logo Werkgroep Grauwe Kiekendief, © 2009 Misty Smit - Klik voor de beginpagina 'home'
Satelliet 2005 Beatriz
SATELLIETROUTE GRAUWE KIEKENDIEVEN 2005/2006 - BEATRIZ
Migratie van Beatriz: blauw = herfstmigratie 2005
Beatriz uit Oost-Groningen - zomer 2005 © Hans Hut
 
Laatste nieuws van Beatriz
81  03-11-2005 12:00 
Dag 81: De aanhoudende radiostilte rond Beatriz heeft ons de hoop doen opgeven dat we ooit nog signalen van haar zender zullen ontvangen. Wie weet zouden we verrast kunnen worden door nieuwe signalen als Bea in het voorjaar op weg terug naar het noorden gaat. We gaan daar echter niet vanuit en denken dat de zender het voorgoed heeft begeven. Het is onwaarschijnlijk dat kiekendief Beatriz door een natuurlijke oorzaak is overleden. In dat geval hadden we nog een tijdje signalen kunnen ontvangen van haar zender, die dan steeds dezelfde positie en geen activiteit had moeten doorgeven. Dat was niet het geval dus moet het gaan om een technisch mankement van de zender, of zou Beatriz met haar zender slachtoffer geworden moeten zijn van jagers. We houden hoop dat Bea volgend voorjaar goed en wel de broedgebieden weer zal bereiken en we dan de niet meer werkzame zender kunnen verwijderen.
Eerdere updates van Beatriz (24) »»» lees verder
59  12-10-2005 19:00  
Dag 59: Helaas geen nieuws van Beatriz. Het blijft afwachten en hopen.
57  10-10-2005 19:00  
Dag 57: Helaas nog steeds geen nieuws van Beatriz. De kans dat zij uit een regio met veel storing beweegt en dat haar zender weer in actie komt achten wij steeds kleiner.
54  07-10-2005 12:00  
Dag 54: Het is hartverwarmend te merken hoe de bezoekers van onze site meeleven met de radiostilte rond Beatriz. Nog steeds geen signaal dus maar dit hoeft beslist niet te betekenen dat ze dood is. Zelfs als Beatriz dood zou zijn dan is er nog een gerede kans dat ze signalen blijft geven. Ook het abrupte einde van haar tot dat moment fraaie reeks signalen suggereert een technisch probleem.
52  05-10-2005 10:00  
Dag 52: Helaas zijn er weer geen signalen van Beatriz haar satelliet-transmitter binnengekomen.
50  03-10-2005 10:30  
Dag 50: Het ziet er sterk naar uit dat we de reis van Beatriz niet meer kunnen volgen. We ontvangen nu al een tijdje geen data van haar en we weten simpelweg niet wat er aan de hand is. Een technische storing lijkt voor de hand te liggen waardoor er geen contact meer tussen haar transmitter en de satellieten mogelijk is. Een andere optie is dat door de zware elektronische 'smog' (veroorzaakt door het NAVO-Middellandse Zee - eskader) het signaal er eenvoudigweg niet doorkomt. Volgens onze fabrikant een reële optie. Er bestaat natuurlijk ook een kans dat Beatriz gewoon dood is. Langs de Noord-Afrikaanse kusten lopen heel wat heerschappen rond die een vogel als een grauwe kiekendief met een gericht schot om zeep kunnen helpen. We sluiten dus af met de hoopgevende woorden die Anouk ons deed toekomen: "Een echte Marokkaan zegt dan: marshallah. Daar roep je bescherming mee af op iets wat je enkel haar schoonheid wenst!" En nu maar hopen dat het allemaal mee gaat vallen.
45  28-09-2005 12:00  
Dag 45: Van Beatriz hebben we vandaag geen enkel signaal ontvangen. We hopen op nieuwe posities tijdens de volgende zendperiode!
42  25-09-2005 14:46  Al Hoceima, Marokko
De Marokaanse kust
Dag 42: Van Beatriz kwam vandaag maar één positie binnen, en deze was van lage kwaliteit. Beatriz werd om 14:46 gepeild tussen Al Hoceima en Midar, Marokko. Net als Marion heeft ook zij zich dus niet ver verplaatst sinds de vorige peilingen. In Al Hoceima was het gisteren 22 graden warm met een stevige wind uit noordelijke richting. Ook vandaag is het er weer mooi weer, en windstil. Wie weet gaat Beatriz specifieke omstandigheden afwachten om haar reis voort te zetten of geniet ze nog van het voorhanden voedsel vlakbij de Marokaanse kust?
40  23-09-2005 5:51  El-Batel, Marokko
de mediterrane kuststrook onder het Atlas-gebergte, Marokko
Dag 40: De achtste dag vlakbij de marokaanse kust voor Beatriz: Zij is kennelijk - net als Marion - toe aan een langere pauze. Van Bea kregen we vandaag drie posities van mindere kwaliteit binnen, ze is niet meer dan 14 km verplaatst sinds we voor het laatst van haar gehoord hebben. Bij El-Batel (337 m hoogte) is het net als bij ons nog steeds zomers weer met 24 °C en lichte bewolking. De noordwestelijke windrichting zou wind mee bij een vlucht verder naar het zuiden betekenen, maar wie weet is Beatriz helemaal niet van plan binnenkort nog lange vluchten te maken, want wie zegt dat ze niet over winter in Marokko zou kunnen blijven?
37  20-09-2005 4:45  El-Batel, Marokko
dal aan de rand van het Atlas-gebergte, Marokko
Dag 37: Vandaag ontvingen we van Beatriz twee posities van redelijke en zeer goede kwaliteit (klasse 0 en klasse 2) tussen Midar en El-Batel in Marokko. Op deze plek bracht zij de nacht door (signalen tussen 21.27 u en 4:45 u). Beatriz is dus nauwelijks verplaatst sinds haar laatste peiling en heeft kennelijk besloten om de rustpauze bij de marokkaanse kust uit te breiden met twee dagen: ze zit er inmiddels alweer voor de vijfde dag. Betreffend landschap en klimaat hoeft ze dan ook geen haast te hebben. Langs de mediterrane kuststrook onder het Atlas-gebergte worden bijv. tarwe en fruit geteeld en vanmiddag was het er een aangename 19 graden warm.
35  18-09-2005 14:11  Al Hoceima, Marokko
de voetheuvels van het Er Rif gebergte, Marokko
Dag 35: Van Beatriz is vandaag maar 1 locatie ontvangen, en deze is van lage kwaliteit (klasse B). De coordinaten geven een positie in de Middellandse zee vlakbij de kust van Marokko tussen Al Hoceima en Melilla aan. Aangezien er nogal een grote afwijking kan zitten in lage kwaliteit-posities, gaan we ervan uit dat de vogel zich nog steeds in Marokko bevindt, misschien in de kuststreek langs de voetheuvels van het Er Rif gebergte. Precies kunnen we dat echter niet zeggen. Al sinds dag 33 verblijft Bea in het noorden van Marokko, dit is een aanwijzing dat ze weer een tussenstop maakt, mogelijk om nog even voldoende vetreserves aan te leggen voor de overstek van de Sahara, die ze waarschijnlijk als volgende stap in haar reis voor de boeg heeft.
33  16-09-2005 8:00  Targuist, Marokko
in de buurt van Taourirt, Marokko
Dag 33: Zoals viel te verwachten heeft Beatriz de oversteek richting Marokko goed doorstaan. Bea is vanmorgen (6.27 uur) gepeild (klasse B) minder dan 20 kilometer (ZW) van het plaatsje Taourirt. Deze locatie maakt het redelijk aannemelijk dat ze niet via Gibraltar is gevlogen, maar dat ze vanaf Alicante de Spaanse kust nog een tijdje is gevolgd en ter hoogte van Almeria de Middellandse Zee is overgestoken. Dit is hemelsbreed een afstand van ca. 520 kilometer. Het gebied is qua landschap te karakteriseren heuvelachtig en waarschijnlijk vormt de landbouw daar een belangrijke factor. Gezien het tijdstip dat de peiling werd gedaan zal onze vogel in de buurt van Taourirt hebben geslapen. Een peiling later vandaag (8.00 uur) geeft aan dat Beatriz ca. 100 km naar het NW is door gevlogen. Ze is gepeild ten zuiden van Targuist en de eerste indruk die we hebben is dat ze het Atlas-gebergte zal trachten te omzeilen.
30  13-09-2005 23:45  Alicante, Spanje
gebied tussen Valencia en Albacete in Spanje
Dag 30: De sterk verbeterde weersomstandigheden in Zuid-Frankrijk hebben Beatriz doen besloten haar Franse bijtankplek te verlaten en flink op te schieten. Ze is door de satelliet die haar peilde teruggevonden tussen Valencia en Albacete (klasse 0", 15.30 uur). Omstreeks 23.45 uur werd ze ten NW van Alicante gepeild (ca. 70 km zuidwaarts). Het lijkt aannemelijk dat Beatriz de Pyreneeën benoorden Barcelona is langs gevlogen. De afstand tussen Le Puy en het gebied ten ZW van Valencia bedraagt ca. 740 kilometer. Dit zou neerkomen op ruim 350 kilometer per dag. Een afstand waar Roberto Heras (de waarschijnlijke winnaar in de Vuelta van 2005) een puntje aan kan zuigen! Migratie is niets minder dan topsport. Als Beatriz zo door koerst dan zit ze over twee dagen in de buurt van de straat van Gibraltar. Daarvandaan kan ze de Marokkaanse kust zien blinken! Het is echter aannemelijk dat ze in Spanje een paar leuke gebieden tegenkomt waar het voedselaanbod in vergelijking met haar Groninger broedgronden aanlokkelijk is te noemen.
28  11-09-2005 15:53  Le Puy, Frankrijk
ten zuiden van Le Puy in Frankrijk
Dag 28: Het slechte weer in het Zuiden van Frankrijk zal de trek van miljoenen trekvogels doen stagneren. Uit het gegeven dat Beatriz op 11 september (15.53 uur UTC) nog steeds ten zuiden van Le Puy (ca. 50 km ten zuiden van deze Franse plaats) is getraceerd mag de (voorzichtige) conclusie worden gehangen dat onze zendervogel er verstandig aan doet daar te blijven. Als Erwin Kroll begint over betere weersvoorspellingen (in dit deel van Europa) dan zal Beatriz vast en zeker snel dit stukje Frankrijk achter haar laten!
25  08-09-2005 22:21  Le Puy-En-Velay, Frankrijk
Dag 25: Het zeer slechte weer in ZO-Frankrijk heeft Beatriz mogelijk doen besluiten het wat rustiger aan te doen. Ze is ca. 40 km naar het westen gevlogen en zit momenteel iets ten zuidwesten van St-Etienne. Uit de data blijkt overigens dat ze de gebieden in deze streek via een zigzag-patroon heeft gescand, mogelijkerwijs op zoek naar voedsel.
23  06-09-2005 20:25  Chaudeyrolles, Frankrijk
Dag 23: Beatriz heeft er duidelijk zin in. 6 september zat ze om 17.09 uur vlak voor St-Entienne maar kennelijk had ze geen behoefte deze stad over te vliegen. Ze koos er voor ca. 25 kilometer naar het zuidoosten af te buigen om daarna 75 kilometer door te vliegen richting het zuidwesten. Om 20.25 uur werd ze gepeild in de buurt van Le Puy. Wanneer Beatriz deze lijn zou doortrekken dan komt ze uit aan de zuidoost-flank van de Pyreneeën en doet ze wat we verwachten; ze vliegt dan via Spanje richting Marokko!
21  04-09-2005 14:27  St-Etienne, Frankrijk
Dag 21: Na haar laatste accurate peiling op 2 september (klasse B) aan de oostelijke rand van het Harz-gebergte is Beatriz met gezwinde spoed afgereisd naar Frankrijk. Vandaag rond het middaguur kwamen er een aantal peilingen binnen van een gebied nabij St- Etienne (klasse 0-1). Nadere bestudering van de kaarten doet vermoeden dat het landschap zowel vochtig als open is (nabij het plaatsje Saint-Marcel), zodat het waarschijnlijk is dat onze heldin in een graslandgebied is gearriveerd. In dergelijke gebieden zijn woelmuizen doorgaans in goede dichtheden aanwezig. Tussen 30 augustus en 4 september heeft ze hemelsbreed een afstand van maar liefst 875 kilometer overbrugd.. Dat lijkt heel wat maar komt gemiddeld neer op zo'n 220 kilometer per dag. We zijn natuurlijk zeer benieuwd naar de volgende peilingen. Gaat ze het weer rustig aan doen of gaat ze in één ruk door naar bijvoorbeeld Spanje? Het is overigens aannemelijk dat ze de Alpen heeft gemeden en de flanken van dit berg-massief aan de westzijde is gepasseerd.
16  30-08-2005 19:54  Ballenstedt Harz, Duitsland
Ascherleben, vlakbij de Harz
Dag 16: Beatriz heeft vandaag de 8ste dag vlakbij de Harz doorgebracht.
14  28-08-2005 10:50  Ascherleben Harz, Duitsland
Dag 14: De beste locatie van vandaag is weer vlakbij Aschersleben, dit keer aan de oostkant. Beatriz heeft haar zesde dag vlakbij de Harz doorgebracht, maar het zou kunnen dat ze nu toch weer doorvliegt in oostelijke richting.
12  26-08-2005 0:43  Ballenstedt Harz, Duitsland
Dag 12: We hebben een klasse 1 locatie: Beatriz is nog steeds bij de rand van de Harz westelijk van Aschersleben. Dat suggereert dat ze een tweede tussenstop heeft. Eerst had ze 4 dagen vlakbij Wismar doorgebracht, nu heeft ze al 3 dagen bij de Harz gepauseerd. Alles is nog mogelijk qua voortzetting van haar trekroute (oostelijke of westelijke richting).
9  23-08-2005 14:52  Ballenstedt Harz, Duitsland
Dag 9: Nadat ze 4 dagen vlakbij de Oostzee bleef beweegt Beatriz nu opeens naar het binnenland toe. De locatie om 14:52 u geeft aan dat ze de rand van de Harz bereikt heeft, westelijk van Aschersleben. Ze is waarschijnlijk door Mecklenburg-Vorpommern en Brandenburg naar Sachsen-Anhalt gevlogen. Ze heeft daarbij de noordduitse laaglanden overgestoken (tot 100 m hoogte) en komt nu bij heuvels van 500 a 1000 m hoog. Nu is ze vlakbij waar Marion op 18 augustus langs kwam. Het is moeilijk te voorspellen wat ze nu gaat doen: Het zou kunnen dat ze eenzelfde route kiest als Marion en haar vlucht voorzet over de Thueringer Wald naar Beieren. Dit is erg waarschijnlijk omdat de voornaamste windrichting in Duitsland op dit moment noordwest is. De regenbuien van dit moment in het zuidoosten van Duitsland zullen al over zijn op het moment dat ze die plek zouden bereiken.
7  21-08-2005 0:58 - 7:00  Wismar, Duitsland
Dag 7: Om 0:58 u zit Beatriz vlak zuidwestelijk van Wismar.
Om 7:00 u is Beatriz iets naar het zuiden bewogen, nog steeds vlakbij Wismar, in Mecklenburg-Vorpommern. Misschien gaat ze nu afbuigen naar het zuiden of zuidwesten in plaats van door te gaan naar het oosten. Als ze door blijft gaan in oostelijke richting wordt het steeds onwaarschijnlijker dat ze de Alpen in het westen passeert. Tijdens de eerste 6 dagen van haar reis tot nu toe heeft ze minstens 322 km afgelegd (hemelsbreed).
4  18-08-2005 17:38  Lübeck/Wismar, Duitsland
Dag 4: Beatriz is Noord-Duitsland overgestoken en heeft de Oostzee-kust bereikt. Ze brengt de middag, nacht en waarschijnlijk een deel van de volgende dag tussen Lübeck en Wismar door, vlakbij de kust.
2  16-08-2005 5:44 - 8:57 - 13:56  Bremerhaven - Cuxhaven - Hamburg, Duitsland
Dag 2: Beatriz schijnt de kustlijn naar het oosten te volgen, langs de Duitse Waddenzee. Om 5:44 u werd zij vlakbij de Dahlemer See tussen Bremerhaven en Cuxhaven, Duitsland, gelocaliseerd.
Om 8:57 u vliegt Beatriz tussen Cuxhaven en Hamburg. Om 13:56 u heeft ze Hamburg bereikt.
0  14-08-2005 4:20  Oost-Groningen, Nederland
Dag 0: Beatriz is voor het laatst vlakbij haar nest gelocaliseerd. Zij is de laatste dagen niet meer bij haar jongen gezien, haar mannetje voerde de jongen nog wel.

Beatriz   ringnummer: Arnhem 3.613.898, kleurring:   LY 
Beatriz uit Oost-Groningen - zomer 2005 © Hans Hut Beatriz (nu minimaal 3 KJ) broedde in 2005 aan de rand van het kerngebied van de Nederlandse kiekendieven-populatie. Op 22 mei begon ze een nest in luzerne. Nadat ze 2 eieren had gelegd werd het perceel gemaaid. Haar nest werd beschermd d.m.v. het uitsparen van 10x10 meter gewas en plaatsen van een stroomhek. Kort daarop bleek het nest leeg, het kan verlaten zijn maar verdachte omstandigheden zouden kunnen wijzen op menselijk toedoen. Op 26 mei begon Beatriz enkele honderden meters verderop met een tweede legsel, dit keer in wintertarwe. Ze legde 4 eieren, en wist 2 gezonde, zware vrouwtjes-jongen groot te brengen. Op 16 juli werd zij gevangen en voorzien van een satelliet-zender. In tegenstelling tot Marion was zij minder geneigd om lange jachtvluchten te maken. Ze was vaker vlakbij haar nest te vinden, wachtend op prooi die haar mannetje veelvuldig aansleepte. 4 dagen voor haar vertrek had zij al een uitstapje van enkele kilometers Duitsland in gemaakt, maar ze kwam nog even 3 dagen lang terug voor ze op 15 augustus definitief vertrok richting winterkwartieren.

Beatriz is vernoemd naar de beroemde Spaanse kiekendief-onderzoekster Beatriz Arroyo die ons project vanaf het begin gesteund en geinspireerd heeft.


Naar boven