logo Werkgroep Grauwe Kiekendief, © 2009 Misty Smit - Klik voor de beginpagina 'home'
Satelliet 2005 Marion
SATELLIETROUTE GRAUWE KIEKENDIEVEN 2005/2006 - MARION
Migratie van Marion: rood = herfstmigratie 2006
Marion uit Oost-Groningen - zomer 2005 © Hans Hut
 
Laatste nieuws van Marion
115  09-12-2005 15:00  
Beste mensen,

Zoals jullie al hebben gemerkt blijven we de laatste weken verstoken van nieuws van onze laatste zendervogel. Omdat we niet met zekerheid konden zeggen waarom de signalen opgehouden waren hebben we jullie niet met speculaties lastig willen vallen, dus even geen berichten. Geen onwil dus, meer een dilemma waar we even niets mee konden. Intussen hebben wij de data van zowel Beatriz als Marion naar onze leverancier gestuurd en wachten we geduldig op de diagnose van Microwave. Natuurlijk zijn we net zo teleurgesteld als de meesten van jullie, maar we zijn tegelijkertijd ook realistisch: Met 'slechts' twee vogels loop je natuurlijk de kans dat er iets mis gaat. Daar komt bij dat satelliet-telemetrie van zoveel factoren afhankelijk is als het gaat om het afgeven van nauwkeurige signalen dat we desalniettemin tevreden mogen zijn over de behaalde resultaten. Los van de wetenschappelijke waarden van deze resultaten en de onmiskenbare betekenis voor natuurbeschermingsdoeleinden hebben we met veel plezier de vele reacties van jullie mogen ontvangen. Wij beschouwen deze pilot dan ook als een succes. Volgende week schrijven Chris en ik een nieuw en vooral uitgebreid bericht en dan zullen we ook een aardig nieuwtje presenteren.

Ben Koks
Project-coördinator van de Werkgroep Grauwe Kiekendief.

Eerdere updates van Marion (34) »»» lees verder
97  21-11-2005 6:50  Isa, Nigeria
droge en hete streken van de SahelzoneDag 97: Afgelopen week hebben we 11 signalen van Marion ontvangen, waarvan 7 van goede kwaliteit, 1 van matige kwaliteit, en 3 die geen locatie opleverden. Alle locaties liggen nog steeds in het noord-Nigeriaanse gebied tussen Isa en Goronyo. Op 15 november kwamen 7 signalen binnen en heeft Marion minstens 11 km afgelegd, op 17 en 20 november hadden we elk 2 signalen, waarbij op de 17de 4 km en op de 20ste ca. 3 km zijn afgelegd. De activiteit was op de laatste beide dagen erg laag, we hopen dan ook dat het nog steeds goed gaat met Marion en zij genoeg voedsel weet te vinden in die droge en hete streken van de Sahelzone.
91  14-11-2005 3:30  Isa, Nigeria
Dag 91: Het is nu 3 maanden geleden dat Marion de oost-groningse broedgebieden verliet. Op dit moment is zij nog steeds actief, het lijkt goed met haar te gaan. Ze vliegt enkele kilometers per dag in een beperkt gebied in noord-Nigeria, tussen de dorpjes Isa en Goronyo, vlakbij de Nigerijnse grens. Deze regio van achteruitgegane Sahel-vegetatie biedt haar prooien als insecten (sprinkhanen), vogels en reptielen. Zij bewoont dit gebied al een maand lang, dat is eenderde van haar totale reis tot nu toe. Omdat er de afgelopen tijd geen grote veranderingen in haar gedrag voorkwamen hebben wij besloten om nu eens per week een nieuw bericht op deze website te plaatsen. Natuurlijk zullen wij direct een nieuw bericht plaatsen als er buitengewoon nieuws te vermelden valt. Wanneer Marion weer overgaat tot grotere afstanden vliegen zullen wij weer elke derde dag een berichtje plaatsen. We hopen dat jullie blijven genieten van dit verhaal over de reizen van een kiekendief.
85  08-11-2005 6:35  Isa, Nigeria
Dag 85: De actieradius van Marion was weer erg klein. Gisteravond om 23.35 u was zij maar rond de 500 m verwijderd van de plaats waar we op 5 november voor het laatst van haar hoorden. Tijdens de nacht en in de vroege ochtend tot 6.35 u ontvingen we nog 3 signalen, 2 daarvan van hoge kwaliteit, die aangaven dat ze ongeveer 1 km was verplaatst. Haar bewegingen van de afgelopen weken liggen allemaal binnen een vrij klein gebied, waar waarschijnlijk zowel goede jaagterreinen als veilige rustplekken te vinden zijn.
82  05-11-2005 18:48  Isa, Nigeria
Nigeria in de staat Sokoto: weids op een hele andere schaal
Dag 82: Marion bevindt zich nog steeds bij Isa in Noord-Nigeria, waarvandaan we vandaag tussen 14:00 u en 18:48 u 6 signalen ontvingen, van matige tot uitstekende kwaliteit. Deze geven aan dat Marion weer enkele kilometers (minstens 3.5 km) door het gebied heeft gezworven. Aan vertrekken schijnt zij nog niet te denken.
In Nederland zoeken kiekendieven de weidse Groningse akkers op, maar Nigeria is weids op een hele andere schaal: de staat Sokoto waar Marion zich nu bevindt is tien keer zo groot als de provincie Groningen en telt maar 163 inwoners per km2, in tegenstelling tot 246 in Groningen.
80  03-11-2005 6:54  Isa, Nigeria
Dag 80: Marion laat vandaag in de vroege ochtend weer activiteit in de buurt van haar vaste stek in noord-Nigeria zien: 4 signalen bereikten ons, die aangeven dat onze kiekendief-lady zo'n 3 km vanaf de plek sliep waar ze ook twee dagen geleden de nacht door heeft gebracht. Als je de foutmarge van deze kwaliteit locatie meeneemt (klasse 0: 1 à enkele km) kan het best zo zijn dat ze precies op dezelfde plek sliep. In tegenstelling tot wat voor mensen in noord-Nigeria het geval is, schijnt een kiekendief dus goed een veilige rustplaats te kunnen vinden daar. In de vroege ochtend ging Marion enkele kilometers (waarschijnlijk al jagende) door het gebied zwerven, waar de middagtemperatuur weer opliep tot zo'n 38 °C.
77  31-10-2005 22:54  Isa, Nigeria
Isa in noord-Nigeria
Dag 77: Marion bevindt zich nog steeds bij Isa in noord-Nigeria, maar heeft tussendoor een uitstapje richting Sokoto ondernomen. Vandaag bereikten ons 4 signalen, allemaal van goede kwaliteit (klasse 0 en 1). Uit het eerste signaal (15:25 u) bleek dat Marion tussen de dorpjes Rara en Wurno vlakbij proviniciehoofdstad Sokoto zat, dat is zo'n 30 km van de plek bij Isa waar ze al 17 dagen heeft doorgebracht. Om 17:25 u had ze 24 km ver terug gevlogen richting Isa, en bewoog tot het laatste signaal om 22:54 nog eens minstens 9 km. Daarmee zat ze weer een enkele kilometer verwijderd van haar uitgangspunt. Wie weet bevalt het gebied niet zo goed meer en is Marion bezig de omgeving te exploreren op zoek naar meer voedsel, of gaat ze misschien binnenkort weer een grotere afstand afleggen.
75  29-10-2005 14:33  Isa, Nigeria
Dag 75: Vandaag ontvingen we 7 signalen van vrouwtje Marion, 4 daarvan leverden een positie op. De twee posities van hoge kwaliteit (klasse 1) geven aan dat onze kiekendief-dame nog steeds in het gebied tussen de dorpjes Isa en Goronyo in Noord-Nigeria verblijft, 3-5 km van de plek waar ze op 27 oktober voor het laatst gepeild is. Vandaag tussen 5:42 u en 15:06 u legde ze minstens 2-4 km af. Ze was 's ochtends actiever dan in de middag, toen de omgevingstemperatuur opliep tot meer dan 37 °C.
73  27-10-2005 3:43  Isa, Nigeria
Dag 73: Marion heeft haar verblijf in Nigeria weer verlengd. Wij ontvingen vannacht drie signalen van haar, waarvan 1 van hoge kwaliteit. Zij bevindt zich op maar 10 km afstand van de plaats waar ze op haar eerste dag in Nigeria (12 oktober) verbleef en heeft sinds de laatste peiling op 24 oktober maar anderhalve kilometer afgelegd. Het werd gisteren in die regio zo'n 36 graden warm met een matige wind. Een reden waarom Marion nu zo aan deze plek gebonden is kan niet alleen het goede voedselaanbod zijn maar ook het feit dat ze nu waarschijnlijk armpennen aan het ruien is en niet in staat is om grote afstanden af te leggen.
70  24-10-2005 19:33  Isa, Nigeria
Dag 70: Tijdens haar twaalfde dag in Nigeria ontvingen we 9 signalen van Marion, nog steeds uit hetzelfde gebied vlakbij Isa (Sokoto). Helaas waren maar 5 signalen goed voor een locatie en maar 3 daarvan waren van hoge kwaliteit. We hopen dat dit veroorzaakt wordt door bijv. atmosferische storing en het niet om een technisch probleem met de zender gaat. Marion heeft sinds 22 oktober een afstand van 4 km afgelegd en vandaag tussen 12:14 u en 19:33 u heeft zij nog eens minstens 2.9 km ver gevlogen. Dit patroon lijkt op haar verblijf in Niger: een lang verblijf in dezelfde regio, en er worden maar kleine afstanden afgelegd. We zijn benieuwd hoe lang Marion deze keer zal blijven en waar haar volgende tussenstop zal zijn!
68  22-10-2005 9:16  Isa, Nigeria
Dag 68: Vandaag hebben we 7 signalen van Marion ontvangen, waarvan 5 van hoge kwaliteit. Zij heeft de nacht en vroege ochtend in de noord-Nigeriaanse regio doorgebracht waar zij nu voor de tiende dag verblijft, sinds ze uit Niger vertrokken is. Ze sliep maar ongeveer 300 m bij de plaats vandaan waar zij op 19 Oktober voor het laatst gepeild werd, en bewoog in de ochtend minstens 4 km. Volgens onderzoeker Will Cresswell (die o.a. in Nigeria werkt) lijkt noord-Nigeria op zuidelijk Niger. "Het gaat om achteruitgegane Sahel-vegetatie, dus het lijkt op de iets schralere vegetatie meer noordelijk in Niger. Zangvogels, hagedissen en sprinkhanen zijn talrijk." Deze soorten kunnen weer als prooi voor onze kiekendief-dame dienen. Cresswell en zijn team kwamen Grauwe kiekendieven in noord-Nigeria vooral in natte natuurgebieden en op landbouwgronden tegen.
65  19-10-2005 21:32  Isa, Nigeria
Dag 65: Onze vogel zit nog steeds in het uiterste Noorden van Nigeria. Op minder dan 10 kilometer van de grens met Niger heeft ze kennelijk weer een stop-over ingepland en weet ze raad met het voedselaanbod. Via haar naamgenoot Marion Gschweng kregen we een interessante link toegezonden die iets laat zien van de massaliteit van de sprinkhanen-plaag van ruim. een jaar terug: http://news.bbc.co.uk/go/em/fr/-/2/hi/africa/3580092.stm. Deze site laat zien wat voor met voor problemen de mensen in deze regio te stellen krijgen als de zwermen Treksprinkhanen tot plaag-niveau uitgroeien.
63  17-10-2005 13:15  Isa, Nigeria
noord-Nigeria
Dag 63: Marion zit nog steeds tussen Goronyo en Isa in het uiterste noorden van Nigeria. Van 15 tot 17 oktober heeft zij maar een afstand van 5 km afgelegd. Waarschijnlijk heeft zij tijdens haar vluchten wel iets meer kilometers gemaakt, omdat een jachtvlucht niet rechtlijnig verloopt. Vandaag vanaf 3:30 u tot 13:15 u heeft zij, mogelijk op zoek naar voedsel, een afstand van 9 km afgelegd (4 hoge kwaliteit signalen ontvangen). Het weer in Nigeria was aangenaam met een matige wind en 's middags 34 graden warm.
61  15-10-2005 5:02  Isa, Nigeria
noordelijk Nigeria
Dag 61: Tussen 20.00 u (gisteren) en 5.00 u vanochtend ontvingen de Argos-satellieten signalen van Marion. Zij bevond zich zo'n 20 km verwijderd van de plaats waar ze op 12 oktober was: nog steeds tussen Goronyo en Isa in noordelijk Nigeria. Tijdens de nacht werden drie signalen van de hoogste kwaliteit (klasse 3) ontvangen. Tussen het eerste en laatste ontvangen signaal van vandaag lagen 1.6 km. Dit geeft aan dat Marion alleen maar een beetje door het gebied bewogen heeft, waarschijnlijk om te jagen, maar dat ze de lange-afstands vlucht die ze 11 oktober begon voorlopig gestaakt heeft. Het kan zijn dat ze weer een gebied met een goed voedselaanbod gevonden heeft en daar een paar weken blijft, zoals ze eerder in Niger deed.
58  12-10-2005 11:51  Isa, Nigeria
Dag 58: Marion is vandaag na een verblijf van 24 dagen (bijna de helft van de tijd sinds ze Nederland verlaten heeft) van Niger naar het waarschijnlijk negende land van haar reis gevlogen: Nigeria! Van 10 tot 12 oktober heeft ze 219 km afgelegd, en op 12 oktober nog eens 299 km. Een reeks peilingen van 12 oktober laat zien dat ze rond het middaguur met een snelheid van gemiddeld 4 km/h de grens tussen Niger en Nigeria overstak. Haar snelheid liep op tot bijna 70 km/h rond 4 uur 's middags. Om 7 uur 's avonds deed ze met zo'n 30 km/h weer wat rustiger aan. In noord Nigeria werden noordelijke windrichtingen gemeten (NNW), misschien maakte dat het mogelijk om op deze hoge snelheid te vliegen. Het was daar zo'n 33 graden warm. Het lijkt erop dat Marion - na in Niger bijgekomen te zijn en haar vetreserves mogelijk met sprinkhanen aangevuld te hebben - nu doorgaat op zoek naar nog voedselrijkere streken. Kennelijk heeft ze gunstige wind afgewacht om op hoge snelheid een nieuw geschikt gebied op te kunnen zoeken. Wij wachten met spanning af of ze doorvliegt of een tijdje in noord Nigeria blijft!
56  10-10-2005 3:15  Badér, Niger
Dag 56: Marion heeft vannacht weer in haar favoriete gebied tussen Bad´r en Bélbéji doorgebracht, ten noorden van de weg tussen Tahoua en Tanout. Tussen 3.15 en 7.23 kwamen drie signalen van hoge kwaliteit binnen, waarvan de activiteiten-meting aangeeft dat het goed met onze Marion gaat. De afstanden die Marion aflegt zijn klein vergeleken bij haar gedrag tijdens de trek: In de vroege ochtend zat zij 1.2 km verwijderd van haar slaapplaats. Tussen haar positie van vanochtend en die van twee dagen geleden liggen ca. 3 km, en de laatste keer dat zij 's nachts is gepeild (op 2 oktober) sliep zij ca 28 km verwijderd van waar ze nu zit. Je kan je afvragen of Grauwe kiekendieven in de winter ook hun vaste jaagterritoria hebben zoals ze die tijdens het broedseizoen gebruiken. Ze hebben dan de gewoonte om vaak langs dezelfde structuren in het landschap te vliegen om hun vaste stek en hun favoriete vegetatie op te zoeken.
53  07-10-2005 19:37  Badér, Niger
Dag 53: Marion zit nog steeds in dezelfde streek. We ontvingen een signaal met een hoge resolutie en dit signaal levert wederom het bewijs dat ons wijfje het goed doet in het centrale zuiden van Niger.
51  05-10-2005 5:15  Badér / Aderbissinat, Niger
Dag 51: Marion is wederom in hetzelfde gebied gepeild (3 klasse A - locatie). Deze peilingen doen vermoeden dat ze heeft geslapen vlakbij de weg van Tatokou naar Aderbissinat. De kans is groot dat ze hier samen met soortgenoten en steppekiekendieven slaapt is aanzienlijk. Hoewel we helaas niets weten over het voedselaanbod gaan onze gedachten uit naar een grote variatie in prooidieren die relatief makkelijk zijn te vangen. Een gewaagde hypothese waar we de komende winters antwoorden op hopen te vinden. Een reis naar de overwinteringsgebieden ligt immers dankzij de succesvolle actie van Vogelbescherming Nederland in het verschiet!
49  03-10-2005 2:46  Badér, Niger
Dag 49: Het lijkt er sterk op dat Marion in een gebied aangekomen is dat haar prima bevalt. Ze zit nog steeds in hetzelfde gebied (Badér - Aderbissinat) en een beschrijving van het landschap is in de vorige berichten terug te lezen. Uit de correspondentie die we nu met verschillende onderzoekers hebben komt een beeld naar voren waaruit blijkt dat grauwe kieken nergens talrijk zijn te noemen maar wel een gangbaar onderdeel zijn van het open landschap op deze breedte-graad in Afrika. Wij worden steeds nieuwsgieriger naar de gebieden waar Marion zich in deze periode moet zien te redden.
44  28-09-2005 4:55  Badér, Niger
struiken en bosjes in het gebied tussen Badér en Bélbéji in Niger
Dag 44: Marion bevindt zich nog steeds tussen Badér en Bélbéji in Niger. In de nacht van 27 op 28-9 kregen we vanaf daar drie posities binnen, waarvan één klasse 3 (zeer hoge kwaliteit). Haar activiteit is laag, maar bij peilingen in de nacht is dat ook logisch. Volgens Niger-expert Adam Manvell komen Grauwe kiekendieven in dit gebied niet in grote aantallen voor, hij heeft nooit meer dan 2 samen gezien. Het zou dus kunnen dat Marion maar heel af en toe een soortgenoot tegenkomt. Uit onze ervaring in Oost-Groningen weten wij wel hoe stiekem de Grauwe kunnen zijn, dus het zou best kunnen dat Marion deze nacht op een 'roost' (gezamenlijke slaapplaats) met een paar andere kiekendieven heeft doorgebracht, ergens tussen de struiken en bosjes of in het hoge gras, in de dichter begroeide lager gelegen delen van het landschap.
41  25-09-2005 19:20  Badér, Niger
Dag 41: Tussen 11.38 u en 19.20 u heeft de zender van Marion 7 posities doorgegeven waarvan 4 van hoge kwaliteit. Zij bracht de hele dag door op verschillende locaties tussen Badér en Belbeji in zuidelijk Niger, precies hetzelfde gebied waar zij reeds op dag 39 gepeild werd. Inmiddels hebben wij berichten binnen van mensen die het gebied goed kennen. Volgens onderzoeker Wim Mullié bestaat de natuurlijke vegetatie vooral uit grasachtigen en Acacia-bomen. Onderzoeker Adam Manvell geeft de volgende beschrijving: "Marion bevindt zich aan de rand van de gecultiveerde zone, maar 30 km naar het noorden is akkerbouw onmogelijk en bevinden zich weiden voor vee. Pas in de jaren 50 kwamen boeren naar dit gebied, en vanwege de moeilijke omstandigheden ligt nog steeds veel land braak of is niet ontgonnen. Het landschap is vrij plat en bestaat uit golvende begroeide duintjes. In sommige duinvalleien zal water blijven staan waar herders, staande op één voet en geleund op hun staaf, blij zullen zijn dat hun vee hier water vindt, en misschien zien ze Marion langsvliegen." Wim Mullié heeft in september in dit gebied geen woestijnsprinkhanen waargenomen, maar wel andere sprinkhanen, die evengoed een belangrijke voedselbron voor kiekendieven kunnen zijn. Deze sprinkhanen kwamen zo ver naar het noorden vanwege relatief veel neerslag. Behalve de talrijke insecten kunnen ook hagedissen, ratten, muizen en vogels in het dieet van onze kiekendief-dame voorkomen. In dit specifieke gebied zal de gierstoogst al bezig of binnen zijn, een goede oogst werd verwacht. Marion zit alweer de achtste dag in zuidelijk Niger. Het kan nog steeds om een tussenstop gaan maar het zou net zo goed kunnen dat ze reeds op haar bestemming is aangekomen. Dat moeten de volgende peilingen uitwijzen!
39  23-09-2005 2:48  Badér, Niger
Van Marion hebben we vannacht tussen 2:48 en 7:27 u onze tijd de meest nauwkeurige peilingen sinds het begin van het project binnengekregen: Twee klasse 3 posities plus één klasse 1. Deze posities geven aan dat het gebied tussen Tahoua en Tanout in zuidelijk Niger haar kennelijk zo goed bevalt dat ze er reeds de zesde dag doorbrengt. Ze zit vlakbij het dorpje Badér en heeft sinds dag 36 maar 64 km afgelegd. We kunnen dit dus als een tussenstop beschouwen. Bij het 358 m hoog gelegen plaatsje was het vandaag licht bewolkt en werd weer zo'n 38 °C warm, bij een zuidoostelijke wind. Hoewel in de Sahelzone dit jaar zo'n 25% meer regen dan gemiddeld viel hebben de mensen in Niger (het één na armste land van de wereld) het rond deze tijd erg moeilijk: de gierstoogst wordt voor eind september verwacht maar nu heerst er hongersnood en is het einde daarvan niet in zicht. Een van de redenen daarvoor zou de sprinkhanenplaag van vorig jaar zijn, de ergste in decennia, waarbij veel schade aan het gewas onstaan is. Voor mensen zijn de sprinkhanen fataal, maar kiekendief Marion schijnt voor haar tussenstop één van de gebieden in Afrika gekozen te hebben waar (tenminste dit voorjaar) de meeste sprinkhanen zaten (zie kaartje op http://www.fao.org/ag/locusts/oldsite/Locuhome.htm). Voor een kiekendief betekent dat juist veel voedsel.
36  20-09-2005 19:40  Abalak, Niger
Dag 36: Vijf peilingen van matige tot zeer goede kwaliteit tussen 16:00 u en 19:40 u laten zien dat Marion de late middag doorbracht rond dezelfde plek tussen Abalak en Bader, ten oosten van Tahoua, in zuidwestelijk Niger. Pas na zes uur 's avonds wordt ze actief (zoals te zien aan de activiteitenteller op haar zender), misschien omdat de temperaturen daar vandaag opliepen tot rond de 38 graden. Sinds haar laatste peiling is ze maar 140 km naar het zuiden afgezakt, dus rond de 50 km per dag, vergeleken bij 350 km per dag toen ze boven de woestijn vloog! Ze heeft nu definitief de savanne met doornstruiken bereikt en komt heel langzaam aan in de buurt van de droge savanne waar akkerbouw mogelijk is. Dat belooft meer of makkelijker te verkrijgen voedsel en een iets minder extreem klimaat. Op de foto van de Franse collega-kiekenonderzoeker Jean-Luc Bourrioux is Niger in februari te zien. Op dit moment zou het daar nog iets groener moeten zijn.
34  18-09-2005 7:44 - 16:18  Tegguiada In Tessoum - Agadez, Niger
Dag 34: Marion heeft vandaag weer een nieuw land bereikt: Niger. In de ochtend ontvingen wij een redelijk nauwkeurige peiling (klasse 0) uit de buurt van Tegguiada In Tessoum, westelijk van Arlit en Agadez. Het gebied omvat zandwoestijn, rotswoestijn en halfwoestijn. Marion bevindt zich dus nog steeds in een erg onherbergzame streek.
In de loop van de dag liet een reeks nauwkeurige peilingen zien, dat Marion door Niger heen afzakt richting zuid/zuidoost. De laatste locatie die we vandaag ontvingen is vlakbij de overgang tussen halfwoestijn en savanne met succulenten en doornstruiken. Voor het eerst sinds 7 dagen ziet Marion weer iets meer vegetatie dan de sporadische begroeiing van de woestijn. Daarmee heeft Marion waarschijnlijk vandaag nog de oversteek over de Sahara voltooid. Na de Alpen en de Middellandse zee heeft ze een nieuwe hindernis genomen op haar weg naar de overwinteringsgebieden. Of ze vanaf hier alsnog naar het westen richting bijv. Senegal vliegt of een geheel andere richting kiest blijft een verrassing.
31  15-09-2005 21:13  Ti-n-Merzouga, Algerije
Dag 31: Nadat we tussentijds van Marion helaas geen coördinaten ontvingen, was het vandaag (21.13 uur) weer raak. En hoe! Een nauwkeurige serie peilingen maakt duidelijk dat onze kiekendief in één van de meest desolate gebieden van deze aarde is aangekomen. Ze zit in het uiterste Oosten van Algerije nabij het drielandenpunt met Libië en Niger. Het gebied heet Ti-n-Merzouga en ligt vlakbij de zg. "Tropic of Cancer". Dit is de equator op 23,5 N waar de Tropen beginnen. Er vanuit gaande dat Marion rechtstreeks naar Ti-n-Merzouga is gevlogen dan heeft ze 1480 kilometer afgelegd, dit is gemiddelde 370 kilometer per dag. Een fenomenale prestatie. Het is gissen wat voor prooien Marion in dit gebied zal aantreffen, het is echter zeker dat het veldmuizen-menu wat haar in de periode mei-augustus in Groningen aan de praat heeft gehouden zal worden ingeruild voor een keur aan reptielen, grote insecten en wie weet een enkele zangvogel.
27  11-09-2005 8:13  El Eulma, Algerije
het gebied bij de plaats El Eulma is bergachtig en waterrijkDag 27: Marion is als eerste van de twee Groninger wichten de Middellandse Zee overgestoken en zit nu in Algerije! Het lijkt er op dat we haar eerdere (Griekse) locatie verkeerd hebben geïnterpreteerd en dat ze op 8 september in de laars van Italië zat (op het oostelijk deel van Sicilië nabij de kustplaats Siracusa). Hoewel het nog steeds heel goed mogelijk is dat ze via op deze plek is aangekomen, lijkt een route via de Balkan dwars door Italië plausibel te zijn. De kortste oversteek van Sicilië naar het schiereiland Nabeul nabij Tunis (Tunesië) behelst een oversteek van ca. 150 kilometer; met goed zicht zal de Afrikaanse kust steeds zichtbaar zijn geweest. Marion zat op 11 september (8.13 uur UTC) ten zuidoosten van Algiers nabij de plaats El Eulma. The Times Wereldatlas laat een bergachtig en waterrijk gebied zien. Wanneer Marion deze koers blijft volgen dan ligt Marokko en/of Mauretanië weldra binnen handbereik.
24  08-09-2005 20:39  Siracusa, Italië
Dag 24: Voor het eerst sinds 30 augustus hebben we weer serieuze data ontvangen van Marion. Uit de gegevens die we eerder deze week ontvingen bleek al dat de vogel actief was. Nu dus weer een nieuwe plek en wat voor één. Hoewel het een klasse B - locatie betreft, lijkt het duidelijk te zijn dat onze Groningse wicht nu in de Laars van Italië is aangekomen. Hier is ze gepeild aan de oostkust van Sicilië nabij de plaats Siracusa. Het kan zijn dat Marion vanaf Griekenland de Adriatische Zee is overgestoken maar het lijkt logischer dat ze via de zuidzijde van het Alpen-massief , Slovenië richting Italië is gevlogen. Ze moet in Tsjechië aardig hebben bijgetankt want hemelsbreed bedraagt de afstand tussen Tsjechië en Sicilië ruim 1.300 kilometer. Gezien de natuurlijke hindernissen (denk aan de Alpen, Adriatische Zee) zal de reele afstand beduidend meer zijn geweest.
22  06-09-2005 13:40  
Dag 22: Helaas ontvangen we geen goede data van Marion. We kijken met smart uit naar de volgende nauwkeurige data.
15  30-08-2005 10:02 - 14:39  Dacice - Trebic, Tsjechië
Diacice, TsjechiëDag 15: Vandaag hebben we een 0-locatie binnen die beter is dan de laatst ontvangen locaties van 28-8. De positie lijkt erg op die van 25-8, daarom zullen we de onwaarschijnlijke positie van 28-8 voor ongeldig verklaren. Marion lijkt een tussenstop te hebben vlakbij Dacice, Tsjechië, waar ze nu de zesde dag doorbrengt. Gek genoeg lijkt het gedrag van beide vrouwtjes weer erg op elkaar: de laatste dagen niet veel beweging. We hebben gehoord dat er veel muizen en veel kiekendieven rond Thueringen, Duitsland, zitten op dit moment. Dat zou verklaren waarom Beatriz in die buurt blijft hangen, maar wie weet zijn er ook veel muizen in Tsjechië en hebben de dames met dit mooie weer geen reden voor haast. Helaas hebben de peilingen van 1 en 4 september geen goede locatie opgeleverd maar het ziet er naar uit dat Marion nog steeds in Tsjechië zit. Ze heeft haar domicilie gekozen ten zuiden van het plaatjes Trebic (locatie klasse A) en ten westen van het riviertje de Jihlava. Het lijkt te gaan om een open landbouwgebied maar wie ons meer gedetailleerde informatie hierover kan verstrekken wordt aangemoedigd een mail te sturen. Carl Derks liet ons weten dat naar zijn idee er ook in Tsjechië een riant aanbod aan veldmuizen zou zijn. Bij Marion is het de vraag of ze de oostelijke flanken van de Alpen zal passeren of dat ze er voor kiest eerst een stuk naar het westen te vliegen alvorens de reis naar het zuiden te vervolgen.
13  28-08-2005 5:39  Plzen - Praag, Tsjechië
Dag 13: De beste locatie vandaag is van B-kwaliteit en wijst erop dat Marion terug gevlogen zou zijn naar een gebied tussen Plzen en Praag. De locatie zou onbetrouwbaar kunnen zijn. We moeten op meer signalen wachten om te kunnen bevestigen in welke richting Marion beweegt.
10  25-08-2005 14:27  Dacice, Tsjechië
Dag 10: Marion heeft het derde land tijdens haar herfstmigratie bereikt: Tsjechië! Om 14.27 u was ze vlakbij de Tsjechisch/Oostenrijkse grens (A locatie). Ze lijkt nu weer een sterk oostelijke richting aan te houden, en om 20.12 u zit ze vlakbij Brno (B locatie). Beide locaties zijn van lage kwaliteit, maar ze liggen vlakbij elkaar wat erop wijst dat Marion echt ergens in het zuiden van Tsjechie zit. Het ziet er nu definitief naar uit dat ze een oostelijk route naar Afrika kiest!
8  23-08-2005 4:56 - 11:09  Erlangen - Straubing, Duitsland
Dag 8: Vandaag is voor beide vogels een keerpunt: om welke reden dan ook hebben ze allebei besloten om van richting te veranderen. De vnl. oostelijke richting is veranderd in een meer zuidelijke richting. Dat doet vermoeden dat een bepaalde factor beide vrouwtjes tegelijk beinvloed. Hoewel ze ver uit elkaar migreren lopen de routes enigszins parallel. Ze zouden allebei door weersomstandigheden beinvloed kunnen worden: wind, lage druk-gebieden... We krijgen nu het vermoeden dat ze de Alpen in het oosten gaan passeren. Marion heeft Sachsen verlaten, heeft Thueringen overgestoken en Beieren bereikt. Om 4:56 u zit ze vlakbij Erlangen. De afgelopen twee dagen heeft ze van het gebied rond Leipzig (100-200 m hoogte) over de Thueringer Wald of Frankenwald heengevlogen en zit nu in de Fraenkische Schweiz, een gebied met heuvels tot 1000 m hoogte. Om 11:09 u heeft Marion Rattenberg vlakbij Straubing bereikt. Het lijkt of ze langs de rand van de Bayrischer Wald vliegt, nu weer in zuidoostelijke richting. Als ze deze koers doorzet zou ze het dal van de Donau naar Oostenrijk kunnen volgen.
5  20-08-2005 20:28  Leipzig, Duitsland
Dag 5: Marion heeft de zuidoostelijke koers aangehouden en brengt de nacht vlakbij Leipzig door. Ze is door Sachsen-Anhalt heengevlogen, is Sachsen binnengevlogen en lijkt nu op de tsjechische grens af te stevenen. Ze zal gauw moeten beslissen of ze de Alpen in het westen of in het oosten gaat passeren... Na 5 dagen heeft ze meer dan 409 km afgelegd (hemelsbreed).
3  18-08-2005 11:26 - 14:14 - 18:00  Hannover - Wolfburg - Braunschweig, Duitsland
Dag 3: Marion is helemaal tot bij Hannover, Duitsland, gevlogen. Ze vliegt in oost/zuidoostelijke richting door Nedersaksen heen, langs Wolfsburg en Braunschweig. Het land is nu niet zo plat meer als in Nederland en Noord-Duitsland. Ze vliegt door bekend Duits kiekendieven-broedgebied heen.
1  16-08-2005 8:54 / 10.35  Oost-Groningen, Nederland
Dag 1: Om 8:54 u werd Marion voor het laatst in Nederland gepeild. Om 10.35 steekt Marion de Duitse grens over tussen Ter Apel en Neusustrum.

Marion   ringnummer: Arnhem 3.589.540, kleurring:   93 
Marion uit Oost-Groningen - zomer 2005 © Hans Hut Marion (nu minimaal 5de kalenderjaar) werd in 2004 als adult geringd. Toen broedde ze in het kerngebied van de Nederlandse populatie en was één van de twee vrouwtjes van het bigame mannetje geel 97 (nu ook minimaal 5 KJ). Hun nest zat in een semi-colonie van 3 nesten in een perceel baardtarwe. Marion legde 4 eieren en bracht 3 jongen groot, alle 3 mannetjes. In 2005 kwam ze terug naar hetzelfde gebied en nestelde nog geen kilometer verderop in een perceel wintertarwe, dit keer als enige vrouw van geel 97. Het is uiterst zeldzaam dat partners meer dan één seizoen met elkaar gepaard zijn! Ook dit jaar heeft ze weer 4 eieren gelegd en zijn 4 jongen uitgevlogen (3 mannetjes, 1 vrouwtje). Het ruimtegebruik en jaaggedrag van haar mannetje geel 97 is zowel in 2004 als in 2005 intensief gevolgd m.b.v. radio-telemetrie. Op 16 juli werd vrouwtje Marion van een meer geavanceerde satelliet-zender voorzien. Ze werd daarna veelvuldig geobserveerd tijdens jachtvluchten en aanbrengen van prooi bij haar jongen. Op 16 augustus verliet zij Nederland en begon haar tocht naar het zuiden.
Chris Trierweiler laat grauwe kiekendiefvrouwtje Marion met de eerste satellietzender in Nederland los - zomer 2005 © Hans Hut   (klik voor vergroting)
Marion is vernoemd naar Marion Gschweng, de Duitse onderzoekster die Eleonora's valken volgt en ons heeft laten zien hoe je satellietzenders moet aanbrengen op roofvogels.


Naar boven