NIEUWSARCHIEF 2012
Ga voor nieuwsarchief actueel, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003

Publicatie Raymond Klaassen in Science
Op 7 decemeber is een artikel gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift Science met Raymond Klaassen als tweede auteur.

De publicatie gaat over de invloed van droogte in Afrika op de voorjaarstrek van zangvogels. Migratie-expert Dr. Raymond Klaassen heeft samen met collega's van de universiteit van Lund en universiteit van Kopenhagen onderzoek gedaan naar de trek van grauwe klauwieren en noordse nachtegalen met behulp van geolocators. Voor meer informatie lees het persbericht van de Rijksuniversiteit Groningen.

Wilt u het gepubliceerde artikel lezen dan kunt u deze opvragen bij Raymond Klaassen
Grauwe klauwier met een geolocator. Door Roine Strandberg   (klik voor vergroting)
Klokhuis Vragendag Naturalis met Raymond
Klokhuis Vragendag in Naturalis. Op zondag 7 oktober kunnnen kijkers van het programma Klokhuis in Naturalis (Leiden) tussen 12:00 en 16:00 uur antwoord krijgen op hun persoonlijke natuurvraag van echte wetenschappers. Die middag is onze migratie-expert Raymond Klaassen een van die echte wetenschappers. Verder is er ook een feestelijke première van de nieuwe Klokhuisaflevering, Vogeltrek waar Raymond aan meegewerkt heeft. Deze wordt uitgezonden op dinsdag 23 oktober om 18:25 uur bij de NTR op Nederland 3.


Het Klokhuis
Nu te koop: het boek Akkervogels
Nu bij ons verkrijgbaar het boek "Akkervogels", geschreven door Koos Dijksterhuis met foto's van Hans Hut. Een motiverend boek met beschrijvingen en beelden van verschillende akkervogels verweven met interviews en reportages over stimuleringsmaatregelen en de uitwerking en ervaringen in de praktijk.

Prijs: € 15,- met verzendkosten € 18,-.

Te bestellen via verkoop@grauwekiekendief.nl onder vermelding van uw naam en adres.
Akkervogels. Tekst Koos Dijksterhuis, foto's Hans Hut   (klik voor vergroting)
SATELLIETROUTE GRAUWE KIEKENDIEVEN 2012/2013 weer van start!
Het migratieseizoen is gestart. Een deel van onze grauwe kieken is al op pad, een deel is nog op de broedgronden aanwezig en laten zich nog goed bekijken tijdens onze slaapplaatstellingen.

Vandaag is - voor het achtste jaar in successie - op onze WGK-website de SATELLIETROUTE voor het seizoen 2012-2013 van start gegaan.

Na de voorjaarstrek hebben we deze zomer de overgebleven 3 en bekende satellietkieken Hanna-Luise, Mathilde en Tineke gevolgd. Deze zomer zijn daar de twee Denen Lea en Pierre en de twee Duitsers Astrid en Harald bijgekomen. In totaal zijn we dus met 7 kieken in de lucht!

Ga direct naar de SATELLIETROUTE GRAUWE KIEKENDIEVEN 2012/2013. Uiteraard kun je hier weer regelmatig de updates verwachten.

De SATELLIETROUTE GRAUWE KIEKENDIEVEN 2012/2013 is weer van start!    (klik voor de webpagina)
Volg dagelijks WGK-nieuws op Twitter en Facebook
Volg de Werkgroep Grauwe Kiekendief op Twitter (klik daarvoor op het betreffende icoontje rechtsonder de menubalk) Sinds begin 2011 zijn de pagina's WGK-Twitter en WGK-Facebook online.

Deze sociale media worden druk bezocht en voldoen in de behoefte aan snelle WGK-informatie met interessante nieuwsberichten vanuit het veld.


Via WGK-Twitter volg je dagelijks en vaak rechtstreeks ons werk, vaak met mooie foto's.

Op WGK-Facebook staan we uitgebreider stil bij onze belangrijke items en thema's.
Volg de Werkgroep Grauwe Kiekendief op Facebook (klik daarvoor op het betreffende icoontje rechtsonder de menubalk)
Allereerste Blauwe kiekendieven met GPS-loggers uitgerust
Deze allereerste Blauwe Kiek man Focko heeft een GPS-logger van de UvA gekregen - © Ben Koks   (klik voor vergroting)Begin juli 2012 heeft een zeer unieke gebeurtenis plaatsgevonden.

Voor het eerst allertijden is een paartje Blauwe Kiekendief gevangen en voorzien van GPS-loggers van de #UvA: #Birdtracking, #habitatstudie, #GLB.

De prachtige adulte man gaat met de naam Focko door het leven en de adulte vrouw heet Simone. De WGK heeft nu 3 soorten kiekendieven met deze loggers in de knip!
Allereerste Blauwe Kiek vrouw krijgt GPS-logger van de UvA - © Ben Koks   (klik voor vergroting)
Velduil rukt op in Groningen
Sinds enige jaren neemt de velduil in aantal toe in de akkergebieden van Groningen.

De afgelopen winter 2011-2012 hebben we geregeld velduilen waargenomen op de natuurbraakpercelen en in de ruige akkerranden.
Dit jaar zijn er al meer broedparen gezien dan vorig jaar. Als ze met rust gelaten worden, lukt het ze hopelijk om hun jongen groot te brengen.

Zie het nieuwsitem op RTV-Noord met links naar de betreffende TV- en radiouitzending en lees het artikel op Natuurbericht.nl

Hou je ogen open voor de vogel met de gele ogen en geef waarnemingen op onze waarnemingpagina door. Als we weten waar ze zitten, kunnen we ze beschermen, door bijvoorbeeld boeren te vragen om niet te maaien.
Jagende Velduil in N-Groningen - juni 2012 © Hilbrand Schoonveld   (klik voor vergroting)
Jaarverslag Grauwe Kiekendief broedseizoen 2010 en 2011.
Klik voor het jaarverslag 2010-2011 in PDFHet jaarverslag is als PDF beschikbaar. Lees meer over het broedseizoen en het beschermingswerk in 2010 en 2011

In dit jaarverslag vindt u onder meer een overzicht van het broedsucces per betrokken provincie en alle meldingen van vogels met een kleurring of wingtags.
Grauwe Kiek vrouw met gele ring boven koolzaadveld, omslagfoto Jaarverslag Grauwe Kiekendief - broedseizoen en bescherming 2010 en 2011 - © André Eijkenaar   (klik voor vergroting)
Eerste waarneming Grauwe Kiek 2012 O-Groningen
Op 16 april was de eerste waarneming 2012 O-Groningen van een Grauwe Kiek man jagend om 14:20 uur op de akkers van akkerbouwer Geuko ten Have in Noordbroeksterhamrik.

Tijdens het aanplanten van 400 stuks veldstruweelplanten als zangposten voor Grauwe Gors door vrijwilligers en teamleden van de WGK kon dit mooie adult mannetje enige tijd met de onafscheidelijke verrekijker gevolgd worden en later ook door fotograaf Hans Hut op de gevoelige plaat gezet worden.

Met deze mooie waarneming is het kiekenseizoen 2012 in NL gestart. We vragen hierbij met klem om alle waarnemingen van alle (!) kiekendieven door te geven via waarneming.nl!
Eerste waarneming 2012 Grauwe Kiek adult man jagend op 16 april 14:20 uur nabij pas aangeplant veldstruweel voor Grauwe Gors op akkers akkerbouwer Geuko ten Have in Noordbroeksterhamrik - 16 april 2012 © Hans Hut   (klik voor vergroting)
NIEUW SEIZOEN BELEEF DE LENTE VAN START - De Werkgroep Grauwe Kiekendief doet mee!
De webcams van Beleefdelente staan weer klaar: de Werkgroep Grauwe Kiekendief doet mee!

Nieuws van Vogelbescherming Nederland: "In 2012 worden de volgende elf soorten gevolgd: ooievaar, lepelaar, slechtvalk, grauwe kiekendief, oehoe, steenuil, ijsvogel, gierzwaluw, koolmees, boerenzwaluw en merel. Nieuw voor Beleef de Lente zijn merel en grauwe kiekendief. Iedereen kent de merel als ie door onze tuinen hupt, maar vrijwel niemand weet hoe het eraan toe gaat in een merelnest. Dat zal nu dus van minuut tot minuut te volgen zijn. Een andere primeur is de in Nederland zeldzame grauwe kiekendief. In samenwerking met de Werkgroep Grauwe kiekendief zullen ook bij het nest van deze bijzondere roofvogel camera’s worden geplaatst. Nooit eerder was het nest van deze fraaie roofvogel van zo dichtbij te bewonderen (lees meer...)."

Onze motivatie om mee te doen heeft alles te maken met de toegevoegde waarde voor het vergroten van onze kennis. Een mooie kans om informatie te verkrijgen van een voor een grootdeel verborgen fase in het broedseizoen. Te denken valt aan nestbouw, eileg, broedtijd, uitkomen van de eieren, frequentie van prooi aanvoer, soorten prooien en ga zo maar door. In combinatie met de prachtige data van het GPS-loggersysteem kan dit weer tot nieuwe inzichten leiden.

De grauwe kiekendieven laten nog even op zich wachten. Op zijn vroegst zijn de eerste vogels begin april in Nederland. Dan zal z.s.m. een geschikt paartje uitgezocht worden om de webcam van BELEEFDELENTE in samenwerking met Enting Films te laten snorren.

Klik snel op www.beleefdelente.nl om de grauwe kiekendief te volgen en lees ook onze laatst verschenen nieuwsbrief!
Klik om de grauwe kiekendief bij 'Beleefdelente 2012' te volgen!
Gemotiveerde HBO/WO student voor Veldleeuwerikonderzoek gezocht
Zin in onderzoek naar de Veldleeuwerik?

Voor de periode van 1 april tot 31 juli zoekt de Werkgroep Grauwe Kiekendief i.s.m. de Wageningen Universiteit een gemotiveerde HBO/WO student voor hardcore veldwerk naar de Veldleeuwerik in Oost Groningen.

Wij bieden je interessante plek die ingaat op de effectiviteit van Agrarisch Natuurbeheer. Je helpt mee met het zoeken van veldleeuweriknesten, je bent betrokken bij het in kaart brengen van het terreingebruik en als klap op de vuurpijl help je mee bij het lokaliseren van onze gezenderde Veldleeuweriken.

Aan de hand van deze gegevens vorm je je eigen mening over de werking Agrarisch Natuurbeheer en kun je aanbevelingen doen voor verbetering hiervan.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de Stichting Werkgroep Grauwe Kiekendief i.s.m de Wageningen Universiteit. Voor meer informatie en vragen kun je contact opnemen met Henk Jan Ottens of met Marije Kuiper.
Jonge Veldleeuwerik - zomer 2011 © Marije Kuiper   (klik voor vergroting)