NIEUWSARCHIEF 2011
Ga voor nieuwsarchief actueel, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003

Goede jaarwisseling met de WGK-Nieuwsbrief: Tot ziens in 2012!
De laatste WGK-Nieuwsbrief van 2011 is uit!

Ben Koks in deze nieuwsbrief: "2011 was in velerlei opzichten een bijzonder jaar. Onze studenten hebben mooi werk neergezet, ons veldwerk heeft weer bruikbare inzichten opgeleverd en wij zijn ook zeer content met het breken van alweer een record: 1 paar grauwe kiekendieven meer dan in 2009! De Blauwe kiek lijkt nu ook vaste voet aan de Oost-Groninger grond te krijgen met vijf paren dit jaar. Naast dit alles zijn we natuurlijk zeer verheugd over het plotselinge broeden van grauwe gorzen rondom Winschoten.
Het mooiste geschenk echter dat we in 2011 als werkgroep kregen was de toewijding van zo velen voor het Verhaal waar we allemaal voor staan" >>> lees verder in de WGK-decembernieuwsbrief


Namens bestuur en medewerkers van de Werkgroep Grauwe Kiekendief: Een goede jaarwisseling gewenst en tot ziens in 2012!!
Poolse Kiek in de sneeuw in Dolnoslaskie(Polen) - 3 mei 2011 © MarekKapelski  (klik voor vergroting)
Grauwekiekendiefkalender 2012 - NU TE KOOP
Nieuw!
Grauwekiekendiefkalender 2012
Nu te koop!


Gedurende het grauwekiekseizoen ontvangen wij veel leuke en mooie foto’s met een verhaal van enthousiaste mensen in het veld. Om iedereen daar eens van mee te laten genieten hebben we een jaarkalender gemaakt.
Net klaar en nu te koop.
Kosten kalender € 5,-, via de post € 7,50.
Bestel nu via verkoop@grauwekiekendief.nl

Grauwekiekendiefkalender Dominik - Januari 2012  (klik voor vergroting) Grauwekiekendiefkalender Jinthe - Februari 2012  (klik voor vergroting)
Grauwekiekendiefkalender voorzijde 2012  (klik voor vergroting)
Recordkiekendief Franz is niet meer...
Vandaag hebben we met Trouw afscheid genomen van onze satellietkiekendief Franz "Recordkiekendief Franz is niet meer".

Zie het artikel van de hand van verslaggever Rob Buiter dat op 29 november verscheen.

Rob ontmoette Franz samen met Chris Trierweiler, Almut Schlaich en Ben Koks ten zuiden van Aïn Benimathar in O-Marokko tijdens de WGK-expeditie in april 2010.
Klik voor het toenmalige nieuwsitem "Indrukken van het WGK-onderzoek in Oost-Marokko", waarin verwijzingen in beeld, woord en geluid - nu - ter nagedachtenis aan die prachtige Grauwe Kiekendiefman Franz.

De bijgaande foto van een foeragerende Franz is gemaakt door André Eijkenaar uit een serie in mei 2011. Klik voor meer foto's van Franz uit deze serie.

Franz heeft fantastische data voor de WGK verzameld en ons vele mooie momenten en verhalen opgeleverd. We gaan hem zeker missen!

Franz uit een fotoserie op één van zijn vertrouwde foerageerplekken in Oost-Groningen - mei 2011 © André Eijkenaar  (klik voor vergroting)
OPROEP: De winter staat voor de deur!
Toe zeg, gaat dat niet wat te snel?
Ja, dat wel maar op 15 oktober begint het "winterhalfjaar" voor wat betreft het inventariseren van wintervoedselveldjes. “Het tafeltje dekje” voor onze achterblijvers en wintergasten.

In het voorjaar van 2009 zijn boeren van de ANOG in Oost Groningen als eersten in Nederland begonnen met de aanleg van wintervoedselveldjes, op voorstel van de Werkgroep. In het winterseizoen 2009/2010 hebben vrijwilligers en medewerkers 100 ha geïnventariseerd (zie Nieuwsbrief 2010 nr 1). Dit jaar ligt er 150 ha en dat biedt genoeg ruimte om nog meer mensen mee te laten genieten.

Wat houdt het in:
~ vanaf 15 oktober tot 15 maart, één keer in de twee weken met een veldkaart zigzaggend één of meerdere winterveldjes doorkruisen, alle vogels e.a. dieren intekenen. Ondertussen vooral ook genieten van het buiten zijn.

Ook voor liefhebbers in Drenthe, Flevoland en Noord Groningen zijn er hectares te tellen.

Interesse in het inventariseren van wintervoedselveldjes 2011/2012 en misschien de grauwe gors ook in de winter waarnemen?

Aanmelden kan bij Henk Jan Ottens: henkjan.ottens@grauwekiekendief.nl of 06 50 50 66 78


LET OOK OP ONDERSTAANDE AANKONDIGING:

Onze eerste WGK-wintervoedselveldjesdag in Oost-Groningen is gepland op zaterdag 17 december 2011 -> Kijk voor meer informatie in onze agenda!
Grote groep Geelgorsen, Kepen, Ringmussen en Rietgorsen tijdens de Wintervoedselveldjesdag in Oost-Groningen - 18 december 2010 © Oike Vlaanderen  (klik voor vergroting)
In actie tijdens de Wintervoedselveldjesdag in Oost-Groningen - 18 december 2010 © Oike Vlaanderen  (klik voor vergroting)
Grote groep Geelgorsen, Kepen, Ringmussen en Rietgorsen tijdens de Wintervoedselveldjesdag in Oost-Groningen - 18 december 2010 © Oike Vlaanderen  (klik voor vergroting)
WGK-Nieuwsbrief oktober 2011 is uit!
Er is weer veel te lezen in onze WGK-Nieuwsbrief van oktober 2011, inmiddels jaargang 5 - nummer 5.

Klik hier om naar onze nieuwsbriefpagina te gaan.
klik om naar onze nieuwsbriefpagina te gaan
TROUW artikel: Groningen bewijst dat boerennatuur werkt
'Groningen bewijst dat boerennatuur werkt - Er zijn inmiddels wel degelijk interessante successen te melden op het terrein van agrarisch natuurbeheer.'

Kunnen boeren nou wel of niet een belangrijke rol spelen bij het beheer van de natuur in Nederland? Of verdient boerennatuur in de praktijk het predikaaat ‘het dode land van Braks en Bleker’? (Trouw, 13 september).
Het beeld dat afgelopen week in de discussie ontstond, was dat agrarisch natuurbeheer nooit veel kan opleveren. Dat beeld is onjuist: er zijn wel degelijk successen te melden.

Lees hier het hele artikel van Jules Bos en Ben Koks, resp. onderszoeker Wageningen Universiteit en Research Centrum en medewerker Stichting Werkgroep Grauwe Kiekendief.

Grauwe Kiekendiefman op artikel in Trouw van 22 sptember 2011     (Klik voor het artikel in TROUW, 22 september 2011. Titel: 'Groningen bewijst dat boerennatuur werkt - Er zijn inmiddels wel degelijk interessante successen te melden op het terrein van agrarisch natuurbeheer.')
SATELLIETROUTE GRAUWE KIEKENDIEVEN 2011/2012 weer van start!
Het kiekenveldseizoen is weer ten einde en is het migratieseizoen al weer gestart. Ook dit jaar zal u op deze plaats traditiegetrouw regelmatige updates krijgen over onze satellietkieken.
In de zomer van 2011 zijn we gestart met de overgebleven 9 kieken die we ook van het vorige jaar al kennen. Er zijn dit jaar geen kieken met satellietzenders bij gekomen.
In de lucht zijn: de O-Duitsers Hanna-Luise en Klaus Dieter, de Denen Jørn, Mathilde en Michael, de O-Pool Dominik en de O-Groningers Tineke, Jo en onze super bekende satellietkiek Franz, die al zo veel jaren mee gaat!
Ga direct naar de SATELLIETROUTE GRAUWE KIEKENDIEVEN 2011/2012

De SATELLIETROUTE GRAUWE KIEKENDIEVEN 2011/2012 is weer van start!  (klik voor de webpagina)
Veel persreacties op unieke broedgevallen grauwe gors in Oost-Groningen
Vara's Vroege Vogels had de primeur om de unieke broedgevallen van de grauwe gors - acht stuks in Oost-Groningen - te melden (beluister hier deze radio-uitzending uit onze multimediamap). Vele persreacties in regionale en landelijke pers en media waren het gevolg. Een kleine selectie van artikelen is in onze knipselmap opgenomen.
Deze zomer heeft de zeldzame grauwe gors ("dikschieterliere" in het Gronings) na 20 jaar de akkers in Oost-Groningen weer weten te vinden. Naast de blauwe kiekendief (uniek broedgeval sinds vorig jaar: zie hiervoor ons nieuwsarchief) en de grauwe kiekendief is nu ook deze akkervogelsoort in de provincie Groningen tot broeden gekomen.
Waarschijnlijk dankzij succesvol agrarisch natuurbeheer rond de Groninger akkers van de Agrarische Natuurvereniging Oost-Groningen konden de broedsuccessen van de grauwe gors door de WGK gemeld worden.

Op 7 augustus 2011 is hierover een persbericht verschenen:

Lees het gehele persbericht.

Vrouwtje Grauwe Gors met voer in de snavel, Oost-Groningen juli 2011 © Hans Hut  (klik voor vergroting)
Punttellers gezocht voor MAS (Meetnet Agrarische Soorten)!
De Werkgroep Grauwe Kiekendief is al een aantal jaren actief met het inventariseren van akkervogels in Drenthe, Flevoland, Friesland en Groningen.
Dit wordt gedaan volgens de Punttelmethode. Dit jaar is de methode landelijk en officieel vastgesteld onder de naam MAS (Meetnet Agrarische Soorten).
Voor de het komende jaar (en jaren) zijn we actief op zoek naar nieuwe tellers, die als vrijwilliger, interesse hebben om deel te nemen aan deze inventarisaties.

Punttellen/MAS:
De telling ziet er, in het kort, als volgt uit:
1. iedere deelnemer heeft ongeveer acht of meer telpunten
2. tien minuten tellen vanaf een vast punt binnen een straal van 300 meter, in 4 telrondes.
3. start vanaf zonsopgang tot vijf uur daarna
4. met zes codes worden de aanwezige vogels in kaart gebracht
5. via internet worden de gegevens ingevoerd

Waarom zijn we nu op zoek?
Bij het landelijk vaststellen van de methode zijn er twee belangrijke veranderingen voor onze huidige tellers:
1. vijf minuten per telpunt worden er tien
2. bestond de totale telling uit 3 telrondes dat worden er nu vier
Hiermee neemt de tijdsinvestering voor onze huidige tellers dus toe. Met als gevolg dat er punten/telgebieden vrij komen.
Graag willen we deze gebieden toch in kaart blijven brengen vandaar onze zoektocht naar nieuwe tellers.

Interesse om mee te doen?
Geef je dan op voor één van de volgende bijeenkomsten in Drenthe en Oost Groningen (29 maart 19:30 uur), Noord Groningen (30 maart 19:30 uur), Flevoland (5 april 19:30 uur) en Friesland (9 april 14:00 uur) - Klik hier voor de agendaplanning.

Graspieper © Luc Hoogenstein  (klik voor vergroting)
Veldleeuwerik © Mark Zekhuis.jpg  (klik voor vergroting)
Kievit © Piet Munsterman  (klik voor vergroting)
WGK begint 2011 met start op Facebook en Twitter
In ons oude Gastenboek konden mensen een berichtje achterlaten over hoe bezoekers ons werk waarderen. Zeker als onze zendervogels weer in boeiende zaken lieten zien werden er veel stimulerende berichtjes achtergelaten.
Met de nieuwe site moesten we keuzes maken en bovendien vonden we deze eenzijdige communicatie niet erg modern. De moderne media maken het mogelijk om enerzijds makkelijker dan ooit een berichtje te produceren (bijv. direct vanuit het veld) en anderzijds zelf ook reacties achter te laten. Daarom zijn de icoontjes van Facebook en Twitter onder de menubalk op onze website te vinden.
Met deze stap hopen we meer van jullie persoonlijke ervaringen te laten delen met anderen en tegelijkertijd ook te vernemen hoe jullie ons werk zien. We zitten niet in een ivoren toren en natuurbescherming is meer dan alleen een hobby voor een paar fanatieke mensen in het veld.

Doen jullie met ons mee?

Volg de Werkgroep Grauwe Kiekendief op Facebook en Twitter (klik daarvoor op de betreffende icoontjes rechtsonder de menubalk)