09-2006 17:53  Agadir, Marokko
Rudi is van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat aan het vliegen. Mooi kunnen wij aan de opeenvolgende signalen zien hoe hij in de loop van de dag afdaalt en 's avonds oostelijk van Agadir, zuidelijk Marokko, langskomt.
11  17-09-2006 19:43  Beni-Mellal, Marokko
Schitterend om te zien hoe de routes van Rudi en Cathryn overeenstemmen: Op 12 september bereikte Cathryn Beni-Mellal, en nu, vijf dagen later komt Rudi hier langs. Het moet bijna iets met de weersomstandigheden te maken hebben, dat dit op het moment de meest gunstige route is.
10  16-09-2006 20:09  Ouazzane, Marokko
Rudi heeft waarschijnlijk bij Gibraltar de Middellandse Zee overgestoken en zit nu alweer een eind ten zuiden van Tanger in Marokko. De dames Cathryn en Merel zijn resp. 4 en 6 dagen eerder overgestoken naar Afrika dan Rudi.
9  15-09-2006 20:36  Jaén, Spanje
Rudi daalt verder af richting Spaanse zuidkust en zit nu nog een eind ten noorden van Granada, in de buurt van JaƩn. Cathryn nam waarschijnlijk geen rustpauze zoals Rudi en kwam in deze buurt al 5 dagen geleden langs. Nog steeds kiezen beide vogels dezelfde route.
8  14-09-2006 1:47  Aranda de Duero, Spanje
Op 11 en 12 september kwamen een aantal signalen van lage kwaliteit van Rudi binnen uit de buurt van Miranda de Ebro. Vandaag begint Rudi na een stop-over van 5 dagen verder af te dalen en komt daarbij langs Aranda de Duero.
4  10-09-2006 14:14  Miranda de Ebro, Spanje
Een tweede dagje bijkomen in Miranda de Ebro schijnt Rudi niet zo een gek idee te vinden nadat hij zonder pauze heel Frankrijk heeft overgestoken.
3  09-09-2006 16:25  Miranda de Ebro, Spanje
Rudi moet kennelijk even op adem komen na zijn gelukte recordpoging van gisteren en bevindt zich vandaag nog steeds in de buurt van Miranda de Ebro in Spanje.
2  08-09-2006 20:05  Santander, Spanje
Het kan haast niet anders of Rudi moet ook 's nachts hebben gevlogen (of de hele dag aan één stuk door): Nadat hij gisteren om 20:30 u nog in België zat, werd hij vandaag om 15:01 uur voor de Spaanse kust bij Santander gepeild. Om 20:05 u zit hij bij Miranda de Ebro ten zuiden van Bilbao. Bijzonder is dat Cathryn en Rudi steeds precies dezelfde route aanhouden: Beiden vliegen rond het middaguur over de open zee uit het noorden op Spanje af. Misschien zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen toch niet zo groot? Merel ligt iets voor op Rudi en Cathryn: ze is vandaag reeds in het zuiden van Spanje gearriveerd. Rudi heeft binnen 23.5 uur 1125 km afgelegd. Hiermee heeft Rudi een absoluut record gevestigd voor maximaal aantal kilometers gevlogen op een dag: Uit de literatuur is ons alleen één studie bekend waarin aangetoond werd dat een slechtvalk 1045 km op een dag heeft afgelegd. Op plaats drie komt een visarend die 681 km op een dag heeft afgeleg..
1  07-09-2006 20:31  Bullingen, Belgie
Rudi komt vandaag over de hoogovens van het duitse Roergebied. In de middag zit hij nog bij Wuppertal. Na een redelijk laat vertrek uit het broedgebied maakt hij nu grote haast en bereikt aan het eind van de middag oostelijk België
0  06-09-2006 20:33  Oldenburg, Duitsland
Rudi verlaat Nederland in zuidoostelijke richting en passeert op de day van vertrek Oldenburg in Nedersaksen, Duitsland. Rudi verlaat Nederland op dezelfde dag als Cathryn. Schijnbaar is er een startsein geweest voor onze kieken om nu gebruik te maken van goede weersomstandigheden en aan de verre naar het zuiden te beginnen.

Rudi   ringnummer: Arnhem 3.617.448, kleurring:   YL 
Rudi
Rudi is in de middag van 15-07-2006 in Finsterwolde gevangen en voorzien van een satellietzender.

Rudi - bij vangst een adulte mannetje - is vernoemd naar Rudi Drent.
Rudi wordt losgelaten op 15-07-2006

Naar boven