GLB
In het jaar 2009 is het besluit in de Tweede Kamer genomen om € 30 miljoen vanuit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) over te hevelen naar akkerrandbeheer voor het aanleggen van akkerranden van ten minste 9 meter breed in kansrijke gebieden (lees: de kansrijke provincies Groningen, Drenthe, Flevoland en Zeeland).
Dit lobbysucces is te danken aan de aantoonbare resultaten die we in het veld bereiken. De Tweede Kamer en Minister Verburg hebben zich laten inspireren door ons werk in Groningen en het Duitse Rheiderland.

Zie de Motie die op 1 juli 2009 door de Tweede Kamer in stemming is gebracht. Onze GLB-lobby zal zich de komende periode richten op de uitvoering van het akkernatuurbeheer door de meest relevante akkervogelprovincies van Nederland.

Beluister anders het interview eens rustig met Ben Koks over deze lobby bij Vroege Vogels Radio van 24 mei 2009 (MP3) en het Nieuwsitem van Vroege Vogels van 7 juli 2009.

Lees het artikel over Akkervogels en GLB in De Levende Natuur van mei 2009 (jaargang 110 - nummer 4) met als titel "Akkervogels alleen te redden met een koerswijziging van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid".

Lees ook het redactioneel artikel "Health check - redding voor akkernatuur?" in De Levende Natuur - jaargang 110 - nummer 5.


Copulatie van grauwe kiekendieven op schuimaarde bult - zomer 2009 © Theo van Kooten   (klik voor vergroting)
Copulatie van grauwe kiekendieven op schuimaarde bult
- zomer 2009 © Theo van Kooten