AGENDA-ARCHIEF 2004
Ga voor agenda-archief recent, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003


30 december 2004: symposium "De natuur als verzameling" op NJN Congres

Tijdens het meerdaagse NJN Congres 2004 (27-31 december) in Amsterdam wordt er op 30 december het symposium "De natuur als verzameling" gehouden.

Programma:

 • 14.00 opening
 • 14.10 Roelf Pot: Exoten in waterecosystemen;
 • 14.50 vragen;
 • 15.00 Ben Koks: Grauwe kiekendief breekt lans voor akkernatuur;
 • 15.40 vragen;
 • 15.45 pauze;
 • 16.00 Wilco Verberk: Onderzoek aan hoogveengebieden;
 • 16.40 Vragen;
 • 16.45 Forum;
 • 17.15 Einde.

30 november 2004: Vrijwilligersbijeenkomst

Groningen, 28 november 2004 Persbericht nr. 141

"De kiekendieven van het Oldambt" voor vrijwilligers

Dinsdag 30 november krijgen de betrokken agrariërs, vrijwilligers van de Werkgroep Grauwe Kiekendief en het personeel van de Drogerij BV Oldambt een exemplaar van het boek "De Kiekendieven van het Oldambt". Gedeputeerde Henk Bleker van Landbouw, Natuur en Water overhandigt het boek aan zo'n 75 vrijwilligers tijdens een bijeenkomst op het provinciehuis tussen 17.00 en 19.00 uur. U bent hierbij van harte uitgenodigd daarbij aanwezig te zijn.

De laatste jaren hebben kunstenaar Erik van Ommen en schrijver Koos Dijksterhuis de grauwe kiekendief achterna gereisd. Samen met de KNNV-Uitgeverij hebben ze het boek uitgegeven. "De kiekendieven van het Oldambt" beschrijft in detail alle wetenswaardigheden over het beschermen van de grauwe kiekendieven in de provincies Groningen en Flevoland.

De grauwe kiekendief stond zo'n vijftien jaar geleden op het punt uit te sterven in Nederland. Daarom is in 1990 in Oost-Groningen een uniek natuurbeschermingsproject gestart. Door een opmerkelijke samenwerking tussen boeren, personeel van drogerijen én vogelaars is de soort voor uitsterven behoed.

De Provincie Groningen waardeert het werk van de vrijwilligers -voornamelijk boeren- in het Oldambt. Het is een vorm van agrarisch natuurbeheer, een belangrijk speerpunt in het provinciaal natuurbeleid. Agrarisch natuurbeheer is ook in de toekomst van groot belang voor het behoud en onderhoud van de natuur in onze provincie.

*****

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Joske Kluvers van de Provincie Groningen, 050 - 316 41 39, of met Ben Koks van de Werkgroep Grauwe Kiekendief, 06 - 53 79 06 04.


25 november 2004: Grauwe kiekendief - de mooiste roofvogel in woord en beeld

De grauwe kiekendief is met zijn ranke lijf en lange staart en vleugels één van de meest elegante vogels van Europa. En laat dit prachtbeest nu in Oost-Groningen op het nippertje gered zijn als broedvogel voor Nederland! De laatste paartjes van deze ooit zo algemene roofvogel zochten in 1991 hun heil in de akkers van het Oldambt. De combinatie van braakgelegde jachtvelden en uitgestrekte akkers om te broeden bleek ideaal voor de kiekendieven. Vogelbeschermers en akkerbouwers werken sindsdien samen om de nesten te beschermen. Dankzij hen schoppen ieder jaar zo'n dertig paar grauwe kiekendieven het tot broeden. In hun kielzog doen ook patrijs, kwartelkoning, veldleeuwerik, gele kwikstaart en andere uit het moderne platteland verjaagde akkervogels het goed. De kiekendieven van het Oldambt zijn 's lands grootste, zoniet enige succesverhaal van agrarisch natuurbeheer. De initiator en spil van de kiekendievenbescherming is Ben Koks, die over de schitterende vogels komt vertellen en daarbij prachtige beelden vertoont.
Gedrag, ekologie, de verhuizing van de vogel van natuur naar agrarisch land en het kunst- en vliegwerk van vogelonderzoekers en akkerbouwers om de soort te behouden. Veel is over de grauwe kiekendief te lezen en te zien in het nieuwe boek De Kiekendieven van het Oldambt. Beeldend kunstenaar Erik van Ommen en schrijver Koos Dijksterhuis volgen in hun boek met pen en penseel de grauwe kiekendieven een jaar lang: baltsen en broeden in het Oldambt, in de herfst via Spanje naar West-Afrika en in de lente door de Sahara en Italië weer terug. De Kiekendieven van het Oldambt kost € 27,95. Het boek had nooit geschreven kunnen worden zonder de inspanningen van de Werkgroep Grauwe Kiekendief!
Donderdagavond 25 november, 20:30 - 22:00 uur in Rietland, Oosterseweg 62, Zuidwolde (tussen Noorddijk en Zuidwolde, iets ten noordoosten van Groningen).

20 november 2004: Jahrestagung 2004

Am Samstag 20-11-2004; Beginn 14:00 Uhr im Vielstedter Bauernhaus, Am Bauernhaus 1, 27798 Hude, Telefon 04408/369 (Anfahrt siehe www.vielstedter-bauernhaus.de/kontakt.html

Vor der Tagung wollen wir eine Exkursion in den Hasbruch machen, die um 10:00 Uhr am Parkplatz "Liebesallee/Forsthaus", direkt neben dem Forstamt an der Vielstedter Straße, beginnt. Als Exkursionsbegleiter haben wir den Hasbruch-Experten, Herrn Stegink, gewonnen. Jörg Grützmann wird uns vor Ort empfangen. Die Exkursion wird bis ca. 12:00 Uhr dauern. Danach besteht die Möglichkeit die bekannt gute Küche des Vielstedter Bauernhauses auszuprobieren.
Nun zum Tagungsteil (ab 14:00 Uhr!): Neben einem einleitenden Aktivitäten- und Situationsbericht, warten interessante Vorträge auf Sie. Reichlich Zeit wird auch dem vertieften fachlichen Austausch und Diskussionsbeiträgen vorbehalten bleiben. Wie immer freuen wir uns, wenn Sie die Runde durch einen eigenen Beitrag bereichern möchten. Dias, Digifilme, Videos usw. sind hochwillkommen!

Abfolge:

 • Franz-Otto Müller: Arbeitskreis Wanderfalkenschutz Nordseeküste - Artenschutz im Norden Niedersachsens. 20 Min.
 • Volker Moritz, Henning Kunze & Volker Bohnet: Aktuelle Wiesenbrüterbestände im EU-Vogelschutzgebiet V 11 Hunteniederung. Ergebnisse der Kartierungen 2004. 20 Min.
 • Henning Kunze: Die OAO-Beobachtungsdatenbank. Hinweise zur Eingabemaske und zum aktuellen Datenbestand. 20 Min.
 • Pause (20 min., ca. 16:00-16:20 Uhr)
 • Volker Moritz, Sabine Wenzel & Henning Meinecke: Zur Ernährung niedersächsischer Wiesenweihen Circus pygargus. 15 Min.
 • Thorsten Krüger: Das ADEBAR-Projekt ("Atlas Deutscher Brutvogelarten"): Vorstellung des neuen bundesweiten Brutvogelatlasses, Methodik der Bestandsaufnahme, Engagement der OAO inkl. Flächenvergabe. 20 Min.
 • Jörg Grützmann & alle: Avifaunistisches aus dem Oldenburger Land 2004. 30 Min.
 • Stefan Pfützke: Vögel aus 1001 Nacht - Impressionen aus dem Oman. 30 Min.

Wir würden uns freuen, Sie auf unserem Jahrestreffen wieder zu sehen!

Volker Moritz & Thorsten Krüger
Ornithologische Arbeitsgemeinschaft Oldenburg (OAO) im Naturschutzbund Deutschland - Bezirksgruppe Oldenburger Land e. V.
Absender: Volker Moritz Feldstr. 32 26127 Oldenburg Tel. & Fax 0441-664386
E-Mail: volker-moritz@t -online.de - Die OAO ist Fachgruppe der Oldenburgischen Landschaft und Fachabteilung des Oldenburger Landesvereins für Geschichte, Natur- und Heimatkunde e. V.


18 november 2004: Lustrumbijeenkomst Agrarische Natuurvereniging "Wierde & Dijk"

Donderdag 18 november 2004, Lustrumbijeenkomst Agrarische Natuurvereniging "Wierde & Dijk" in café restaurant Hoornstertil, Mernaweg 60 te Wehe den Hoorn (0598-572638), aanvang 20.00 uur.

Het programma:

 • Een korte terugblik door voorzitter Harm Westers;
 • 'Ervaringen van de eerste agrarische natuurvereniging in Duitsland' door Rolf Peter Löblein, voorzitter en zelf boer in de Landschaftspolder in Rheiderland;
 • 'Hoe krijg je samen met boeren de meeste natuur voor je geld?', de visie van Ben Koks, trekker van de succesvolle Werkgroep Grauwe Kiekendief, kenner van boeren en van natuur.

Uw mening vinden we zeer belangrijk, er zal doorvoor veel ruimte zijn!
Einde bijeenkomst 22.00 uur.


31 oktober 2004: Persbericht van de Stichting Het Groninger Landschap

------------------------------------------------------------------
Expositie Hans Hut in Waddencentrum Pieterburen
------------------------------------------------------------------

PIETERBUREN - Hans Hut exposeert deze zomer met natuurfoto's in het Waddencentrum Pieterburen van de Stichting Het Groninger Landschap.

Een wolk van tienduizenden kanoeten boven een zandplaat; een broedende kluut op landaanwinningswerken; een grauwe kiekendief, sierlijk zwevend boven het wuivende koren; of een gele kwikstaart balancerend op koolzaad. Het Groningse natuur- en cultuurlandschap kent vele variaties. Met als meest opvallende bewoners de vogels. Natuurfotograaf Hans Hut weet ze met engelengeduld op een geheel eigen wijze in beeld te vangen. Dat is te zien op de expositie in het Waddencentrum van het Groninger Landschap te Pieterburen. Vanaf zondag 4 april 2004, het hele jaar door.

De fotograaf voert ons langs vogels en landschappen die écht bestaan, maar waar we ons niet altijd bewust van zijn. De beelden zijn zelden statisch, maar vertellen stuk voor stuk een verhaal. Zoals de boomvalk die zijn broedplaats in een hoogspanningsmast koos of lepelaars in hun overwinteringsgebied in Mauritanië. Geduld is een belangrijke eigenschap van de fotograaf. Want aan menig foto gaan soms vele uren zittend en kleumend in een schuiltent vooraf. Hans Hut bedient zich van bijzonder aparte technieken, waarbij zijn achtergrond als instrumentenmaker uitstekend van pas komt. Zo ontwierp hij een video-gecontroleerde afstandsbedieding. Dit stelt hem in staat, vogels op de meest onmogelijke en kwetsbare locaties te fotograferen zonder ze te verstoren zoals de scholekster die op een paal broed bij delfzijl. Ga mee op ontdekkingstocht door onze provincie en soms daarbuiten. Laat u aankijken door een verbaasde velduil, observeer zélf een broedende roerdomp en val in verleiding voor de trots van onze provincie: de grauwe kiekendief. Het Groninger Landschap heet u van harte welkom.

Het Waddencentrum is geopend vanaf 6 april op alle dagen van 13.00 tot 17.00 uur behalve de maandag. In de maanden juli en augustus alle dagen van 13.00 tot 17.00 uur. Het adres is Hoofdstraat 83 - 9968 AB Pieterburen, telefoon (0595) 528 522. De werken van Hans Hut zijn in het Waddencentrum tevens te koop.

Nadere informatie bij: Stichting Het Groninger Landschap en www.fotohut.nl


17 oktober 2004 t/m 9 januari 2005: Expositie en nieuw boek van Erik van Ommen
"De kiekendieven van het Oldambt"

De kiekendieven van het Oldambt Beeldend kunstenaar Erik van Ommen exposeert van 17 oktober 2004 tot en met 9 januari 2005 olieverfschilderijen, aquarellen, etsen en tekeningen uit zijn nieuwste boek "De kiekendieven van het Oldambt" in Galerie De Groninger Kroon te Finsterwolde, een exclusieve galerie in het hart van het broedgebied van de Grauwe kiekendief.

In 2003 trok Erik van Ommen in het spoor van de zeldzame Grauwe kiekendief van het Oost-Groninger Oldambt naar het West-Afrikaanse Gambia. Deze trektocht inspireerde hem tot het maken van meer dan 300 olieverfschilderijen, aquarellen, etsen, schetsen en tekeningen. De realistische, rake en sfeervolle impressies van landschappen, vogels en andere dieren die de kunstenaar het afgelopen jaar schilderde, zijn een aanrader voor iedereen die van natuur en/of kunst houdt.

Een groot deel van de geëxposeerde kunstwerken wordt gepubliceerd in het boek "De kiekendieven van het Oldambt" (ISBN 90-5011-190-4, KNNV Uitgeverij Utrecht). Koos Dijksterhuis schreef hiervoor de begeleidende tekst.

Tijdens de officiële opening op 16 oktober 2004 wordt het eerste exemplaar van het boek aangeboden aan de Commissaris van de Koningin in Groningen de heer Hans Alders.

Tijdens de expositie en boekpresentatie zijn door de kunstenaar en schrijver gesigneerde boeken verkrijgbaar.

Expositie De kiekendieven van het Oldambt
Galerie de Groninger Kroon
Reiderwolderpolder 4 te Finsterwolde
Tel: 0597-354261
Openingstijden: Zaterdags van 14.00 – 17.00 uur, zondags van 11.00-17.00 uur en op afspraak

Tijdens de expositie is er een bijzonder natuurkunst-arrangement in het Groninger landschap met een verblijf op landgoed Ekenstein, Appingedam.


25 september 2004: Uitnodiging voor leden van de Werkgroep Grauwe kiekendief

Het is weer tijd voor een bijeenkomst! Op de eerste plaatst omdat een aantal mensen heeft aangegeven zich in het winterhalfjaar met zaken als fondsenwerving en PR te willen bezig houden en anderzijds omdat er dit najaar een aantal belangrijke zaken de revue zullen gaan passeren. Zo zal later deze maand een fondsen-werf-campagne door Vogelbescherming Nederland worden gestart en zijn we momenteel in een politiek spel verwikkeld omdat de Gedeputeerde Staten van Groningen weinig duidelijkheid wenst te verschaffen over de financiële toekomst van ons werk. De komende maanden worden dus druk en alle hulp is meer dan welkom om óók in 2005 en verder ons zegerijke werk voort te kunnen zetten.
Omdat het misschien wel een aardig idee is om ook nog eens lekker ergens te wandelen om van de vogels te genieten stellen wij voor om eerst een excursie te gaan doen om daarna in Kostverloren het volgende programma af te werken:

13.00 uur: ontvangst met koffie en thee door René & Clara van Rijn;
13.30 uur:
vertrek naar Nieuwe Statenzijl voor een wandel-excursie langs de Dollard met op de terugweg een wandeling door de Duitse akkers. Laarzen mee dus!
 
Na de benen te hebben gestrekt, elkaar weer bij te hebben gepraat en vast en zeker wat leuke doortrekkers goed in de kijker te hebben gehad gaan we weer terug naar ons veldstation te Kostverloren.
 
16.00 uur:
bijpraten over de meest recente stand van zaken betreffende het soortenbeleid en mn. de rol van de Provincie Groningen in deze.
16.30 uur:
uitleg van de speciale actie die Vogelbescherming NL voor de grauwe kiekendief gaat opstarten richting haar leden. Het idee is dat de Werkgroep zelfs gaat proberen extra aandacht te krijgen en dit is een mooi klusje voor degenen die zich met PR willen gaan bezighouden;
 
Omdat het uitstapje over zeedijk en kleipad vast wel wat energie zal hebben gekost gaan we na het middag-deel samen eten. Net als de laatste gezamenlijke bijeenkomst zullen Clara & René ons vergasten op de nodige versnaperingen.
 
ca. 19.00 uur:
jullie zullen worden bijgepraat over de belangrijkste high-lights uit het voorbije veldseizoen. Uiteraard dus aandacht voor de eerste indrukken van het zenderwerk, hoe verging het ons in 2004 in Niedersachsen, waarom vlogen er zoveel jongen uit in Zuidelijk Flevoland en meer van dit soort items.
19.45 uur:
net als in de periode 1990-93 willen wij proberen om in een aantal Groninger en Duitse akkers roofvogeltellingen op te zetten met als belangrijkste doel het in beeld brengen van de betekenis voor soorten als Blauwe Kiek, Buizerd en andere woelmuizen-eters van faunaranden, braakpercelen en bijv. luzerne-velden. Er is hiervoor toenadering gezocht richting Avifauna Groningen en hopelijk kunnen we gezamenlijk een impuls geven voor een nieuw en vooral ook leerzaam vrijwilligers-project!
20.00 uur: vertonen van de beste foto's die de Hans Hut en Reint Jakob Schut dit jaar hebben gemaakt;
21.00 uur:
Hans Rademakers laat zijn ca. 1 uur durende film zien. Hans is in de voorbije twee jaar veelvuldig vanuit Doorn naar het Oldambt gereisd en heeft veel tijd besteed om "het verhaal van de Grauwe Kiekendief" met zijn video-camera vast te leggen. Gegarandeerd mooie opnamen dus van mannetjes, wijfjes, jongen, prachtige landschappen en veel - voor jullie - herkenbare beelden. Het idee is om van de beelden later een DVD/Video te maken die we o.a. kunnen gebruiken om richting onze boeren te laten zien hoe we ons werk uiteindelijk uitvoeren. Pure reclame dus en vast en zeker smullen met een frisje of biertje bij de hand.

We hopen dat jullie dus weer en massa willen komen; het fantastische veldwerk in 2004 verdiend uiteraard een goed vervolg. We kunnen alleen maar zeggen dat jullie inbreng in 2004 uitstekend is bevallen en een mooie basis vormt om voor 2005 weer mooi veldwerk op te zetten.

Laat voor de goede orde weten of je kunt (dit vanwege het inslaan van het eten). Mensen die van ver komen kunnen uiteraard een slaapplek boeken bij de familie van Rijn (mail of bel dan even met Ben Koks 06-53790604).


30 augustus 2004: Oproep voor het volgen van zendermannen!

Op 20 juni j.l. is door Chris Trierweiler, Jeroen Minderman, Erik Visser en Ben Koks voor het eerst een volle dag besteed aan het volgen van het eerste adulte mannetje die we met een zendertje hebben uitgerust. Er is tevens een tweede mannetje met hetzelfde doel gevangen zodat we nu kunnen gaan doen wat in de planning lag. Medio juli hopen we een derde man te kunnen vangen (met als belangrijk doel het gedrag van het mannetje (in zijn rol als belangrijkste prooi-leverancier voor het gezin) na het uitvliegen van de jongen goed in kaart te kunnen brengen.

Het doel van ons telemetrie-onderzoek is voornamelijk gericht op de vraag hoe onze kieken het landschap gebruiken. Dankzij het werk van Marlien de Voogd is in 2003 een deel van sluier opgelicht maar we weten na één seizoen uiteraard nog lang niet alles. Het habitat-gebruik van de gezenderde mannen hopen we te kunnen gebruiken om in de toekomst naar slimmere vormen van agrarisch natuurbeheer en maai-regimes van waterschappen toe te kunnen werken. Ofwel veldwerk dat in dienst staat van twee doelen, a) het structureel verbeteren van het leefgebied van onze grauwe kieken en b) dat er tevens op is gericht om het gevleugelde fenomeen Agrarisch Natuurbeheer van haar kinderziektes af te helpen.

Om aan deze vragen te kunnen werken is de hulp nodig van scherpe, doortastende maar vooral ook enthousiaste vrijwilligers. Het idee is namelijk om beider mannen per week minimaal één volle dag te kunnen volgen. In het meest optimale model hopen we voldoende mensen bij elkaar te krijgen zodat we per vogel twee teams te kunnen samenstellen. Het gaat dan zo:

 • Het veldwerk zal zich concentreren in de Dollardpolders (Nieuwe Statenzijl-Finsterwolde) en de directe omgeving van Blijham;
 • per vogel hebben we per velddag twee teams van ieder twee mensen nodig (één chauffeur, één persoon om te peilen);
 • Ieder team willen we maximaal 6 uur/dag een vogel laten volgen. Het werk vergt namelijk veel concentratie van de deelnemers en we willen enerzijds de verkeersveiligheid hoog in het vaandel houden en anderzijds goede waarnemingen verzamelen;
 • in weekenden hebben we een sterke voorkeur voor de zaterdag. Op zondag (zeker na de middag) zijn er te veel zondags-rijders actief en die hinderen ons alleen maar;
 • er zal worden getracht op de bewuste zaterdagen beide vogels simultaan te volgen (heeft een aantal voordelen bij het uitwerken van de gegevens!), op deze dag is de geplande inspanning dus het grootst!
 • door de weeks houden we een flexibele agenda aan. RuG-student Arjen Pilon heeft dan de leiding over het gebeuren en kan er tevens de meeste tijd aan besteden. Aangezien Arjen geen rijbewijs heeft worden dan met name mensen gevraagd die over een auto kunnen beschikken!

Het zal jullie niet verbazen dat we hier te doen hebben met een ongemeend spannend stukje veldwerk. Doordat we met zenders werken is het mogelijk de mannetjes goed te volgen (en vaak van zeer nabij "aan het werk" te zien) en anderzijds te leren denken als een grauwe kiek. Dit laatste is bijna een vereiste om de logica die de vogel hanteert te gebruiken om allerlei onverwachte foerageergebiedjes te kunnen vinden. Het spreekt voor zich dat je tijdens dit veldwerk óók zaken tegenkomt die een dag meer dan boeiend maken.

Tenslotte dit: er is speciaal voor dit veldwerk een subsidie aangevraagd bij het Prins Bernard-cultuurfonds. Hiermee zijn de zenders en de ontvangers betaald maar er is tevens een mogelijkheid om de brandstofkosten vergoed te krijgen. Mensen die binnen het kader van dit werk een paar dagen achtereen willen blijven logeren kunnen op onze kosten gebruik maken van de mini-camping van de familie van Rijn te Kostverloren.

We hopen dat de animo dermate hoog is dat dit onderdeel van het veldwerk vlekkeloos zal gaan verlopen. Laat ons weten wanneer en hoelang je beschikbaar bent; op basis hiervan kunnen wij dan een schema in elkaar zetten zodat we op een efficiente wijze ons spaarzame tijd kunnen gebruiken!

Ben Koks 06-53790604 & Erik Visser 06-22062365


28 augustus 2004: Vogelfestival

Vogelbescherming Nederland, Staatsbosbeheer en SOVON Vogelonderzoek Nederland organiseren samen het Vogelfestival 2004. In het weekend van 28 en 29 augustus kunnen vogel- en natuurliefhebbers hun hart ophalen. Het festival vindt plaats in de Oostvaardersplassen bij Almere.

Voor ieder wat wils
Het gehele weekend is er een uitgebreid programma met activiteiten voor jong en oud. Lange en korte, vroege en late excursies, lezingen, workshops en presentaties; iedereen van beginnend vogelaar tot dutch birder, kan hier zijn of haar hart ophalen. Ook vindt u er een breed aanbod van speciale vogelreizen, optiek, vogelboeken, kunst en outdoorartikelen.

Eén van de vele lezingen die worden gegeven is die van Ben Koks over de Grauwe kiekendief op zaterdag 28 augustus van 11.00 tot 11.30 uur.
Voor meer informatie en het uitgebreide programma zie www.vogelfestival.nl


31 juli en 1 augustus 2004: afronding veldseizoen

Het voorbije veldseizoen heeft bol gestaan van vele goede momenten. De bindende factor die ons allen steeds weer op de meest maffe plekken bracht was het werk rond de grauwe kieken. Oók in de komende weken zal er nog aardig wat tijd worden besteed aan het volgen van zendermannen, het ringen van de laatste jongen, het verzamelen van prooi-resten en de uitstapjes in de verschillende gebieden in Niedersachsen. Tot op heden kan gesteld worden dat juist door de goede samenwerking we rustig kunnen stellen dat 2004 een Topjaar is; niet alleen als het gaat om het aantal paren dat we momenteel gevonden hebben maar ook zeker als het gaat om het verzamelen van prachtige gegevens en het draagvlak dat we bij de mensen in de streek hebben opgebouwd; hier kunnen we best wel trots op zijn!!

Het volgen van de zendermannen heeft de komende weken dus een hoge prioriteit. Arjen Pilon coördineert het gebeuren doordeweeks en Jan Ploeger zorgt ervoor dat de wind er op zaterdag goed onder blijft. De mensen die destijds positief hebben geantwoord op ons eerdere verzoek zullen dan ook regelmatig worden benaderd. We zijn willens het zenderwerk voort te zetten totdat de vogels weg zijn of de zender het door een technisch mankement laat afweten. De voorbije weken hebben we de vogels dan ook een aantal malen schitterend kunnen volgen/protocolleren en reken d'r maar op dat de latere analyse spannende uitkomsten zal geven.

Zoals bekend hebben we dit jaar diverse vrijwilligersdagen georganiseerd en de reacties waren nadien dermate positief dat we het eigenlijk niet meer dan logisch vinden dat we dit seizoen met een heus weekend moeten afronden. Daarom is het weekend van 31 juli en 1 augustus geprikt om dit super-seizoen in stijl te kunnen afronden.
We hopen het hele weekend vol te kunnen plannen en zijn o.a. het volgende van plan:

 • volgen van de zendermannen gedurende de beide dagen;
 • het protocolleren van nestplekken van deze zendermannen (vnl. om te zien hoeveel prooien de wijfjes zelf vangen);
 • excursies naar Krummhörn (Noord van Emden) omdat we daar vermoedelijk nog niet alle paren hebben gevonden;
Met René en Clara van Rijn zijn afspraken gemaakt om zaterdagavond 31-7 samen te eten op onze vaste stek te Kostverloren. Mensen die van ver komen kunnen op onze kosten gebruik maken van de mogelijkheid daar een tentje neer te zetten.

3 en 4 juli 2004: Kamp kieken Emsland

Na ampel beraad is besloten dat het weekend in het Duitse Emsland zal gaan plaatsvinden op 3 en 4 juli. Het eerder aangekondigde weekend in juni komt te vervallen omdat het ons wijzer leek eerst een grondige scan van het gebied te maken en goede kaarten te ritselen.

Diverse mensen hebben al mondeling aangegeven mee te willen. Terecht! Het gaat namelijk een leuk weekend worden. Los van het gegeven dat we in - een in onze ogen zeer boeiend gebied - systematisch naar "wiesenweihen" gaan zoeken (en reken maar dat er meer leuke soorten in dit deel van Emsland rondvliegen!!) krijgen we tevens een zaterdagavond excursie aangeboden door Bert Versluijs en Hans van Berkel in het schitterende hoogveengebied Bargerveen, een prachtig gebied met nachtzwaluwen, geoorde futen, grauwe klauwieren en ander leuk gespuis.

Intussen komt het "Bargerveen-weekend" met rasse schreden op ons af en we kunnen op ca. 10 mensen rekenen die het hele weekend zullen meehelpen in gebieden in het Duitse Emsland. De formele bevestiging van de subsidie-aanvraag van het Prins Bernard Cultuurfonds is inmiddels binnen. De reis- en verblijfskosten zullen dus kunnen worden gedeclareerd!

We zitten voorts op de SVR Mini-camping van de familie Roelofs, Vastenow 18 te Nieuw Dordrecht (0591 31 27 54).

Een aantal mensen heeft aangegeven de fiets mee te willen nemen! Dit is perfect omdat er een aantal gebieden net over de grens eigenlijk niet goed met de auto zijn te controleren en dan is het oer hollandse vervoermiddel altijd een uitkomst!

Het idee is om zaterdag vanaf ca. 9.00 uur uit te zwermen richting Emsland. Mensen die vrijdagavond al op de camping willen staan zijn van harte welkom. Vanaf vrijdagavond 2 juli ca. 20.00 zal Ben Koks aanwezig zijn. Zaterdag wordt een dag van goed zoeken, nauwgezet gebieden scannen en zondag staat in het teken van eventuele nestlocaties beter bekijken etc.

Zaterdagavond gaan we ergens in de buurt een vorkje prikken. Gasstelletjes, primitief eetgerij etc, kan dus mooi thuis blijven.

Intussen zal een team bestaande uit Jan Ploeger, Arjen Pilon en Erik Visser het weekend in het Oldambt blijven om daar de honneurs (volgen van zendermannen) waar te nemen.

Voor vragen etc. gewoon even bellen dan wel mailen met Ben Koks 06-53790604.


27 juni 2004: B(l)oeiende Oldambtster Pareltocht

Logo NLTO Logo Vrienden van het Platteland

B(l)oeiende Oldambtster Pareltocht op ZONDAG 27 JUNI 2004 van 11.00-17.00 UUR

Deze fietsroute (33 km) is een kennismaking met alles wat leeft, groeit en bloeit op het platteland rondom de plaatsen Winschoten, Scheemda, Meeden, Westerlee en Heiligerlee

Onderweg informatie over o.a.: rozen en de teelt van rozenonderstammen, boomkwekerijbedrijf, melkveebedrijf met robotmelken, bloeiende aardappelgewassen, akkerbouw, akkerrandenbeheer, akkervogels, natuurgebieden van SBB en Groninger Landschap, natuur- en waterbeheer

De routebeschrijving is vanaf 11.00 uur verkrijgbaar bij de 3 startplaatsen:

 • Rosarium in Winschoten
 • Melkveebedrijf Ten Have, Trekweg 5 in Scheemda
 • Eethuuske, Hereweg 224 in Meeden

Organisatie: PR Agrarisch Oldambt van de NLTO, (0597) 41 33 73


25 juni t/m 27 juni 2004: NJN Grauwe KiekendievenKamp 2004

Zin om het laatste weekend voor de zomervakantie te kijken naar insecten, planten & vogels? Kom dan naar het Grauwe Kiekendievenkamp in Noordoost-Groningen! Tijdens dit kamp gaan we de kwaliteit van het leefgebied van de Grauwe Kiekendief onderzoeken door te kijken naar de diversiteit van insecten in hun broed- en fourageergebied. Daarnaast gaan we de vogels ook observeren om zo nesten te vinden. Welkom dus in het wijdse Oldambt: de thuisbasis van deze prachtige roofvogel.

Wanneer?
het kamp begint op vrijdag 25 juni om 20:00 uur met eten en is afgelopen op zondag 27 juni na de excursies rond 15:00 uur. Je kan ook slechts een gedeelte van het kamp komen.
Opgeven en meer informatie bij:
Bram Kuijper
06-25254616
a.l.w.kuijper@student.rug.nl
Kampadres:
Camping Kostverloren
Kostverloren 11
9684 TB Finsterwolde
in geval van nood bellen met nr: 06-25254616
Kampprijs:
De kampprijs bedraagt € 5,- per persoon per dag, waarbij vrijdag en zondag als 1 dag worden gerekend. Het hele weekend kost dus € 10,-.
Meenemen:
Fiets, tent, matje, slaapzak, eetspullen, tandenborstel, verrekijker, insectennet, tabellen, vogelboek.
Routebeschrijving:
Hier volgt een korte beschrijving van de route per fiets vanuit station Nieuweschans:
Ga met de trein naar Nieuweschans, vanuit Groningen gaat er om het uur (.21) een trein naar Nieuweschans en de laatste trein gaat om 22:21. Verlaat het station aan de noordzijde en ga rechts de stationsstraat in. Op de T-splitsing met de Verlengde Hoofdstraat ga je links, via de Langeweg richting Nieuw-Beerta. Na 1,5 km maakt de weg een bocht naar links. Vlak voor deze bocht ga je rechts een kleinere weg in die min of meer rechtdoor loopt. Na 200 meter krijg je weer een T-splitsing en ga je rechts, weer de Verlengde Hoofdsweg in. Je komt na 500 m in het dorpje Drieborg. Ga in Drieborg rechtdoor en volg de Oudedijk. Je komt nu in Kostverloren. De camping is aan je rechterhand voordat je de brug oversteekt naar links.


29 mei 2004: opnieuw een vrijwilligersdag

De komende tijd hopen we in zowel Rheiderland als het Oldambt de laatste nesten in luzerne-velden te lokaliseren. In de voorbije week is weer het nodige werk verzet en de eerste percelen met legsels zijn inmiddels gemaaid én met beschermingsmateriaal afgezet. Het vinden van nieuwe paren is echter - ondanks een forse inspanning - enigszins gestagneerd. Dit zou er op kunnen duiden dat we alle paren nu al hebben kunnen localiseren, maar dit lijkt ons gezien de ervaringen van de voorbije jaren niet bepaald logisch. Eén van de doelen van zaterdag 29 mei is dan ook het volledig uitkammen van het hele gebied teneinde het beeld dat we nu hebben nog meer te completeren. Indien er voldoende aanmeldingen zijn willen we ook een team maar de omgeving van Emden sturen. Hier hebben we nog niet voldoende tijd kunnen besteden aan het vaststellen van het aantal paren, het verzamelen van prooi-gegevens etc.

De komende dagen zullen we tevens proberen nesten van bruine kieken in koolzaadvelden te vinden. 2004 lijkt een topjaar voor deze kiek te gaan worden en mede vanwege het forse aandeel koolzaad in onze werkgebieden willen we - waar mogelijk - proberen zoveel mogelijk legsels te vinden zodat nestjongen de oogst (eind juni) zonder al te grote gevaren kunnen doorstaan.

Net als 15 mei zullen er dus duo's worden geposteerd bij (potentiele) nestplekken, zullen er team's naar matig bekeken gebieden worden gestuurd en hopen we hiermee weer fors wat veldwerk op één en dezelfde dag te kunnen verzetten.
Een makkelijk stoeltje, een telescoop en een stevig portie doorzettingsvermogen strekt tot aanbeveling. Mensen die willen blijven pitten kunnen een tentje meenemen en op onze kosten gebruik maken van de mini-camping van de Van Rijntjes...

Verzamelen vanaf 8.15 uur (koffie en thee klaar) te Kostverloren in onze ontmoetingsplaats (familie van Rijn; Villa pygargus), vanaf 8.30 uur instructies over de dag die gaat komen en rond 18.00 uur weer verzamelen. Wij zorgen voor een natje en droogje en tijdens het eten kunnen we dan mooi onze ervaringen met elkaar uitwisselen. Op de site zijn enige resultaten van de vrijwilligers-dag van 15 mei te vinden.


19 mei 2004: herhaling van de serie "Vogels in hun landschap op Nederland 1"

Op Nederland 1 om 17.10 uur begint de herhaling van de serie Vogels in hun landschap gepresenteerd door Nico de Haan. De eerste aflevering gaat weer over de Grauwe kiekendief en het werk in Groningen.

2 mei 2004: koolzaadfietstocht


Sport Recreatie Nieuwolda

Noordelijke Land en Tuinbouw Organisatie

Organiseren gezamenlijk de koolzaadfietstocht op Zondag 2 Mei 2004


Foto:Anja Koers, Nieuwolda-digitaal.nl

Een fietstocht langs diverse koolzaadvelden in het Oldambt.
Tevens tekst en uitleg en demonstratie olie uit Koolzaad persen.
En u krijgt te horen van Imkers hoe het nu echt zit met de bloemen en de bijen.

Deelname gratis maar wel op eigen risico.
Start vanaf 11 uur in het dorpshuis 't Trefpunt
Hoofdstraat 60 Nieuwolda
Nico de Haan in het Groningerland. foto Hans Hut
Nico de Haan in het Groningerland.
foto Hans Hut
De filmploeg bij het ringen van jongen. foto Chris Trierweiler
De filmploeg bij het ringen van jongen.
foto Chris Trierweiler


Info:
www.nieuwolda-digitaal.nl
www.paul-roelofs.nl

059654 2234 / 541670
0653840556 / 0629058214


23 april 2004: Uitnodiging voor bijeenkomst veldmedewerkers grauwe kiekenwerk

Plaats van bijeenkomst: bij de familie van Rijn, Kostverloren no. 10 (tussen Drieborg en Finsterwolde).

Vrijdagavond 23 april 2004, aanvang 19.30 uur.

Het is weer de hoogste tijd dat we bij elkaar komen. Rond de tijd dat deze bijeenkomst zal plaatsvinden zullen de akkers weer bevolkt raken met de meest gracieuze aller roofvogels. Er zal echter ook heel wat volk in de akkers tussen pak em beet Almere en Nieuwe Statenzijl rond gaan lopen en om deze activiteiten op de juiste wijze op elkaar af te stemmen is een bijeenkomst altijd een mooi moment! Daarnaast is het natuurlijk ook leuk om elkaar gewoon weer eens te zien en te kijken hoe we elkaar in het veld van dienst kunnen zijn. Bijpraten dus. De volgende punten zullen aan bod komen..

Agenda:

1) Ook in 2004 zullen we hulp krijgen van een paar studenten. Arjen Pilon (RuG) en Rik van der Starre (Blokstage). Daarnaast zullen SOVON-medewerkers Kees Koffijberg (kwartelkoningen!), Henk-Jan Ottens en René Oosterhuis extra veldwerk in het gebied verrichten (in zowel Flevoland als Groningen);
2) Er is in 2003 weer een record-hoeveelheid gegevens verzameld. Het merendeel daarvan is inmiddels door Erik in de database geklopt, maar niet iedereen heeft de gegevens over 2003 al keurig op papier gezet. We hopen de 23ste dus te kunnen gebruiken om hier betere afspraken over te maken;
3) In 2003 hebben we met name dankzij Hilbrand Schoonveld (Eemshaven) en Anneke & Jelle Dijkstra (Delfzijl-Termunterzijldiep) het bruine kieken-werk in de provincie weer kunnen oppakken. Dankzij Hilbrand werden in het Eemshaven-terrein ook een tweetal nesten van velduilen gevonden. Erik Visser heeft zijn controles van torenvalk-kasten lang de gehele Groninger zeedijk weer uitgevoerd. Voorts heeft Erik samen met Erik van Ommen het nieuwe paar slechtvalken ergens bij Noordbroek gevonden. Het lijkt mij wijs om onderling gedragscodes nog even door te nemen zodat we richting de boeren correct overkomen m.b.t. onze inspanningen in ons werkgebieden. Over de resultaten van dit alles zullen jullie deze avond op de hoogte worden gesteld;
4) Filmer Hans Rademakers uit Doorn heeft tweemaal bij het Korengast-nest gezeten en hier fraaie video-beelden gemaakt. Op deze avond worden de beelden van zijn inspanningen getoond. We willen eenieder die ook over fraaie beelden (bijv. dia's) beschikt in de gelegenheid stellen deze op onze bijeenkomst te tonen. Laat dit echter even weten met het oog op de planning en de beschikbaarheid van apparatuur;
5) Chris Trierweiler (RuG) zal in een half uurtje tekst en uitleg geven over het onderzoek dat zij samen met Marlien de Voogd heeft uitgevoerd. Leuke gegevens presenteren over de beide zendermannen en het video-werk bij twee legsels dus;
6) In het kader van het soortbeschermingsplan grauwe kiekendief zullen in 2004 een gelimiteerde hoeveelheid nieuwe ansichtkaarten met het thema "akkervogels" het levenslicht zien. Het spreekt voor zich dat jullie een setje krijgen uitgereikt op deze avond.

Wij hopen van ganser harte dat het programma jullie zodanig aanspreekt dat jullie allen naar Kostverloren zullen worden gelokt. Ben Koks zal jullie voorafgaande aan deze agenda tekst en uitleg geven over het vele werk dat de laatste maanden is verzet om het kiekenwerk op de agenda te houden bij beleidsmakers en ambtenaren. Hoewel er een aantal tegenvallers zijn te noteren, kan tevens gesteld worden dat we weer enige progressie hebben geboekt vanwege het bredere plan voor de akkers (in de wandelgangen ook wel LGP Akkers genoemd)..

Mensen die serieuze belangstelling hebben om in Flevoland en/of Groningen een bijdrage te leveren aan ons werk zijn uiteraard van harte welkom om deze bijeenkomst bij te wonen; met het oog het inslaan van versnaperingen etc. wordt wel verzocht dit even per e-mail te melden.


4 april 2004: Opening foto-expositie "Vogels en het landschap" van Hans Hut in het Waddencentrum

Opening van de foto-expositie Vogels en het landschap van Hans Hut in het Waddencentrum - Hoofdstraat 83 in Pieterburen.

Vanaf 4 april dagelijks van 13.00-17.00 uur ('s maandags niet)
In juli en augustus elke dag van 13.00-17.00 uur.

Het Groningse natuur- en cultuurlandschap kent vele variaties, met als meest opvallende bewoners de vogels.
Het met engelengeduld verzamelde werk zegt niet alleen iets over de vogels, maar ook over het landschap, de akkers, de kwelders, het
wad, de overwinteringsplaatsen en het onderzoek en de bescherming van vogels.

Elke foto vertelt zijn eigen verhaal.

De expositie zal worden geopend door Ben Koks en Rita Jansen.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Hans Hut 050-3021436/0651786060 www.fotohut.nl of
Stichting Het Groninger Landschap


17 maart 2004: lezing door Ben Koks voor Avifauna Groningen

Woensdag 17 maart 2004 geeft Ben Koks een lezing voor Avifauna Groningen. Een lezing over het werk rond de grauwe kiekendief in Nederland en Niedersachsen; naast nestbscherming wordt ook veel energie besteed om onderzoek te beginnen waarbij wordt gekeken naar de effectiviteit van Agrarisch Natuurbeheer in grootschalig akkerland. Derhalve een lezing waarbij o.a. de samenwerking met boeren, personeel van de Drogerij BV Oldambt, vrijwilligers en professionals naar voren zal worden gebracht!
Aanvang 19.30 uur (zaal open om 19.00 uur) in AOC-Terra, Hereweg 99 te Groningen.

6 maart 2004: tweede Niedersächsischen Wiesenweihen-Workshop in Meppen (D)

Op deze zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur is er de tweede Niedersächsischen Wiesenweihen-Workshop in Meppen (D). Het programma met routebeschrijving is als pdf bestand te bekijken.

Programm

Begrüßung
Gerd-Michael Heinze Möglichkeiten der Art- und Altersbestimmung von Greifvogelfedern unter besonderer Berücksichtigung der Weihen
Manfred Hölker Nahrungsökologie von Wiesenweihen in einer intensiv genutzten Feldlandschaft am Beispiel der Hellwegbörde in Nordrhein-Westfalen
Ben Koks Ergebnisse einer Telemetrie-Studie an männlichen Wiesenweihen und daraus resultierende Konsequenzen für Schutzmaßnahmen in den Niederlanden
Friedhelm Niemeyer Ergebnisse der Wiesenweihenerfassung 2003 in der Diepholzer Moorniederung unter besonderer Berücksichtigung methodischer Fragen und Erfahrungen
Volker Moritz Von lokalen Erhebungen zur Arterfassung in einer ganzen Region " Koordination des Wiesenweihenschutzprogramms im Oldenburger Land "
Dagmar Stiefel Wiesenweihenschutz in Niedersachsen " Ergebnisse und Perspektiven eines landesweiten Schutzprogramms "
Schlussworte

Der Workshop soll als Diskussionsforum für junge und alte, erfahrene und neue bzw. neugierige Wiesenweihenschützer dienen. Wir wollen uns in erster Linie zu einem Erfahrungsaustausch treffen, d. h. wir haben genügend Zeit für Gespräche eingeplant.
Auf einen fünfzehn- bis zwanzigminütigen Vortrag folgt jeweils eine halbständige Diskussion zum jeweiligen Themenschwerpunkt (Artbestimmung " Nahrungsökologie " Raumnutzung - Schutz " Erfassung " Koordination des Wiesenweihen-Schutzprogramms).
Zum Erhalt der "Diskussionsfähigkeit" sind jeweils eine Kaffeepause am Vor- und am Nachmittag sowie eine Mittagspause vorgesehen, in der uns das Kolpinghaus zwei Gerichte anbietet.
Dieser Workshop wendet sich auch an Interessierte aus dem Landkreis Emsland und Umgebung, die sich bislang noch nicht mit dieser faszinierenden Art beschäftigt haben.

Gezien de beperkte capaciteit van de zaal (120 personenen) is het handig dat mensen die de Workshop in Meppen willen bezoeken maar die géén officiele uitnodiging hebben ontvangen zich aanmelden bij Dagmar Stiefel of Ben Koks.


21 februari 2004: lezing van student Chris Trierweiler (Rijksuniversiteit Groningen)

Student Chris Trierweiler (Rijksuniversiteit Groningen) geeft een lezing over het Grauwe kiekendief onderzoek op de Landelijke Dag van de Werkgroep Roofvogels Nederland in Meppel (NL). Er zal o.a. worden ingegaan op telemetrische onderzoek en dieetonderzoek m.b.v. video.

11 januari 2004: serie "Vogels in hun landschap" op Nederland 1

Op Nederland 1 om 17.25 uur begint de serie Vogels in hun landschap gepresenteerd door Nico de Haan De eerste aflevering gaat over de Grauwe kiekendief en het werk in Groningen.

Nico de Haan in het Groningerland. foto Hans Hut
Nico de Haan in het Groningerland.
foto Hans Hut
De filmploeg bij het ringen van jongen. foto Chris Trierweiler
De filmploeg bij het ringen van jongen.
foto Chris Trierweiler

Meer lezen op: educatie.ntr.nl


7 januari 2004: lezing bij Vogelwerkgroep NOP, IVN en Landschapsbeheer Flevoland

7 januari 2004: Vogelwerkgroep NOP, IVN en Landschapsbeheer Flevoland organiseren een lezing voor agrariërs en vogelaars door Ben Koks. In zijn lezing zal hij ingaan op het veelzijdige werk dat de werkgroep Grauwe kiekendief verricht en op de vruchtbare samenwerking met agrarische ondernemers, vrijwilligers in het veld, de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) en de Universiteit van Wageningen (WuR).
De lezing begint om 20.00 uur in de collegezaal van het Senior Zuyderzee College aan de Prof. Ter Veenstraat 5 in Emmeloord. Als bijdrage in de kosten wordt € 1.- als bijdrage gevraagd.


Naar boven

Ga voor agenda-archief recent, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003


Verlaat het agenda-archief