logo Werkgroep Grauwe Kiekendief, © 2009 Misty Smit - Klik voor de beginpagina 'home'
Satelliet 2006 Cathryn
SATELLIETROUTE GRAUWE KIEKENDIEVEN 2006/2007 - CATHRYN
Migratie van Cathryn: blauw = herfstmigratie 2006; rood = voorjaarsmigratie 2007
Cathryn
 
Laatste nieuws van Cathryn
239  03-05-2007 15:00  aangekomen in Nederland!
Cathryn heeft de afgelopen week de laatste etappe van haar reis afgelegd. Tussen 26 en 28 april vloog zij 667 km van het Franse Angoulême naar Gent in België, waar zij in de middag nog eens 60 km aflegde. Tussen 28 april en 3 mei heeft Cathryn als eerste van de zendervogels de grens met Nederland gepasseerd en daarmee haar reis op en neer naar Senegal voltooid. Van begin september tot begin mei heeft dit vrouwtje Grauwe kiekendief meer dan 10 000 km gevlogen om via Mali en Mauritanië in Senegal aan te komen en vanaf daar terug naar Nederland. Van november tot maart verbleef zij in een gebied rijk aan sprinkhanen, waar zij zelfs gezien is. De terugweg heeft haar anderhalve maand gekost maar ze heeft dit goed doorstaan. Na de gele savannes van Senegal zullen haar ogen nu moeten wennen aan het sappige groen van de Nederlandse akkers.
In het belang van de vogels zullen wij het verhaal over Cathryn bij deze afsluiten. Algemeen nieuws over de kiekendieven in Nederland kan gevolgd worden via de nieuwsberichten (nieuws uit het veld) op deze site.
Eerdere updates van Cathryn (38) »»» lees verder
232  26-04-2007 8:41  Angoulême, Frankrijk
Sinds 14 april hadden we niets meer van Cathryn vernomen. Vanochtend waren we heel blij dat weer twee signalen doorkwamen uit Frankrijk! Tussen 6:55 en 8:41 vanochtend vloog Cathryn 39 km vlak over de plaats Angoulême heen. In 12 dagen heeft Cathryn meer dan 1500 km tussen Casablanca en Bordeaux overbrugd. Langzaam maar gestaag vliegt dit vrouwtje dus richting Nederland en ligt nu voor op alle andere zendervogels. Het gebied in westelijk Frankrijk waar Cathryn zich nu bevindt is ons bekend van één van de Franse broedpopulaties Grauwe kiekendieven. De vorige herfst bezochten een aantal werkgroepsleden daar nog de Franse landelijke kiekendiefmeeting. Zou Cathryn hier haar Franse soortgenoten tegenkomen? Volgens onze collega's waren ook in Frankrijk veel kiekendieven dit jaar laat, maar inmiddels is ook daar het broedseizoen begonnen.
220  14-04-2007 12:42  El Jadida, Marokko
Van Cathryn hebben we deze week weinig nieuws. De batterijspanning van haar zender was bij het laatste signaal van 14 april erg laag, dat zou een reden ervoor kunnen zijn dat op dit moment geen posities doorkomen. De kans is groot dat Cathryn niet gevlogen heeft in de afgelopen week en dat de zender daarom niet goed opgeladen heeft. Ook zij zal last hebben van het slechte weer. Vandaag waait in Marokko een west/noordwesten wind kracht 3, met bewolking en kans op neerslag. Onder deze omstandigheden krijgen de zonnepanelen misschien niet genoeg zonlicht om signalen te zenden. We hopen dat de omstandigheden snel verbeteren en Cathryn haar reis gaat voortzetten.
218  12-04-2007 4:44  El Jadida, Marokko
Het laatste nieuws dat wij vorige week (op 5 april) van Cathryn vernamen kwam vanaf Agdz bij de grens van Marokko en Algerije. Later die dag was Cathryn al 140 km in noordelijke richting Marokko ingetrokken. Hoewel het daaropvolgende signaal van 7 april van matige kwaliteit is ligt het wel op een logische plek: Als we deze peiling mogen geloven heeft Cathryn in een halve cirkel om het hoogste gedeelte van het Atlas gebergte heen gevlogen. Dat zou een logische reden ervoor kunnen zijn dat ze op 7 april in het extreme oosten van Marokko, vlakbij Figuig, werd gepeild. Op 9 april was Cathryn reeds bij El Jadida, een kustplaats vlakbij Casablanca, aangekomen. Ze heeft dus in vijf dagen 1024 km afgelegd, en bevindt zich nu vlakbij de Marokkaanse kust. Ook op 12 april zat Merel nog steeds bij El Jadida, kennelijk toe aan enkele dagen pauze na het doorkruisen van bijna heel Marokko van zuid naar oost en van oost naar west! We hopen dat Cathryn goed zal bijkomen en haar reis verder voorspoedig zal verlopen.
211  05-04-2007 11:15  Agdz, Marokko
Na een zendpauze van meer dan een week is de zender van Cathryn vanaf 2 april weer terug in de lucht. Inmiddels heeft ze haar reis over de Sahara voortgezet en heeft ca. 500 km naar het noorden afgelegd. Nog steeds doet Cathryn het dus erg rustig aan. Ze is op 2 april in het noorden van Westelijke Sahara aangekomen, vervolgens de grens naar Algerije overgestoken en toen Marokko richting Marrakech ingevlogen. Na de eindeloze zandzee komt Cathryn nu weer in de buurt van de bewoonde wereld. Op 5 april vloog ze in de late ochtend boven de Draa vallei met zijn prachtige woestijndorpen en schaarse vegetatie van palmbomen en acacia's (zie bijv. geoimages.berkeley.edu). Nu heeft ze nog de Atlasbergen voor de boeg voor ze de oversteek van de Middellandse zee kan wagen.
199  24-03-2007 18:08  Atar, Mauritanië
De zender van Cathryn heeft de afgelopen week niet zo veel van zich laten horen. We hebben drie goede locaties van Cathryn ontvangen, de laatste locatie van 24 maart laat zien dat Cathryn iets meer als 400 kilometer naar het noorden is getrokken. Daarmee heeft ze het grensgebied van zuidoost Marokko en Mauritanië bereikt. Het is aannemelijk dat ze de laatste dagen verder noordwaarts is gereisd, maar helaas heeft haar zender geen signalen meer verstuurd sinds 24 maart. We hebben goede hoop dat haar zender binnenkort weer van zich laat horen.
197  22-03-2007 7:45  Tidjikdja, Mauritanië
De zender van Cathryn is na een moeilijke periode weer redelijk goed on air. Afgelopen week hebben we 6 signalen van goede kwaliteit ontvangen. De signalen laten zien dat Cathryn op 17 maart in de middag is begonnen aan haar reis naar Europa! In ongeveer 2 uren is ze 125 kilometer naar het noordoosten gevlogen waar ze aan het eind van de middag is aangekomen in buurt van Darou Mousti in Senegal. Laat in de avond op 19 maart kwam een signaal uit de buurt van Aleg in Zuid Mauritanië, Cathryn heeft in 2 dagen een afstand van 325 kilometer overbrugd. Weer 2 dagen later heeft Cathryn weer ruim 200 kilometer afgelegd en is aangekomen in de buurt van Tidjikdja in Mauritanië. Cathryn is zich dus in rustig tempo naar het noorden aan het verplaatsen. We zijn zeer benieuwd hoe haar reis verder gaat verlopen.
We blijven haar (en de andere vogels) de komende weken uiteraard volgen met de wekelijkse update's tot ze Nederlandse grens bereikt, daarna worden de reisverslagen niet meer bijgewerkt om te voorkomen dat er een soort van 'kiekendief toerisme' gaat ontstaan waar de vogels in de broedperiode last van kunnen gaan hebben.
190  15-03-2007 5:13  Mbour, Senegal
Cathryn heeft op 10 en 15 maart drie signalen van goede kwaliteit laten zien. Net als bij Rudi is de batterij-spanning niet om over naar huis te schrijven maar we weten dat ze nog steeds in de vlakten ten noorden van Mbour zit. Zal ze Wim Mulli´ binnenkort gedag zeggen en haar reis naar het nu nog maartse Europa aanvangen?
183  08-03-2007 17:00  
Helaas geen nieuws van Cathryn deze week. Het zou om een probleem met de batterijspanning kunnen gaan. We hopen dat haar zender snel weer gaat werken.
171  24-02-2007 8:06  Noordoost van Mbour, Senegal
Van Cathryn deze week maar één goed signaal: haar driedaagse zender die normaal gesproken weinig te lijden heeft onder lage voltages zit wat in de problemen met de batterijspanning. We hopen dat de zender snel weer helemaal terug is. Intussen zit Cathryn nog steeds in het gebied bij Mbour waar Wim Mullié grote hoeveelheden kiekendieven gevonden heeft en Claudia Pürckhauer de nodige data over deze vogels verzameld heeft.
164  17-02-2007 7:34  Noordoost van Mbour, Senegal
Op 17 februari kwam een signaal van goede kwaliteit binnen van vrouwtje Cathryn. Deze positie laat zien dat Cathryn sinds de laatste peiling van 14 februari weer 20 km richting het westen heeft afgelegd. Het is duidelijk dat ze tot nu toe nog niet van plan is om het voedselrijke gebied te verlaten. We hopen dat van haar zender binnenkort weer meer signalen doorkomen. De spanning stijgt nu onze vogels nog maar enkele weken in Afrika voor de boeg hebben voordat de terugreis zal beginnen. Wanneer ze uit Afrika vertrekken en hoe lang ze over de terugweg doen is tot nu toe onbekend. Aangezien de meeste vogels binnen een maand van Nederland naar Afrika vlogen gaan we ervan uit dat de eersten over ongeveer vier weken aan de terugreis uit Westafrika naar Oost-Groningen zullen beginnen.
161  14-02-2007 23:14  Noordoost van Mbour, Senegal
Cathryn bevindt zich nog steeds in het (zoals we van Wim Mullié weten) druk met kiekendieven bezette gebied bij Mbour. Zij verblijft al sinds 22 november in die sprinkhaanrijke streek 100 km ten noordwesten van Freyr. Ook deze week hebben we weer drie signalen van Cathryn ontvangen: Op 12 februari twee middaglocaties van matige en goede kwaliteit, en een nachtlocatie van 14 februari van goede kwaliteit. De nachtlocaties van 10 en 14 februari liggen zo'n 30 km uit elkaar, en het lijkt er een beetje op dat Cathryn richting oosten verschuift. Of dit betekent dat ze binnenkort uit de regio Mbour vertrekt zal volgende week moeten blijken. In deze streek van Senegal werden vandaag rond het middaguur ook 20 graden gemeten onder een gedeeltelijk bewolkte lucht.
157  10-02-2007 4:58  Noordoost van Mbour, Senegal
De zender van Cathryn heeft de afgelopen week twee signalen laten horen, 1 van goede kwaliteit (klasse 2) en 1 van matige kwaliteit (klasse A). Op 5 februari gaf de zender een signaal van goede kwaliteit uit de regio waar Cathryn al lange tijd verblijft. In deze regio zijn op 4 februari Wim Mullié en Rob Buiter gaan zoeken naar kiekendieven en het is hun gelukt om Cathryn te zien vliegen! Zie voor een verslag van deze waarneming het Nieuws item op deze site (Cathryn is gezien in Senegal).
Cathryns tweede signaal was van de nacht van 9 naar 10 februari en was van matige kwaliteit maar nog steeds uit dezelfde regio. Blijft Cathryn hier nog lang of besluit ze, net als Merel, om te gaan verhuizen?
145  29-01-2007 11:36  Noordoost Mbour, Senegal
Van Cathryn hebben we de afgelopen week maar 1 signaal ontvangen. Deze locatie was van 29 januari, was was van zeer goede kwaliteit en is 21 kilometer verwijderd van haar locatie van 22 januari. Cathryn is nog steeds in hetzelfde gebied ten noordoosten van Mbour waar het haar nog dus goed bevalt.
138  22-01-2007 17:16  Mbour, Senegal
Van Cathryn hebben we de afgelopen week drie locaties ontvangen, alle locaties waren van 22 januari. Twee daarvan waren van matige kwaliteit met een onbekende nauwkeurigheid. Het ene signaal met betere nauwkeurigheid laat mooi zien dat Cathryn nog steeds in hetzelfde gebied rondhangt, dit signaal is slechts 8 kilometer verwijderd van haar voorgaande signaal van 17 januari. Daaruit kunnen we dus opmaken dat Cathryns actieradius nog relatief klein is. We zijn dus ook nog steeds benieuwd hoe lang Cathryn hier blijft en of en wanneer ze gaat besluiten verder te gaan.
133  17-01-2007 17:36  Noordoost Mbour, Senegal
De zender van Cathryn is ook zuinig met de signalen geweest de afgelopen week, slechts 2 signalen van klasse 0 hebben we ontvangen. Beide signalen kwamen van nagenoeg dezelfde locatie ten noordoosten van Mbour. Cathryns actieradius is dus nog steeds beperkt tot een relatief klein gebied. Dit gebied wordt gekenmerkt door weidsheid met hier en daar een boom, waar het Cathryn dus goed bevalt. Het lijkt er dus op dat Cathryn voorlopig nog een tijdje in dit gebied blijft rondhangen.
126  10-01-2007 17:11  Mbour, Senegal
De zender van Cathryn heeft op 5, 8 en 10 januari 4 goede signalen laten horen (klasse 0, 1 en 2). De nachtlocatie van 5 januari is slechts 3 kilometer verwijdert van haar nachtlocatie van 29 december, gezien de foutmarge van de locaties kan dit min of meer dezelfde slaapplaats zijn geweest. Misschien slaapt Cathryn wel op 1 van de 2 slaapplaatsen (met elk ongeveer 100 kiekendieven) die Claudia Puerckhauer heeft gevonden in de omgeving van Mbour. De vroege ochtend van 8 januari was Cathryn plots 37 kilometer verder en de tiende januari heeft Cathryn een rondje van zo'n 28 kilometer richting het oosten gemaakt. Zij is na haar rondje wel weer teruggekeerd in haar vaste gebied. De locaties van 3 januari en 10 januari liggen slechts 4.5 kilometer uit elkaar.
119  03-01-2007 18:11  Mbour, Senegal
De zender van Cathryn heeft tijdens haar laatste zendperiodes regelmatig signalen laten zien. Toevallig kwamen steeds in de avond of ochtend signalen door, wat een indicatie kan geven van Cathryn's slaapplaats. Van 27 en 29 december hebben we nachtlocaties van goede kwaliteit, die rond de 2 km uit elkaar liggen. Bij een foutmarge van ongeveer een kilometer kan dit dus heel goed dezelfde plek zijn. Op 1 januari vroeg in de ochtend was Cathryn weer rond de 2 km van de locatie van 29 december te vinden, en dat was maar 700 m van de locatie van de 27ste. Op 3 januari 's avonds werd zij weer op 1 km van de 29 december-locatie gepeild. Tussen deze nachtlocaties in heeft Cathryn weliswaar relatief grote afstanden afgelegd maar wie weet betekent de nachtelijke plaatstrouw dat deze Groningse broedvogel de regio Mbour zo goed bevalt dat ze er nog een tijdje zal blijven.
112  27-12-2006 19:19  Mbour, Senegal
Cathryn zwerft op dit moment door een gebied van 35 bij 12 km noordoostelijk van Mbour, Senegal. Haar actieradius is daarmee aanzienlijk groter dan de afgelopen weken. Wie weet gaat ze binnenkort het gebied verlaten waar ze alweer sinds 22 november zit. We ontvingen deze week relatief veel signalen van Cathryn en deze waren allemaal van goede tot zeer goede kwaliteit. We hopen dan ook op een volgende spannende etappe in Cathryns overwinterings verblijf.
105  20-12-2006 16:14  Mbour, Senegal
Uit de observaties van Wim Mullié bleek al dat het gebied waar Cathryn nog steeds rondzwerft het ideale grauwe kieken landschap lijkt te zijn. Cathryn trakteerde ons op zowel 18 als 20 december met prima signalen. Weidse vlakten, genoeg sprinkhanen van verschillende origine en een agrarisch systeem in ruste zullen haar trekdrang hebben getemperd. Het blijft speculeren over de aantallen Europese kiekendieven in deze regio maar wie weet brengt ons werk ons daar nog eens naar toe.
98  13-12-2006 11:19  Noordoost van Mbour, Senegal
Van Cathryn ontvingen we deze week op 11 en 13 december elk een signaal van hoge kwaliteit. Sinds 6 december heeft Cathryn door een gebied van ca. 6 bij 6 km gevlogen, nog steeds een relatief kale vlakte met hier en daar een boom, wat struiken en af en toe huizen of kleine dorpjes. Cathryn bevond zich eerder (tot half november) in een gebied bij Mbacke. Over dit gebied heeft Wim Mullié een spannend verhaal opgestuurd, dat op deze website onder 'Nieuws' te vinden is. Met behulp van de signalen van de satellietzenders is het hem gelukt om een van de grootste voor Senegal bekende groepen Grauwe kiekendieven te documenteren, in het gebied waar Cathryn en Rudi eerder verbleven. Nu weten we ook zeker waarom ze daar waren: om de grote aantallen lokale sprinkhanen die ze er aantroffen. En ze zullen wel niet alleen daar geweest zijn: mogelijk brachten ze de nacht ook samen met honderden soortgenoten zittend in het gras of op het asfalt door, en pakten ze overdag soms een aangereden sprinkhaan van de weg, als ze niet tussen de bosjes aan het jagen waren, waar het ritselde van de sprinkhanen.
91  06-12-2006 17:34  Noordoost van Mbour, Senegal
Cathryn zat op 6 december maar 2 km verwijderd van haar verblijfplaats van 4 december. Op 4 december ontvingen we twee nachtlocaties, dus waarschijnlijk ging het hierbij om een slaapplaats, en zocht Cathryn de buurt van deze plek op 6 december kort voor zonsondergang weer op. Het gaat hierbij om een wijde vlakte met af en toe een enkele grote boom, sommige plekken met meer struiken, en wat hutten en huisjes, met paden waarop de mensen tussen de dorpen op en neer wandelen. Wat dat betreft lijkt het landschap erg op hetgeen waar we in Niger de meeste kiekendieven zagen. Ze lijken een voorkeur hiervoor te hebben.
81  26-11-2006 0:58  Noordoost van Mbour, Senegal
Net als Merel lijkt Cathryn in een regio te verblijven waar het goed toeven lijkt te zijn. Wat zouden we nu graag naar Dakar willen afreizen om daarvan naar het zuidoosten te rijden om in detail te kunnen bekijken hoe het overwinteringsgebied van Cathryn er uit ziet. De gewassen zijn geoogst, de resterende vegetatie begint al aardig te verdorren maar het zal waarschijnlijk overal ritselen van de sprinkhanen.
77  22-11-2006 17:39  35 km noordoost van Mbour, Senegal
Cathryn zit nog steeds zo'n 170 km zuidelijker dan Merel in Senegal, maar een heel stuk verder naar het westen dan vorige week. Cathryn heeft na een tweedaagse reis weer een nieuwe plek bereikt: ze zit nu 35 km ten noorden van Mbour, de plaats die al eerder werd genoemd en bekend staat om de grootste ooit gevonden slaapplaats met ca. 1000 kiekendieven. Nadat Cathryn op 17 en 19 november nog in het gebied bij Mbacke zat, waar ze in totaal bijna drie weken doorbracht, vertrok ze daarna richting westen en had tot 22 november zo'n 117 km afgelegd. Op de 22ste ontvingen we gedurende de 10 uur lang durende zendperiode maar liefst vijf locaties van hoge kwaliteit, die aangeven dat Cathryn nog zoekende was binnen de nieuwe regio: ze legde op die dag ongeveer 40 km af binnen een gebied van 9 bij 12 km. We zijn benieuwd hoe lang Cathryn in dit gebied zal verblijven, waar veel verschillende leefgebieden in de buurt liggen: van savanne met bomen tot savanne met struiken en (iets zuidelijker) de natte gebieden die maar 50 km verwijderd zijn van de Siné-Saloum-delta. Cathryn zit nu 90 km verwijderd van de laatste bekende locatie van zenderman Freyr bij Kaolack.
67  12-11-2006 23:38  Mbacke, Senegal
Cathryn heeft een soortgelijke afstand als Merel afgelegd de laatste dagen, maar dan in een iets groter gebied (30 bij 20 km) vlakbij Mbacke in Senegal. Cathryn zit 160 km zuidelijker dan Merel, en daarmee al in een iets minder droog gebied (400-500 mm regen per jaar) met savanne vegetatie. In oktober begint het droog seizoen in Senegal. De kiekendieven zullen nu meemaken dat weelderige groene weides beginnen uit te drogen en dor te worden.
63  08-11-2006 5:49  Mbacke, Senegal
Van 1 tot 8 november bleef Cathryn op de plek die ze bij het laatste berichtje bereikte: Mbacke in Senegal. Ze heeft daar de afgelopen week in een gebied van circa 7 bij 20 km rondgevlogen, en is dus maar op kleine schaal onderweg. Het zou kunnen dat ook Cathryn de afgelopen dagen eenzelfde slaapplaats gebruikt in het gebied.
56  01-11-2006 11:47  Mbacke, Senegal
Vorige week hadden we al het idee dat Cathryn net als een aantal andere zendervogels onrustig werd en haar eerste overwinteringsgebied zou willen verlaten. Het is dan nu ook opnieuw een spannende fase van de winter, die we bij de zendervogels van vorig jaar helaas nauwelijks meer mee konden maken. Op 25 Oktober was Cathryn nog in het grensgebied van Mauritanië en Mali, maar vier dagen later had ze door zuidelijk Mauritanië gevlogen en net de Senegalrivier overgestoken. Op die dag vloog ze tussen 19.00 uur en middernacht 100 km verder Senegal in. Een gek idee dat ze zo laat nog op pad was, maar misschien heeft het voordelen om in de koelte van de nacht te vliegen, of was Cathryn gedwongen door te reizen op zoek naar een geschikt gebied om te verblijven. Op 1 november ontvingen we een reeks goede signalen uit de buurt van Mbacke, Senegal, die aangaven dat Cathryn daar de ochtend doorbracht. De naam Mbacke komt ons bekend voor uit het vorige berichtje over zenderman Rudi. Het is dan ook heel leuk te kunnen melden dat Cathryn die tegelijk met Rudi uit Nederland vertrok en op eenzelfde manier Frankrijk en de Golf van Biskaje overstak, nu 30 km van hem verwijderd in Senegal zit. Tussendoor zaten ze nog redelijk ver van elkaar verwijderd, maar hebben kennelijk wederom dezelfde keuzes gemaakt, en komen dus op ruwweg dezelfde plek uit.
49  25-10-2006 6:11  Ould Yenjè, grensgebied Mali & Mauritanië
Ook Cathryn heeft zich niet ver verplaatst sinds vorige week, maar heeft wel tussendoor een grote afstand afgelegd. Van haar ontvingen we een groot aantal posities die aangeven dat ze op 22 oktober een uitstapje ondernam naar Mauritanië (98 km naar het oosten) en in de nacht van 24 op 25 oktober weer terug was op haar oude plek in Mali (5 km vanaf de locatie van 19 oktober). Je zou je kunnen voorstellen dat Cathryn van plan was het gebied te verlaten maar op haar verkenningstocht geen geschiktere plek kon vinden en daarom terugkeerde. Van de satellietfoto weten we dat het bij dit favoriete gebied ook om een breed rivierdal gaat. Vandaag was het daar maximaal zo'n 36 graden warm met een lichte wind.
39  15-10-2006 19:20  Ould Yenjè, grensgebied Mali & Mauritanië
Van Cathryn hebben we afgelopen week maar weinig signalen ontvangen. Deze geven aan dat dit vrouwtje zich ongeveer 8 km verplaatst heeft in het gebied waar zij reeds 26 dagen verblijft. We hadden al verwacht dat Cathryn na haar snelle reis naar Afrika toe zou zijn aan een rustpauze, en dat blijkt inderdaad te kloppen. De vraag is nu of dit vrouwtje het nodig vindt om het gebied waar ze nu zit op gegeven moment te verlaten om elders voedsel te zoeken, of dat ze hier de komende maanden gaat doorbrengen. Niemand heeft eerder in beeld kunnen brengen of en hoe ver kiekendieven zich tijdens de wintermaanden verplaatsen. Het blijft dus spannend. Cathryn zit zo'n 320 km westelijker dan Merel, maar wel bijna op dezelfde breedtegraad.
37  13-10-2006 4:18  Ould Yenja, grensgebied Mauritanië & Mali
Cathryn bevindt zich nog steeds op de grens van Mauritanië en Mali nabij de plaats Ould Yenja. Zou ze daar veel andere grauwe kiekendieven tegenkomen?
Tijdens het schrijven van dit bericht ontvingen we een mailtje van Piet Huisman. Piet wees ons op het conflict dat dreigt te ontstaan als de sprinkhanen daadwerkelijk alles mee hebben, zich ontwikkelen tot plaagniveau en gaan zwermen. Ondanks de experimenten die de FAO doet met de zg. bio-pesticiden staan er al vliegtuigen klaar om met minder milieu-vriendelijke middelen een eventuele plaag de kop in te drukken. De waarschuwing die de FAO tot op heden heeft afgekondigd beperkt zich momenteel tot NW-Mauritanië, het gebied waar Freyr hoogstwaarschijnlijk nog langs moet. Zie hier het conflict. Bijgevoegd het Persbericht van de FAO.
30  06-10-2006 6:30  Grensgebied, Mauritanië & Mali
Cathryn verblijft al 17 dagen in het grensgebied van Mauritanië en Mali, ze heeft een goede plaats gevonden om haar reserves weer op te bouwen. Ze doet het rustig aan en legt per dag slechts korte afstanden af.
23  29-09-2006 8:50  Harnoud, Mauritanië & Mali
Cathryn heeft de nacht doorgebracht bij het plaatsje Harnoud in het grensgebied van Mauritanië en Mali.
21  27-09-2006 2:02  Grensgebied, Mauritanië & Mali
Tussen 19 en 27 september heeft Cathryn slechts een afstand van (hemelsbreed) 258 km overbrugt, maar het is evident dat haar reis naar het Westen gaat. Het is opvallend dat ze de grensgebied tussen Mauretanië en Mali afstroopt. Zou ze de Senegal-rivier oversteken?
13  19-09-2006 20:33  Kobenni, Mauritanië
Cathryn heeft de Sahara nu ongeveer achter zich gelaten, de eerste dorpjes verschijnen weer op de kaart. Cathryn bevindt zich nog in Mauritanië, maar vlakbij de grens met Mali. Deze zone komt ongeveer overeen met het gebied waar Marion in 2005 in Niger drie weken verbleef na haar oversteek van de Sahara (bush, Acacia savanne). We zijn benieuwd of Cathryn na deze lange reis ook toe is aan snel weer ergens aansterken.
11  17-09-2006 19:41  Tichit, Mauritanië
Op de doortrek komt Cathryn door Mali, maar vliegt direct door naar Mauritanië. Hier is alleen maar Sahara: zand, duinen. Ook de afgelopen dagen heeft Cathryn weer vaart gemaakt: met minimaal 564 km in twee dagen.
9  15-09-2006 14:05  Naga, Algerije
Cathryn bevindt zich boven de Sahara in Algerije. In tegenstelling tot Merel schijnt zij niet onder de indruk te zijn van mogelijke sprinkhanen in Marokko, maar trekt in één keer door over de Sahara, zonder rustpauze sinds ze uit Groningen vertrok. Mogelijk heeft de snel toenemende muizenstand in haar voordeel gewerkt en heeft ze een serieuze reserve kunnen opbouwen tijdens haar lange verblijf in Nederland. Aan het eind van de dag neemt Cathryn een wat zuidoostelijkere route. De laatste 48 uur heeft Cathryn weer maar liefst 577 km afgelegd.
6  12-09-2006 0:48  Beni-Mellal, Marokko
Cathryns route verloopt blijkbaar precies over Gibraltar, wie weet hebben de trektellers haar daar zien overkomen. Twee dagen later en Cathryn heeft eveneens het Afrikaanse continent bereikt. Merel is hier maar twee dagen eerder aangekomen. Verbazingwekkend dat beide vrouwtjes ineens parallel migreren, terwijl ze niet samen onderweg zijn! Cathryn is nu weer op iets lager tempo onderweg met 617 km in twee dagen (nog steeds indrukwekkend!).
4  10-09-2006 19:30  Cordoba, Spanje
Cathryn migreert nog steeds op hoge snelheid, ze inmiddels dwars over bijna geheel Spanje heen gevlogen, en bevindt zich nu tussen Cordoba en Jaén, vlak ten noorden van waar Merel twee dagen geleden was! Cathryn heeft Merel dus weer 'ingehaald', ze heeft simpelweg de lange stop-over in Frankrijk overgeslagen. Zou Cathryn ook rechtstreeks naar het zuiden gaan, of zou ze kiezen voor de oversteek bij Gibraltar?
2  08-09-2006 20:04  Santander, Spanje
Cathryn is dan wel laat vertrokken, maar ze is wel binnen twee dagen reeds in Spanje gearriveerd. Tijdens deze opvallend snelle reis heeft zij in 48 uur 1260 km afgelegd, dat is dus maar liefst 630 km op een dag. Vrouwtje Marion haalde zo'n snelheid in 2005 alleen maar bij het oversteken van de Sahara. Cathryn lijkt bij haar reis ver over de open zee gegaan te zijn. We vermoeden dat sterke wind daarbij een rol gespeeld kan hebben. Gelukkig bereikt Cathryn behouden het vaste land. Rond het middaguur vloog ze nog over de zee, maar in de vroege avond zit ze 40 km verderop tussen Santander en Gijón in Spanje.

Cathryn   ringnummer: Arnhem 3.589.537, kleurring:   82 
Cathryn Cathryn werd op de mooie zomeravond van 15 juli 2006 bij Meeden gevangen en voorzien van een satelliet-rugzak. Cathryn liet maar liefst vier jongen uitvliegen. Deze succesvolle dame (in 2006 minimaal vijfde kalenderjaar) woog 345 gram met een spanwijdte van 112 cm. Van Cathryn is één eerdere broedpoging bekend, dat was in 2004 in wintertarwe, eveneens bij Meeden, anderhalve kilometer van haar nest in 2006. Toen mislukte haar broedpoging (4 eieren) door legerend tarwe na een hevige regenbui met windvlagen. Wat Cathryn in 2005 heeft uitgespookt is niet bekend.

Deze vogel is vernoemd naar vrijwilligster Cathryn Wiekens, die in het voorjaar 2006 in het zonnetje werd gezet als Vrijwilliger van het jaar 2006!.

Naar boven