logo Werkgroep Grauwe Kiekendief, © 2009 Misty Smit - Klik voor de beginpagina 'home'
Satelliet 2009 Kaspertje
SATELLIETROUTE GRAUWE KIEKENDIEVEN 2009/2010 - KASPERTJE

Kaspertje
Laatste nieuws van Kaspertje
12-06-2010 (laatste update seizoen 2009-2010)
Van Kaspertje ontvingen we helaas na de vorige keer helmaal geen satellietsignalen meer. Het laatste signaal stamt al weer van 16-04 vanuit dezelfde omgeving in NO-Ghana. Of we te maken hebben met een zenderstoring of iets anders kunnen we van hieruit niet zeggen. Het is best mogelijk dat de zender in de toekomst nog weer signalen gaat uitzenden; daar hebben we in het verleden bij bijvoorbeeld oud-zenderkiekvrouw Cathryn en het Wit-Russische mannetje Alexandre al meerdere staaltjes van gezien. Indien dat gebeurt krijgt u dat op deze plaats natuurlijk te horen.
Eerdere updates van Kaspertje (14) »»» lees verder
01-05-2010
Kaspertje bleef zoals we eigenlijk helemaal verwachten nog lekker van de sprinkhanen genieten in Afrika. Van 2 de KJ kieken weten we dat ze vaak overzomeren in zuidelijke oorden en pas als 3 e KJ op trek gaan naar de geboortegronden. Zo zagen we haar Flevolandse tante Sigrid de gehele zomer van 2008 in Niger blijven hangen en pas in het voorjaar van 2009 naar het noorden trekken. En van Poolse man Jurek zagen we afgelopen jaar een overzomering in Afrika, alhoewel hij wel naar Marokko is getrokken. We zijn benieuwd of Kaspertje onze voorspelling ook zal laten uitkomen.
14-04-2010
Terwijl Alexandre er vandoor is gegaan vloog Kaspertje nog in NO-Ghana 10 km ZO van het plaatsje Katani.
25-01-2001, 21-03-2010 en 01-04-2010
Kaspertje vloog samen met de Wit-Rus Alexandre in hetzelfde gebied in NO-Ghana.
17-12-2009
De satellietsignalen van Kaspertje gaven inderdaad de laatste locatie aan in NW Ghana, zoals we de vorige aflevering al schreven. Ze bleef hier t/m de nacht van 06 op 05-12. Daarna vertrok ze 84 km OZO waarna ze de nacht doorbracht. Op 07-12 vloog Kaspertje 97 km verder in nagenoeg dezelfde richting (84 km ten N van de stad Tamale) en de volgende dag kwam ze na 40 – 50 km O aan in het wintergebied van het Wit-Russische mannetje Alexandre! Ook de laatste signalen gaven aan dat ze hier nog verbleef. Vroeger werd gedacht dat Oost-Europese en West-Europese kieken op andere plekken zouden overwinteren. Door het al enkele jaren volgen van onze kieken met satellietzenders hadden we deze gedachte al ontkracht - denk recent o.a. ook aan de migratieactie van onze Pool Jurek dit voorjaar - en Kaspertje en Alexandre zijn hiervan opnieuw het levende bewijs.
01-12-2009
Kaspertje vertrok richting ZZW; we zagen een slaapplaats van 16 op 17-11 op 180 km van haar vorige plek en een nacht later nog eens 61 km verderop, waarbij ze Burkina Faso had verlaten en in het uiterste NW van Ghana was aangekomen. De volgende dagen werden de satellietsignalen onduidelijker, zodat we een exacte locatie niet kunnen aanduiden. Mogelijk is ze op 27-11 nog eens 130 km Z geweest, vanwege enkele location class 1–signalen ter plaatse, maar kwamen de laatste signalen van haar zender toch voornamelijk vanuit NW Ghana nabij het plaatsje Han. We hopen dat we binnenkort nauwkeurige signalen kunnen ontvangen.
14-11-2009
Ook de afgelopen zestien dagen bleef Kaspertje in haar laatst bekende gebied midden in Burkina Faso. Kaspertje bevindt zich momenteel op 23 km ten N van de plek waar oud zendervogel O-Groningse Fenna op 08-12-2007 was en op 34 km ten O van de plaats waar Theodora in april 2008 langskwam.
30-10-2009
De zender van Kaspertje bleef vanuit dezelfde locatie signalen afgeven.
20-10-2009
T/m de nacht van 16 op 17-10 was Kaspertje nog te vinden in hetzelfde gebied als de vorige keer beschreven. Daarna zagen we haar in het buurland Burkina Faso op zo’n 308 km ZZW met een middagsignaal op 19-10 en een ochtendsignaal op 20-10, op 65 km ten NNW van Ouagadougou, of kortweg Ouaga, de hoofdstad van dat land. We zijn zeer benieuwd wat onze Flevolandse dame verder zal laten zien.
10-10-2009
Ten ZO van de weg RN16 in midden Mali zagen we de afgelopen week enkele slaapplaatsen van Kaspertje, die we met betrouwbare satellietsignalen konden vaststellen (06/07-10 en de volgende nachten van 07/08-10 t/m 10/11-10). Deze signalen komen uit Gourma-Rharous Cercle, een administratieve subdivisie ZO in de Timboektoe-regio op 240 km ZO van de hoofdplaats Timboektoe en op ongeveer 125 km ten ZW van Gao-stad, een andere grote en tevens al oude stad aan de rivier de Niger. Vlakbij dit gebied is een stad Gossi aan een meer gelegen met natuurgebieden waar grote kuddes olifanten schijnen voor te komen.
02-10-2009
Inderdaad is Kaspertje gelukkig snel verder gegaan en wel in een voor ons nieuwe route dwars door Algerije. Verrassend was al de oversteek over de Middellandse Zee en de plek waar ze in Algerije aankwam, maar ook haar vervolgroute door de Sahara is nieuw en hebben we tot nu toe van geen enkele andere zenderkiek gezien.
Ze vloog op 26-09 zo’n 400 km en op 27-09 500 km, beide in ZZW richting, waarbij ze de nulmeridiaan (meridiaan van Greenwich) overstak. Daarna volgden er een aantal wat minder betrouwbare location class 0-signalen, die aangaven dat Kaspertje mogelijk in een zuidelijk gebied rondvloog.
Vanaf 29-09 t/m 02-10 kwamen deze signalen uit een meer aaneengesloten gebied 240 km ten W van waar O-Poolse Jurek tegelijkertijd verbleef. Duidelijk is wel dat ook Kaspertje dereis door de Sahara goed heeft doorstaan.
25-09-2009
Over Kaspertje begonnen we ons een klein beetje zorgen te maken, omdat ze vrij lang (11 dagen) op dezelfde plek bleef in N-Algerije. Kennelijk heeft ze een tijdje moeten bekomen van haar spectaculaire tocht over de Middellandse Zee, want in de nacht van 22 op 23-09 ontvingen we haar laatste signaal ter plaatse.
Gelukkig is ze die volgende dag toch verder getrokken, want op 24-09 zagen we enkele signalen aan het eind van de middag op 725 km Z - OZO en de dag erna nog eens 385 km in ZW richting. Kaspertje is dan net onder het midden van Algerije en midden in de Sahara terechtgekomen.
We hopen dat ze snel verder zal gaan.
20-09-2009
Kaspertje verbleef de afgelopen dagen nog op haar stopoverplek in N-Algerije.
13-09-2009
Na enige omzwervingen in Flevoland, waar Kaspertje ook vliegend met zender op is gezien, is ze op 28-08 vertrokken naar de Hellwegboerde in Nordrhein-Westfalen waar collega Hubertus Illner kiekendieven beschermd. Hij heeft dit jaar ook een Gronings mannetje als broedvogel daar gehad.
Kaspertje heeft tot 08-09 ten oosten/zuiden van het Duitse Soest uitgehangen, waar ook kiekendieven broeden (onderdeel van Hellwegboerde), nog geen 20 km van de plekken waar destijds (2007) de zendervogels Margret, Doris en Theodora van een satellietrugzakje zijn voorzien. Illner vind elk jaar slaapplaatsen met tot wel 20 kiekendieven vnl. Grauwe maar ook Bruine en Blauwe). Waarschijnlijk heeft Kaspertje haar nachten ook daar doorgebracht, op een heuvelrug die de Haarstrang heet.

Interessant detail: Sigrid, de tante van Kaspertje dus, heeft in 2007 dezelfde route gekozen, ook via Hubertus zijn terrein en heeft daar waarschijnlijk ook op een slaapplaats gezeten. Sigrid vloog daarna wel over Italië, terwijl Kaspertje niet kon beslissen om of via Spanje of Italië te gaan en een middenweg koos, recht door één van de belangrijkste stopover plekken in Zuid-Frankrijk, waar ook gezamenlijke slaapplaatsen voorkomen.

De oversteek, die Kaspertje nu laat zien (vanaf 10-09 tussen Montpellier en Marseille), over het brede open gedeelte van de Middellandse Zee is ronduit spectaculair!! In de middagen van 11-09 zagen we signalen nog op zee vlak onder het eiland Minorca en op 12-09 al in Algerije op 125 km ten ZO van Algiers.

Kaspertje
Kaspertje is onze nieuwe Flevolandse satellietvrouwtje, die op 22 juli in een bijzonder fitte situatie een satellietzender heeft gekregen (haar enige broertje zag er minder fit uit).

Daar in het Flevolandse hebben we inmiddels ook al genoeg smeuïge familieverhalen om een roddeltijdschrift als Privé mee te kunnen vullen.
Kaspertje, genoemd naar haar satellietsponsor Kasper, is nl. de dochter van "de broer van Abe" een 3 KJ man.
Abe, diens broer dus, was in juni dit voorjaar gevangen en voorzien van een zender voor het radiotelemetrieonderzoek. Zijn zender bleek al heel snel afgevallen te zijn, waarna een nieuwe man werd gevangen, die de broer van Abe bleek te zijn.
Abe en "de broer van Abe" hebben een beroemde zuster Sigrid geheten, die we kennen van de afgelopen twee jaar als het andere juveniele vrouwtje dat ooit in Flevoland gezenderd is. Helaas hebben we van Sigrid na dit voorjaar geen signaal meer gekregen (laatste signaal in N-Algerije op 24-04), zodat we er vanuit kunnen gaan dat zij niet meer onder de familie is.
Om de familiestamboom verder te doorlopen: de opa van Kaspertje en dus de vader van Sigrid, Abe en "de broer van Abe" bleek onze beroemde (radio)zenderman Helmut te zijn, terwijl de oma van Kaspertje (de moeder dus van Sigrid, Abe en "de broer van Abe"), de Flevolandse Jinthe, in het seizoen 2007-2008 actief was op het satellietenfront. Jinthe bleek trouwens begin april 2008 tijdens haar voorjaarsmigratie in West-Sahara te blijven steken en overleed aldaar.

Over Sigrid en Jinthe wordt overigens verteld in het boekje "KIEK, Kiekendieven van Flevoland" (uitgave WGK, 2009), dat op het belangwekkende en goed bezochte Akkervogelsymposium op 24-04 in Lelystad werd gepresenteerd.

We hopen dat Kaspertje de familie-eer hoog zal houden, door ook mooie data te laten zien!Chris Trierwieler met de gezenderde Kaspertje
- © Arne Hegemann
 

Kaspertje in Flevoland - © Arne Hegemann

 
 

Naar boven