logo Werkgroep Grauwe Kiekendief, © 2009 Misty Smit - Klik voor de beginpagina 'home'
Satelliet 2007 Fenna
SATELLIETROUTE GRAUWE KIEKENDIEVEN 2007/2008 - FENNA
Migratie van Fenna: blauw = herfstmigratie 2007; rood = voorjaarsmigratie 2008
Fenna
 
Laatste nieuws van Fenna
256  14-5-2008 20:39  Stradella, Italië
Het is vaak moeilijk om op een enkel signaal te bepalen waar een vogel is. Wanneer dat dan ook nog een onlogische locatie is wordt het in dit verslag zeker niet vermeld. Vorige week, op 8 mei, is er van Fenna al een signaal binnen gekomen van een locatie 100 km ten oost-zuidoosten van Alice Castello. Aangezien wij verwachtten dat Fenna weer naar Nederland zou komen rekenden wij op een noord-noordwestelijke koers. Nu ook op 13 en 14 mei echter weer signalen zijn binnengekomen uit de omgeving van Stradella, aan de oevers van de Po, kunnen wij er niet omheen te melden dat zij hier is. Gezien de buiging in haar koers en de huidige datum gaan wij uit van de mogelijkheid dat Fenna dit jaar in Italië zal broeden. Of is zij weer slechts "een blokje om"?
Eerdere updates van Fenna (27) »»» lees verder
250  8-5-2008 9:39  Alice Castello, Italië
Sinds 27 april komen de signalen van Fenna uit dezelfde streek bij Alice Castello, 80 km ten westen van Milaan. In Italië broeden Grauwe Kiekendieven op de hoogvlaktes dus wellicht is Fenna aan het beoordelen of een zomerromance met een Italiaan iets voor haar is.
241  29-4-2008 6:49  Milaan, Italië
Fenna die ook al tijdens de winter niet schroomde grote afstanden te vliegen en reeds op de herfsttrek een eigenzinnige route over Sardinië koos heeft dit nu weer gedaan: Ook zij doet aan circulaire migratie, en ook haar terugweg ligt ten westen (en niet ten oosten) van de heenweg. Inmiddels is Fenna weer daar aangekomen waar ze op de heenweg ook al langs kwam: Italië. Het lijkt niet de meest logische route (geen korte overstek van de zee), maar na haar verblijf bij Naama in Algerije koos Fenna ervoor om direct maar richting Sardinië te gaan. Rechtdoor naar het noorden vliegen had een overstek van 180 km betekent, maar eigenzinnige Fenna vloog zowat de grootst mogelijke afstand over de zee. Ze boog vanaf Naama (22 april) direct naar het noordoosten af en vloog, 560 km verderop, bij Algiers de zee op. Dit was op 23 april om 22:52 u. 24 uur later, op 24 april om 22:34 u komt er een peiling van haar door tussen Menorca en Sardinië. Dit betekent dat Fenna zonder onderbreking 450 km over de open zee heeft gevlogen. Ze vloog de nacht in, zag de zon opkomen en weer ondergaan en had nog steeds honderden kilometers water voor de boeg. Op 25 april in de namiddag had Fenna zowel Sardinië als Corsica aan haar rechter vleugel gepasseerd en zat nog 200 km vanaf Noord-Italië, dus nog een halve dag vliegafstand. Op 27 april bereikte Fenna het gebied rondom Milaan, waar ze vanochtend om half zeven nog steeds verbleef. Fenna heeft in totaal zo'n 988 km over de zee afgelegd, en voor zover we dat uit de signalen kunnen opmaken zonder pauze, of met een korte pauze op Corsica? Het kostte haar 2.5 dagen om deze barrière te overbruggen. We hopen dat Fenna weer goed bij komt na deze enorme inspanning en straks de resterende ruim 800 km naar huis zal afleggen. Ze heeft tussen haar en Nederland in nog de Alpen, een laatste grote barrière die ze moet overbruggen.
235  23-4-2008 22:52  Naama, Algerije
Deze week vinden wij Fenna nog steeds bij Naama. Hoogstwaarschijnlijk is ze hier nog aan het opvetten na haar tocht over de Sahara. Vermoedelijk vliegt zij volgende week door en kunnen wij haar al snel in Nederland begroeten.
229  17-4-2008 17:12  Naama, Algerije
De stofstormen hebben Fenna deze week niet in hun greep gekregen. Op de 11e signaleren wij haar 430 km naar het noorden terwijl zij de Algerijnse grens al gepasseerd is en nog doorvliegt. De 15e vinden wij haar dan terug op een positie 998 km naar het noorden. De nacht van de 15e op de 16e brengt zij door bij Naama in Algerije. Dit ligt zo'n 80 km ten oosten van de Marokkaanse grens. In de middag van de 17e is zij hier nog steeds ter plaatse terwijl nog slechts 222 km haar scheiden van de Middellandse Zee.
222  10-4-2008 11:39  Sahara, Mali
Fenna is nog een paar dagen in Amore gebleven maar op de 6e vertrekt ze weer. Tijdens haar trek wordt ze overdag gepeild wat betekent dat er geen exacte afstanden gegeven kunnen worden per dag. Op de 6e heeft ze pas 60 km afgelegd wanneer ze 's middags gepeild wordt, zij is dan net over de grens van Niger getrokken. De volgende dag geeft al een beter beeld met 414 km meer op de teller en dan is zij in bekend gebied: zij wordt gepeild op 78 km ten noord oosten van Bankilaré en is dan al op de grens met Mali. Op de 8e vliegt zij over Gao en beslaat de verste peiling 275 km. De 9e komt daar weer 251 km bij en de 10e zien wij haar voor het laatst en dan heeft zij nog eens 247 km over het zand gevlogen. Zij bevindt zich nu in de woestijn in Mali en wij hopen dat zij hier niet overvallen zal worden door stofstormen.
215  3-4-2008 1:41   Amore, Nigeria
Voor het eerst sinds half januari vertoont Fenna weer noemenswaardige beweging. Niet dat ze van migratie beschuldigd kan worden, dat niet, daarvoor vliegt ze de verkeerde kant op. Vanaf de 26e is Fenna 30 km naar het zuiden verkast en momenteel heeft ze haar tenten opgeslagen bij Amore in Nigeria. Misschien vindt ze hier de juiste prooien om goed op te vetten voor haar lange reis.
207  26-3-2008 20:43  Kawari, Nigeria
Fenna is nog niet aan haar terugreis begonnen. Na het "rondje" dat zij onlangs vloog zal ze wel even opnieuw op krachten moeten komen. Tegen de tijd dat ze goed is opgevet zal ze weer naar het noorden trekken. Of ze dan weer over Corsica en Sardinië zal vliegen, met de bekende vogeltrek-telpost Cap Bon in Tunesië op de route, valt nog te bezien. Grauwe Kiekendieven zijn niet afhankelijk van thermiek tijdens hun migratie en kunnen op eigen kracht over de Middellandse zee vliegen. Boven water zijn ze wel overgeleverd aan slecht weer en harde wind, wat de nodige risico's met zich mee brengt. Langs welke route komt Fenna terug en zal ze weer net zo laat vertrekken als afgelopen najaar?
194  13-3-2008 1:59  Kawari, Nigeria
Fenna had afgelopen zomer een nest in Noordbroek en is daar voorzien van een satellietzender. Na samen met Edzard als laatste van onze zendervogels pas in september vertrokken te zijn, konden we haar volgen via Corsica en Sardinië naar Algerije. Via Mali kwam zij daarna bij Bankilaré in Niger waar zij twee maanden verbleef. Na een rondje van een krappe duizend kilometer, door Burkina Faso en langs de grenzen van Ghana en Togo, kwam zij begin januari aan op een plek "slechts" 250 km ten zuidoosten van Bankilaré. Direct hierna vloog zij nog 200 kilometer naar het oosten en kwam zo bij Kawari in Nigeria, waar zij nu nog steeds is.
180  28-2-2008 4:48  Kawari, Nigeria
Fenna sliep de afgelopen tijd weer op de vloedvlaktes van de Sokoto rivier. Haar activiteiten vinden voornamelijk aan de zuidoever van de rivier plaats, meestal binnen een gebied van 4 bij 4 km, op één uitstapje van 22 km op 24 februari naar de noordoever van de rivier na. Zo ver naar het oosten als Fenna zit vinden we geen Spaanse collega-kiekendieven: de Spanjaarden moeten eerder terug thuis in Spanje zijn om eerder te kunnen beginnen met broeden. Het seizoen begint daar eerder, en ook de oogst is eerder in het jaar. De Spanjaarden kiezen dan ook met z'n allen maar één route: de kortste. Onze eigen noordelijk Europeanen hebben minder haast en kunnen zich dan ook omzwervingen over Sardinië en door Burkina Faso veroorloven, zoals Fenna deed.
166  14-2-2008 12:58  Kawari, Nigeria
De vogel die zich het meest onvoorspelbaar gedroeg dit jaar, Fenna, laat deze periode toch weer erg voorspelbare bewegingen zien: rond het dorpje Kawari in Noord-Nigeria. Het vrouwtje zit nu al weer meer dan een maand op de vloedvlaktes van de plaatselijke rivier. Maar hoe lang nog? Fenna zal waarschijnlijk niet meer met Edzard broeden komend seizoen, want Kiekendieven kiezen (bijna) altijd andere partners. Wel zijn volwassen vogels vaak plaatstrouw aan hun broedplaats. Wie van de twee voormalige partners zullen we op hun oude plek terug zien? En waar zal de ander naartoe trekken? Zouden ze nu al een idee hebben waar ze straks heengaan? Misschien hebben ze eind vorig seizoen goed om zich heen gekeken en hebben nu al een favoriete plekje in hun hoofd.
151  30-1-2008 21:50  Kawari, Nigeria
60 km ten westen van de hoofdstad Sokoto van de Nigeriaanse deelstaat met dezelfde naam slaapt Fenna al enige nachten op de vloedvlakte van de rivier die eveneens dezelfde naam draagt. De Sokoto-rivier is de levensader van de regio, met vruchtbare vloedvlaktes waar groentes en rijst verbouwd worden. De droge, arme bodem in de rest van de regio kan voornamelijk alleen maar voor de gierstaanbouw gebruikt worden. Heel wat anders dan de vlaktes wuivend graan en groene weides met koeien die Fenna uit haar broedgebied in Noord-Nederland kent (waar ze met Edzard broedde die nu 2300 km verwijderd is). Na haar grootschalige omzwervingen lijkt het erop dat Fenna nu weer van plan is om een lange tijd op dezelfde plek te blijven.
138  17-1-2008 6:24  Kawari, Nigeria
Nadat Fenna bij de laatste aflevering een bijna perfecte cirkel gevlogen had werden al weddenschappen afgesloten wanneer ze Bankilaré aan de Niger weer zou bereiken, waar ze eerder zo lang verbleven was. Gelukkig zijn onze Grauwe zo voorspelbaar nog niet, en besloot Fenna na een kort verblijf in de buurt van de Nigerese hoofdstad Niamey om toch voor het buurland Nigeria te gaan. Haar tussentijdse verblijfplaats rond Hamdallaye in Niger werd enkele dagen geleden door de werkgroep-delegatie bezocht, en de ploeg kwam daar geen kiekendieven tegen. Noch Fenna noch haar soortgenoten hebben er kennelijk op dit moment iets te zoeken, en Fenna besloot na haar mooie cirkelvormige koers ineens recht naar het zuidoosten af te slaan en vloog schijnbaar doelbewust Nigeria in. Op 10 januari zwierf ze rond het dorpje Agwada door het droge akkerland, voor ze besloot toch maar een eindje terug te vliegen in de richting waar ze vandaan kwam, want daar beviel het beter. Ze zette weer koers op noordwest en bereikte na 80 km de Sokoto-rivier, een rivier die in de buurt van Zaria begint (waar Dzima op 320 km vanaf Fenna verblijft) en door heel Noord-Nigeria stroomt voor hij zich bij de Niger-rivier voegt. Ook hier weer vruchtbare akkers, en Fenna die door akkerland en over vloedvlaktes van de rivier struint, waar ze kennelijk een gebied heeft gevonden dat meer sprinkhanen herbergt dan Niger, Burkina Faso, Ghana en Togo, die ze recent heeft aangedaan.
124  3-1-2008 14:30  Hamdallaye, Niger
Fenna laat ook deze week weer de meest spectaculaire resultaten van alle vogels zien. Zij heeft de afgelopen twee weken een reis van maarliefst 1250 km achter de rug en zit nu weer op 190 km vanaf haar oorspronkelijke locatie aan de Niger rivier in Niger. Nadat we haar bij de vorige aflevering bij de Burkinabé hoofdstad Ouagadougou langs zagen komen trok zij verder om op kerstavond bij Bétaré 100 km ten zuiden van Ouaga aan te komen. Vanaf daar vervolgde zij haar reis in zuidoostelijke richting om op eerste kerstdag eventjes de grens naar Ghana over te steken. Ze vloog niet verder dan 25 km noordelijk Ghana in en had het toen al gezien in dat land: Nu strak richting oosten vliegend reisde ze direct verder om op tweede kerstdag een bezoekje aan het land Togo te brengen. Ook noordelijk Togo kon Fenna niet boeien en voor dat ze ook nog Benin zou aandoen nam ze toch liever een shortcut in noordoostelijke richting door Burkina. In de zuidoosthoek van Burkina Faso bracht Fenna de nacht van 28 en 29 december door voor ze haar route vervolgde en de kortste weg terug naar Niger nam. Op 30 december bracht onze heldin de nacht in het nationaal park "W" in het zuidpuntje van Niger door om vervolgens in strak noordelijke richting door te vliegen richting de Nigerijnse hoofdstad Niamey. Vlak onder Niamey stak zij de Niger over en vloog toen al zigzaggend langs Harikanassou door een reservaat waar de laatste giraffes van Niger grazen richting Hamdallaye. De meest recente peiling van Fenna van half twee 's middags op 3 januari is op 13 km vanaf de plek waar werkgroepsleden in januari 2006 hun eerste Afrikaanse kiekendiefslaapplaats met 7 vogels ontdekten. Op het kale plateau van rode rots met de rood- en groengebladerde bosjes hebben we vaak de genadeloze zon van de Sahel zien ondergaan voor we de slaapplaats daadwerkelijk konden opsporen. In de gloeiende hitte van de ochtend gingen we vervolgens op pad om onze eerste Afrikaanse braakballen te verzamelen. Een historische plek voor de werkgroep dus, maar niemand had toen durven dromen dat juist deze plek bezocht zou worden door een vrouwtje Grauwe Kiekendief die bij de molens van Noordbroek in een wintergerstveld haar pluizige kuikens heeft grootgebracht. Aangezien Fenna een bijna perfecte cirkel heeft gevlogen zou het ons niets verbazen als ook Hamdallaye haar niet kon bekoren en ze straks doorvliegt richting haar eerdere plekje bij Bankilaré. Of toch niet? Kijk naar de volgende update over twee weken.
109  19-12-2007 21:12  Ougadougou, Burkina Faso
Van Fenna is deze keer groot nieuws te melden: Zij heeft na een verblijf van tien weken Bankilaré in Niger verlaten! Het Groninger vrouwtje heeft in de nacht van 16 op 17 december nog op haar plekje bij de Niger rivier geslapen maar ging 's ochtends op de wieken en bracht de volgende nacht op 90 km ten zuidwesten van haar eerdere stekje door. Toen bevond ze zich in het noorden van Burkina Faso. Twee dagen later had Fenna 244 km naar het zuidwesten door Burkina Faso heen gevlogen en sliep 40 km ten noorden van de hoofdstad Ouagadougou. De volgende dag vloog ze nog eens 70 km en zit nu 30 km ten zuiden van Ouaga. We weten dat in noordelijk Burkina Faso later tijdens het droge seizoen (januari) weinig Grauwe Kiekendieven meer te vinden zijn, en ook Fenna schijnt het daar niet goed te bevallen, ze schuift in een keer door naar meer zuidelijke (en waarschijnlijk groenere) delen van het land. Of ze reeds op haar bestemming aangekomen is of zich nog verder gaat verplaatsen zal moeten blijken. Hoewel Fenna al met al een grote afstand heeft afgelegd is het dagelijks aantal gevlogen kilometers klein vergeleken bij hetgeen de Grauwe tijdens de migratie naar de wintergebieden (of terug) afleggen. We kunnen ons voorstellen dat Fenna onder het vliegen ook foerageerde en daarbij langzaam maar zeker steeds verder naar het zuiden afdaalde.
95  5-12-2007 16:34  Bankilaré, Niger
Wederom vinden wij Fenna bij Bankilaré.
81  21-11-2007 9:46  Bankilaré, Niger
Ook deze week weer is Fenna nog op de zelfde plaats.
74  14-11-2007 21:36  Bankilaré, Niger
Fenna hoort bij de grote groep adulte vrouwen uit ons project: Merel, Jinthe, Doris, Volia, Halina en Grazyna houden haar hierin gezelschap. Net als Merel komt zij uit Groningen, waar zij met Edzard een nest had deze zomer. Op dit moment is Fenna nog op dezelfde plaats als vorige week: in Niger waar ook Grazyna en Sigrid binnen redelijke afstand te vinden zijn.
67  7-11-2007 2:12  Bankilaré, Niger
Fenna, die in het Gronings dialect stoer Roggevalk genoemd wordt, verblijft nog steeds op dezelfde plaats als vorige week. Op haar tocht naar het zuiden passeerde zij Italië waar een Grauwe kiekendief als Albanella minore door het leven gaat. Hier in Afrika heet zij 'de vogel die vliegt als een dansende vrouw die met haar rokken zwiert'. Wij laten Fenna met alle plezier nog een tijdje in Bankilaré dansen.
58  29-10-2007 13:13  Bankilaré, Niger
We riepen vorige week hard dat alles om de juiste locatie draait, voor Fenna lijkt de omgeving van Bankilaré nog steeds de juiste locatie te zijn, aangezien zij hier nog steeds aanwezig is.
53  24-10-2007 16:26  Bankilaré, Niger
Locatie, Locatie, Locatie! Iedere makelaar is er van overtuigd dat het daar om draait bij het kiezen van een woning. Hoe zouden onze vogels daarover denken? Fenna had dit seizoen haar nest in een akker bij Noordbroek en op dit moment verblijft zij nog bij Bankilaré in Niger. Op welke locaties zal zij onze aandacht nog vestigen door daar met haar zender naar toe te trekken?
47  18-10-2007 2:18:00  Bankilaré, Niger
Ook deze week jaagt Fenna nog op sprinkhanen in de omgeving van Bankilaré. De afstand van de plaats waar zij deze zomer haar eieren legde in het Groninger land tot dit agrarisch landschap in Niger bedraagt 4319 km, het is dan ook niet verwonderlijk dat haar jachtrange hier beperkt is tot zo'n 5 kilometer, er wordt geen overbodige energie verspild.
39  10-10-2007 15:45:00  Bankilaré, Niger
Fenna heeft deze week nog wat kilometers gemaakt. In etappes van resp. 200 km en 125 km richting het zuiden. Nu verblijft zij in het gebied rondom Bankilaré aan de zuidelijke oever van de Niger in Niger. In dit gebied loopt een project van het WWF waarin het belang van watermanagement op kleine schaal onderwezen wordt. Dat dit vruchten afwerpt is duidelijk: kleinschalige akkerbouw levert een voldoende interessante habitat op om door onze Fenna onder de loep te worden genomen. Zij is op 4 oktober aangekomen in dit gebied en op de 10e is zij hier nog steeds aanwezig.
33  04-10-2007 4:55:00  Grensgebied, Mali & Niger
Het heeft er alles van weg dat het prima gaat met Fenna. De signalen die wij ontvangen komen overdag binnen wanneer zij nog op de wieken is, dus we kunnen geen exacte cijfers geven over de afstanden die zij per dag aflegt maar in de periode tussen 26 september en 3 oktober komen wij toch aan een indrukwekkend totaal van 1050 gevlogen kilometers. De verdeling hiervan verloopt ongeveer als volgt; 300 km op de 27e, 275 km op de 28e, 170 km op de 29e, 60 km op de 30e, 50 km op de 1e, 90 km op de 2e en dan al 105 km op de middag van de 3e wanneer dit geschreven wordt. De laatste peiling vindt Fenna in het oosten van Mali.
25  26-09-2007 20:13:00  Djanet, Algerije
Op 21 en 25 september ontvangen we een B signaal. Deze signalen zouden kunnen aangeven dat Fenna haar route heel rustig, in zuidelijke richting, aan het vervolgen is. Het is geweldig dat we kunnen melden dat Fenna in Afrika aangekomen is. De route die zij nam is voor vogels niet de meest veilige. Vorige week zijn drie leden van de WGK, Martijn Perk, Jorna Arisz en Amy Bergman naar Malta geweest om het door Bird Life Malta georganiseerde Raptor Camp bij te wonen (www.birlifemalta.org). Zij hebben daar met eigen ogen kunnen aanschouwen op welke enorm grote schaal vogels bejaagd worden. Een vogel is daar, alsmede op de omringende eilanden, zijn leven per definitie niet zeker. Dat Fenna in Afrika is stemt ons dus tot vreugde. Wel zijn we ons bewust van het aantal vogels dat aangeschoten doorvliegt en alsnog overlijdt voor zij in hun overwinteringsgebied aankomen. De zender van Fenna heeft op de 26e goede signalen gegeven vanaf een bergkam bij Djanet, in Algerije en we hopen u volgende week te kunnen vertellen dat zij gezond en wel is verder gevlogen. Samen met Volia zijn zij de enige vogels die zich nog in de noordoost hoek van Afrika bevinden.
19  19-09-2007 20:00:00  
Fenna's zender zendt braaf elke dag signalen uit, maar helaas zijn geen nieuwe posities doorgekomen. We hopen op meer nieuws volgende week.
7  08-09-2007 11:51:00  Iglesias, Italië
Zowel van Fenna als van Edzard komt pas op 7 september het eerste signaal uit het buitenland. Zij zijn de laatste zendervogels die hun broedgebeid verlaten. Terwijl Edzard nog de moeite neemt om via Gibraltar om te vliegen, steekt Fenna binnendoor en vliegt zij in een rechte lijn naar het zuiden. Zij scheert op 7 september ten westen langs Corsica, op ruim 1200 km van haar broedplaats, en de 8e trekt zij over Iglesias op Sardinië, alweer 320 km verder.
0  07-09-2007 22:00:00  
Fenna is samen met Edzard nog aanwezig in het broedgebied. Zodra zij gaan migreren zullen wij hun reisgegevens gaan plaatsen.

Fenna   ringnummer: Arnhem 3.652.516, kleurring:   JX 
Fenna Fenna is een adulte vrouw en was dit seizoen gepaard met Edzard die ook een satellietzender draagt. Zij hebben een nest gehad bij Noordbroek in een akker wintertarwe in de "achtertuin" van Ben Koks. Uit dit nest zijn 3 juvenielen uitgevlogen, 2 vrouwen en 1 man. Beide vogels zijn op 1 augustus gevangen en voorzien van een rugzak vol technologie.
Fenna is vernoemd naar de dochter van Geuko en Aagtje ten Have die een zorgboerderij runnen in Noordbroek genaamd Fennaheerd.

Naar boven