logo Werkgroep Grauwe Kiekendief, © 2009 Misty Smit - Klik voor de beginpagina 'home'
Satelliet 2007 Franz
SATELLIETROUTE GRAUWE KIEKENDIEVEN 2007/2008 - FRANZ
Migratie van Franz: blauw = herfstmigratie 2007; rood = voorjaarsmigratie 2008
Franz
 
Laatste nieuws van Franz
255  14-5-2008 20:43  Thuis
Op 10 mei is Franz weer druk aan het wieken geweest. Op 333 km ten noorden van Straatsburg vinden wij hem roesten vlak boven Oberhausen. De 11e vliegt hij weer door en passeert rond de lunch de Nederlandse grens. Aan het begin van de middag komt hij dan aan, weer 180 km verder naar het noorden, in een gebied waarvan wij vermoeden dat hij daar zijn territorium zal hebben en de signalen daarna bevestigen dit vermoeden en blijven uit dit gebied komen: weer een vogel thuis!
Eerdere updates van Franz (25) »»» lees verder
250  9-5-2008 12:02  Straatsburg, Frankrijk
Nadat Franz op de 29e voor het laatst bij Florence gepeild is krijgen wij pas op de 8e mei een nieuw bruikbaar signaal binnen. Hij is dan 500 km naar noord-noordwest gevlogen en wordt gepeild bij Villingen in Zwitserland. Deze koers houdt hij nog 111 km aan en de 9e wordt hij dan ook opnieuw gepeild, dit keer 16 km ten westen van Straatsburg in Frankrijk.
240  29-4-2008 11:06  Florence, Italië
Franz, die vorig voorjaar braaf ongeveer dezelfde route heen en terug nam, vertoont nu ook een erg eigenzinnige keuze, die kennelijk iets met de windrichting boven de Middellandse Zee te maken moet hebben (immers vloog Fenna parallel aan Franz zijn route). Bij de laatste update had Franz net pauze genomen op het eiland Menorca, en deze keer vinden we hem terug in Italië! Het lijkt een vrij bizarre keuze maar er zullen vast omstandigheden zijn die deze route op dit moment de meest gunstige maken. Nadat Franz op 23 april op Menorca overnacht had vloog hij de ruim 700 km naar het noordoosten over Corsica heen naar Italië. Twee dagen na vertrek van het Spaanse eiland verschijnt onze held in de buurt van Florence, wat ons eerst een spooksignaal lijkt. Maar nee: hij is er echt! Waarschijnlijk moest ook Franz bijna twee dagen lang zonder onderbreking doorvliegen om deze afstand af te leggen. Vier dagen verbleef Franz al in het zonnige mediterrane land toen we op 29 april voor het laatst van hem hoorden. Ook hij heeft nog de Alpen voor zich en rond 1000 km te gaan voor hij zijn broedgebied zal bereiken. Een vroege aankomst zit er niet meer in: de eerste broedparen hebben zich reeds in de Nederlandse broedgebieden gevestigd.
234  23-4-2008 22:53  Mao, Menorca Spanje
Lang hebben wij verwacht dat Franz bij Gibraltar de Middellandse Zee zou over vliegen maar toen hij steeds verder door naar het oosten vloog vroegen wij ons steeds meer af wat hij toch van plan was. Ondertussen is Franz onderweg naar het noorden. Vanuit Saida is hij op de 18e eerst nog 268 km verder naar het oosten gevlogen, de 20e vonden wij hem nog steeds hier bij Tiaret. De signalen van de 23e komen dan ineens van een locatie 520 km noordelijker: Mao op Menorca! Zodra Franz in Nederland is zullen wij hem vragen wat hem nu toch heeft bewogen zo'n lange omweg te maken.
226  15-4-2008 17:15  Saida, Algerije
Ook Franz is nog aan het opvetten. Op 15 april komt zijn signaal nog steeds uit Saida. Nu we al twee dagen geen signaal van Franz hebben ontvangen, moeten we er echter wel rekening mee houden dat het regelmatig voorkomt dat er tijdens de trek weinig of geen signalen doorkomen, waardoor het mogelijk is dat Franz reeds veel dichterbij is dan wij u nu kunnen melden.
220  9-4-2008 5:49  Saida, Algerije
Vanuit het zuiden van de Westelijke Sahara is Franz op 3 april 389 km recht naar het noorden gevlogen waarna hij heeft geroest bij Laayoune Plage aan de kust. De 4e is hij 262 km verder getrokken tot hij een rustplaats vond bij Port of Tan-Tan aan de Marokkaanse kust. Om hier te komen heeft hij zijn koers moeten verleggen naar het noordwesten en die koers heeft hij daarna aangehouden. Omdat Franz steeds verder naar het noordoosten vliegt lijkt het er op dat hij de oversteek bij Gibraltar letterlijk en figuurlijk links laat liggen. De 5e vliegt Franz 477 km tot Amerzgane en wanneer hij op de 7e 437 km gevlogen heeft zit hij midden in de bergen. Op de 8e vliegt hij maar 158 km en hij bereikt dan de grens van Algerije. De 9e vliegt hij nog eens 114 km door en dan bevindt hij zich nog steeds in een onherbergzaam gebied. Wanneer hij deze koers aanhoudt zal hij over 93 km aankomen in Saida, maar het moet er toch eens van gaan komen dat hij zijn koers verlegt en naar het noorden komt.
213  2-4-2008 21:44  Aghoninit, Westelijke Sahara
Sinds 30 oktober heeft Franz bij San gezeten maar op 30 maart was het ineens genoeg. Na 5 maanden ging hij op de wieken. Zijn koers ligt stevig op noordwest en de eerste dag legt hij 210 km af, waarna hij overnacht in een kleinschalig landbouwgebied bij Kourmengoubé in Mali. De volgende dag voegt hij daar 355 km aan toe, waarna hij roest op een plaats 120 km ten noordoosten van zijn eerste overwinteringsgebied, bij Ayoun el 'Atrous in Mauritanië. Weer een dag later vliegt hij nog eens 339 km om 40 km ten noordoosten van Tidjikja uit te komen. Op 1 april vervolgens, passeert hij weer een grens: die van de Westelijke Sahara. Zijn laatste signaal voor die dag krijgen wij uit de omgeving van Aghoninit. Hoe zal het Franz verder vergaan nu hij zo dicht komt bij het punt waar de dames Jinthe en Doris gedwongen werden om te keren?
206  26-3-2008 16:23  San, Mali
Het lag in de verwachting dat Franz rond de 24e weer aan zijn trektocht zou beginnen. In een groot deel van Mali echter is de lucht verzadigd door stof wat het zicht vermindert tot slechts twee kilometer. Dat Franz nu nog niet vertrokken is lijkt de theorie dat goed zicht essentieel is tijdens de migratie weer te bevestigen. De komende dagen zullen wij het weerbeeld boven Mali in de gaten houden zodat wij kunnen zien of Franz inderdaad zal vertrekken op het moment dat het zicht weer verbetert.
192  12-3-2008 17:19  San, Mali
Franz is, nadat hij door ons als kuiken in 2002 in Scheemda is geringd, regelmatig in de kijker gevlogen: In 2004 broedde hij bij Oudeschans waarbij drie jongen uitvlogen. In 2006 vonden wij hem 3 kilometer verder bij een nest waaruit hij 2 jongen groot kreeg. Bij dit nest kreeg hij in 2006 zijn satellietzender opgebonden.
Het beschrijven van zijn reis in 2006 zou neerkomen op het laten zien van de route die hij ook deze keer gevlogen is! Zelfs de vertrekdata waren nagenoeg hetzelfde. Hij bracht in 2006/2007 zijn winter door bij Segou, in Mali en nu bij San wat maar 100 kilometer naar het zuidoosten ligt. In 2007 vertrok Franz op 24 maart uit dit gebied en rond deze datum zullen wij dus aan het beeldscherm gekluisterd zitten, om te zien of hij ook nu weer rond deze tijd zal vertrekken.
177  26-2-2008 17:05  San, Mali
Franz is nog geen vleugelbreed geweken van zijn favoriete gebied bij San in Mali. Hij gebruikt zelfs nog dezelfde slaapplaats als twee weken geleden. De Malinese binnendelta van de Niger rivier zal wel één van de belangrijke knooppunten van Europese populaties in de winter zijn: Behalve adulte Nederlandse Franz en juveniele Duitse Theodora zitten er ook twee Spaanse vogels: de adulte vrouw Bloody (voor de tweede keer net als Franz) en de juveniele vrouw Lourdes. Oud en jong lijkt dus aangetrokken te worden door dit ook voor landbouw, veeteelt en visserij belangrijke gebied.
163  12-2-2008 21:52  San, Mali
Franz heeft een wijze keus gemaakt met het plekje bij San, waar Ben en Leen hem vrolijk door de savanne zagen dartelen. Hij zit er nog steeds goed, hoewel het eerste grotere uitstapje in weken erop zou kunnen duiden dat Franz begint zich wat onrustig te voelen. Of het daarbij om een vroege aankondiging van 'Zugunruhe' (trek-onrust) gaat of dat hij voor vertrek naar Nederland nog een keer gaat verkassen weten we niet. Op vier februari om half elf 's ochtends ging onze held op de wieken, richting Noord, stak rond het middaguur de Bani-rivier over, was om half drie 's middags 7 km verder langs de oevers van de rivier gevlogen, en zat de volgende ochtend weer braaf op zijn slaapplaats aan de zuidkant van de rivier, 20 km verderop.
150  30-1-2008 21:44  San, Mali
Afgelopen week bezocht het SWGK team het gebied waar Franz verblijft, bij de stad San aan de Bani rivier in Mali. Franz heeft de afgelopen tijd meerdere slaapplekken gebruikt binnen een klein gebied, en één van deze slaapplekken kon met behulp van de coördinaten van onze zendervogel gevonden worden. Franz heeft hier met ca. 30 andere Grauwe Kiekendieven en een aantal Bruine overnacht, en de nodige braakballen zijn verzameld. Daaruit bleek dat de vogels in Mali maar weinig sprinkhanen eten op dit moment (zo'n 10 %), en voor de rest aangewezen zijn op alternatieve prooien zoals reptielen, vogels en eieren. Toch lijken deze prooien ook een goed dieet te zijn aangezien zulke grote dichtheden van Grauwe aangetroffen werden. Als hoogtepunt van het bezoek aan Franz zijn slaapplaats werd onze zenderheld zelf waargenomen (!), hoe hij - met antenne op de rug - over de Malineze savanne zweefde achter een vrouwtje Grauwe aan. Na een halve minuut verdween het Scheemder mannetje tussen de bosjes en werd niet meer gezien. Na Cathryn die vorig jaar in Senegal is waargenomen is Franz de tweede van onze zendervogels die "met eigen ogen" in de wintergebieden is gezien.
136  16-1-2008 10:28  San, Mali
Franz vermaakt zich kennelijk nog steeds uitstekend bij San in Mali. Hij is sinds december zo'n 12 km naar het zuidoosten opgeschoven en verblijft dus nog steeds in grofweg hetzelfde gebied. Gezien dat hij vorig jaar ook de hele winter op deze plek bleef is het een logisch idee dat hij bij de Bani rivier zal blijven hangen tot het onder zijn vleugels begint te kriebelen en hij zin krijgt om terug naar het Oldambt te vliegen. Franz uit Scheemda is dit jaar in zijn zevende kalenderjaar, de gemiddelde kiekendief-leeftijd. Kiekendieven kunnen wel veel ouder worden (zie Margret) en we hopen dus dat Franz ons nog vele malen met zijn aanwezigheid in de broedgebieden zal verblijden.
122  2-1-2008 16:51  San, Mali
Franz is een van de vogels die de laatste weken plaatstrouw blijven. In het gebied van 20 bij 20 km bij San vindt Franz het nog steeds goed uit te houden. Hij bevindt zich nu op 120 km afstand van de Duitse Theodora, en ook de Spaanse vogels Bloody en Lourdes houden hen gezelschap in de Malineze binnendelta (zie link naar de Spaanse site onder Algemeen). Franz bezoekt soms de vloedvlaktes van de 1100 km lange Bani rivier waar hij zo'n 17 km vanaf zit. Het uitzicht dat Franz daar misschien 's avonds van de Bani rivier ziet is te bekijken.
106  17-12-2007 5:30  San, Mali
Vanaf zijn plekje bij San aan de Bani rivier in Mali kan het Oost-Groninger mannetje Franz nog net niet zwaaien naar Theodora, die inmiddels op maar 70 km van hem af aan de Niger rivier zit. Beide vogels bevinden zich dus ruim genomen in het binnendelta-gebied van de Niger rivier. Eerder hoorden we van vogeltellers dat ze in die contreien regelmatig Grauwe kiekendieven op de vloedvlaktes tegenkwamen. Theodora en Franz bevestigen het beeld dat dit relatief natte en groene gebied geliefd is bij overwinterende Grauwe.
94  5-12-2007 21:47  San, Mali
Vanaf 30 oktober hebben wij geen signaal ontvangen van Franz. Tot onze grote vreugde kunnen wij U echter nu melden dat er weer signalen binnenkomen die laten zien dat Franz actief is en dus gezond geacht mag worden. De signalen komen nog steeds uit hetzelfde gebied boven San in Mali.
67  8-11-2007 18:00  
Tot onze grote spijt hebben we deze week geen signalen van Franz ontvangen. Nadat Franz vorig seizoen al zijn zender had omgekregen was hij dit jaar de vogel van wie wij de meeste signalen per week kregen. Het laatste signaal hebben wij ontvangen op 30 oktober om 18.18 uur (Nederlandse tijd). De zender heeft tot op het laatste signaal perfect gewerkt, er waren geen problemen met de batterijspanning o.i.d. en Franz was ook steeds actief. Aan de gezondheid van Franz kunnen we niet twijfelen nadat hij vorige week van alle vogels de langste route heeft gevlogen. Op dit moment kan het zo zijn dat Franz iets ernstigs is overkomen of dat de zender een acuut probleem heeft. Natuurlijk hopen wij op het laatste en zullen wij het direct melden zodra wij iets van Franz en/of zijn zender vernemen.
58  30-10-2007 17:18  San, Mali
Nadat Franz een tijd in Mauritanië heeft verbleven vond ook hij het tijd worden te vertrekken. In de nacht van 27 op 28 oktober vinden de satellieten hem 18 km ten zuiden van Ballé, waar Doris tot deze week verbleef. Hij heeft dan 170 km naar het zuidoosten afgelegd en roest bij het dorpje Bargoéni. De volgende dag gaat hij al weer verder en die nacht zien we hem slapen bij Giré. Om hier te komen heeft hij 200 km naar het zuidzuidoosten gevlogen. Na weer 230 km naar het zuidoosten komt hij bij San waar hij op de 30e nog steeds aanwezig is. In totaal is hij nu 597 km van zijn vorige pleisterplaats verwijderd en hiermee is hij de vogel die deze week de grootste afstand heeft afgelegd.
San is een flinke stad in Mali en ligt aan de zuidkant van een enorm wetland waar de Niger doorheen stroomt. Er wordt al jaren gewerkt aan het totstandkomen van een netwerk van wetlanden langs de oevers van de Niger en met een grootte van 4,5 miljoen hectare wordt dit het, op de Okavango-delta in Botswana na, grootste beschermde wetlandgebied in Afrika. Regeringen, Ramsar, Niger Basin Initiative en WWF werken allemaal samen aan de bescherming van het water en de gebruikers hiervan, zowel mens als dier. In de Niger komen meer dan 250 verschillende soorten vis voor. Zo'n 25 soorten zoogdieren en 1000 soorten vogels zijn afhankelijk van deze habitat.
Miljoenen trekvogels vinden de Niger ieder jaar weer. Een van de vogelsoorten die dit gebied nodig hebben is de Grauwe Kiekendief. Van de miljoenen trekvogels kennen we er twee bij naam: Franz en Theodora. Deze laatste is deze week 140 km noordelijker in hetzelfde wetland aangekomen.
51  23-10-2007 5:41  Ayoun el 'Atrous, Mauritanië
Franz wordt nu voor het tweede jaar gevolgd. Hij draagt zijn zender al sinds vorig jaar. Omdat hij als juveniel is geringd hebben we al voldoende informatie over hem ontvangen om te kunnen vaststellen dat hij bijzonder plaatstrouw is. Het ligt volledig in de lijn der verwachting dat hij ook het komend broedseizoen weer in Groningen zal opduiken. Vorige winter vloog Franz naar Mali na eerst een tijdje in Mauritanië te zijn geweest. Of hij dit vluchtschema ook op deze reis zal hanteren moeten we nog even afwachten.
44  16-10-2007 17:51  Ayoun el 'Atrous, Mauritanië
Franz bevindt zich nog steeds in het zelfde gebied als vorige week maar hij heeft ondertussen gezelschap gekregen van Margret. In vogelvlucht berekend heeft Franz 4365 km afgelegd. Ondertussen weten we echter wel dat vogels eigenlijk nooit een vogelvlucht uitvoeren. Zij vliegen in een golvende lijn of zigzaggen, maken omtrekkende bewegingen of volgen lijnen in het landschap. Na het vele seizoenen achtervolgen van radiozendervogels zal iedere zonderlinge zenderling van onze Werkgroep u kunnen bevestigen dat vogels alles doen, behalve in vogelvlucht vliegen.
38  10-10-2007 7:28  Ayoun el 'Atrous, Mauritanië
Franz bevindt zich nog in hetzelfde gebied als vorige week, net ten zuidwesten van Ayoun el 'Atrous. De vraag is nu of hij, zoals wij verwachten, nog door zal trekken naar het zuiden, en zo ja, wanneer dat zal zijn en waar hij dan uit zal komen. In het laatste rapport van de FAO wordt gemeld dat er in de omgeving ten noordoosten van Ayoun el 'Atrous sprinkhaaneieren uitkomen die in augustus gelegd zijn. Een dergelijke reproductie kan uitlopen op een plaag en hierom wordt dit gebied extra in de gaten gehouden. Wanneer hetzelfde verschijnsel voorkomt in het gebied waar Franz zich nu bevindt zullen wij hem hier nog wel een tijd zien rond hangen, temeer daar er geen verhoogde sprinkhaanactiviteit wordt gemeld vanuit Senegal en Mali, ten zuiden van waar hij nu is.
31  03-10-2007 22:44:00  Awinat es Sbil, Mauritanië
Franz is tot en met de 30e in hetzelfde gebied gebleven waar we hem vorige week voor het laatst zagen. Hij heeft daarbij zijn actieradius nog verkleind tot 30 km. Hij heeft hier vast voldoende voedsel gevonden om gedurende deze 11 dagen uit te rusten van zijn lange reis. Het is ook mogelijk dat de stopover van Franz is veroorzaakt door de enorme regenval waar de Sahelzone onlangs mee is verrast en die overstromingen heeft veroorzaakt in 17 landen over de volle breedte van het Afrikaanse continent. De gevallen regen zal zorgen voor jonge plantengroei, wat op zijn beurt weer sprinkhanen aantrekt. Voldoende voedsel dus voorlopig voor de overwinteraars. Op deze link kunt u zien waar in de afgelopen periode meer dan gemiddelde regen is gevallen plus nog een mooi beeld van de genoemde stofstormen op: earthobservatory.nasa.gov. Op 30 september is Franz op een Oost- Zuidoostelijke koers vertrokken richting Awinat es Sbil. Op een afstand van 150 km van zijn pleisterplaats zien we hem slapen. Wakker geworden op de 1e oktober vervolgt hij de ingezette koers en steekt de weg bij Awinat es Sbil over om na 120 km weer te stoppen. Op deze plaats slaapt hij zowel de nacht van de 1e als die van de 2e.
24  26-09-2007 11:00:00  Nema, Mauritanië
Vorige week zagen we dat Franz op de 19e is aangekomen bij Néma in de zuidoost hoek van Mauretanië. De 26e is hij nog steeds in hetzelfde gebied te vinden waar hij jaagt en slaapt binnen en actieradius van 80 km. Doris is gelocaliseerd op ruim 200 km ten zuidwesten van Franz terwijl het laatst ontvangen signaal van Cathryn slecht 400 km ten noorden van hem gepeild is.
17  19-09-2007 5:55:00  Néma, Mauritanië
Franz laat deze week de mooiste reeks van signalen zien, namelijk maarliefst 17, op elke dag wel een aantal. Ook Franz hoorde bij de vogels die in de Marokkaans/Algerijnse grensstreek terecht kwam. Gelukkig hoort hij bij degene die inmiddels de oversteek heeft gehaald. Hij komt nu net de Sahelzone binnen. Binnen de laatste vijf dagen heeft hij de tweede etappe over de Sahara afgelegd (meer dan 1000 km). Franz toont ons dat eenzelfde vogel niet voor eenzelfde gebied hoeft te kiezen in twee opeenvolgende jaren, immers daalde hij vorig jaar in een rechterlijn naar Mali af en is daar de hele winter niet weg geweest. Nu lijkt hij zonder enige omzwervingen voor Mauritanië te kiezen, en het is vast geen toeval dat hij daarbij in hetzelfde gebied terechtkomt als de Spaanse kiekendieven. Zouden de (voedsel-) omstandigheden daar erg goed zijn? Hoe de vogels moeten weten dat in het ene jaar meer voedsel in Mali of Senegal te halen valt en in het andere jaar in Mauritanië is een onopgelost vraagstuk.
9  11-09-2007 22:07:00  Atlas gebergte, Marokko
Het lunchsignaal van Franz ligt op 5 september, 50 km ten oosten van Tours en dat houdt in dat hij weer 300 km heeft afgelegd. Op 6 september, wanneer de signalen aangeven dat hij via Bordeaux om de Pyreneeën heen is gevlogen, heeft hij dan 625 km afgelegd. Op het moment dat hij gepeild wordt vliegt hij net voor Soria, in Spanje. Hierna raken we Franz even kwijt maar in de vroege ochtend van 9 september vinden we hem terug, net ten zuiden van Uad Lau in Marokko. Waarschijnlijk heeft hij hier een goede nachtrust genoten na in Afrika aangekomen te zijn. Hij heeft dan in 2,5 dag 780 km afgelegd. De 9e slaapt hij 225 km zuidelijker bij Meknes en de 11e overnacht hij, weer 237 km verderop, in de Hoge Atlas ter hoogte van Oarzazate. Hij volgt hierbij de lijn die we Jinthe al hebben zien vliegen. Ook zij sliep hier in dit onherbergzame gebied.
3  07-09-2007 13:07:00  Reims, Frankrijk
Aanvankelijk leek het Franz in Nederland allemaal mee te zitten dit broedseizoen, een leuke vrouw en een nest op nog geen 2 kilometer van de plek waar hij vorig jaar had gebroed waren snel gevonden. Het lijkt hem goed te bevallen in Oost Groningen tegen de Duitse grens aan. Helaas werd het nest van Franz door een vos ontdekt die het volledig heeft gepredeerd. Franz heeft nog een tijd rondgehangen in de omgeving van zijn broedplaats en als hij zijn ogen goed de kost heeft gegeven is hij nu op de hoogte van de beste plek om volgend jaar een nieuw nest te beginnen.
Franz is 3 september vertrokken waarna de satellieten hem tijdens de lunch oppikten toen hij de Duitse grens aantikte net ten zuidoosten van Eibergen. Op 4 september, zo'n 24 uur later, bevond hij zich al 376 km verderop, bij Reims in Frankrijk. Merel is 5 dagen eerder op nog geen 2 km afstand van dit punt gepeild en voor haar was Doris hier al bij deze broedplaats te vinden!

Franz   ringnummer: Arnhem 3.588.873, kleurring:   06 
Franz Franz kroop in 2002 bij Scheemda uit het ei. Hij kwam voort uit een drie-legsel in een perceel baardtarwe. Zoals gebruikelijk voor mannetjes Grauwe kiekendief waagde hij in zijn derde kalenderjaar (2004) zijn eerste broedpoging. Hiervoor koos hij een perceel luzerne bij Oudeschans. Het nest werd beschermd tegen uitmaaien en predatie d.m.v. een stroomhek en er vlogen drie jongen uit. Eén van deze jongen, vrouwtje CT, kwam al in haar tweede kalenderjaar terug in de Dollardpolder. In 2005 hebben we Franz niet gezien, maar in 2006 waagde hij nog geen 3 km vanaf zijn 2004-nest een nieuwe broedpoging, dit keer in wintertarwe. Er vlogen 2 mooie jongen uit. Franz werd op de avond van 20 juli 2006 gevangen en kreeg toen een zender-rugzak.
Vorig seizoen zijn er problemen geweest met de signalen maar deze zomer heeft de zender van Franz volop uitgezonden. Wij hopen dat wij deze winter dan ook getuige mogen zijn van alle gangen die deze volwassen heer zal bewandelen. Vorig seizoen is Franz op 6 september vertrokken en via Spanje en Marokko naar Mauritanië gevlogen waar hij enige weken gebleven is, om daarna de rest van de winter in Mali door te brengen. Het is bijzonder spannend om te zien of Franz dit jaar dezelfde strategie zal volgen of nieuwe wegen zal inslaan.
Franz is vernoemd naar Prof. Franz Bairlein van de Vogelwarte Helgoland (leider van het Instituut voor Vogelonderzoek), die direct iets zag in het idee om kiekendieven op hun tocht van Europa naar Afrika te volgen en ons bij het realiseren van dit project geweldig steunde.

Naar boven