logo Werkgroep Grauwe Kiekendief, © 2009 Misty Smit - Klik voor de beginpagina 'home'
DATALOGGERS - ALIDA
logoHome logoWillem logoRita logoEdwin logoGert logoRik logoElzo

Alida werd samen met haar mannetje Edwin gevangen in de avond van 28 juli 2009 en is vernoemd naar Alida van Hemmen. Dankzij Alida en haar partner Wim mochten we vanaf hun erf nabij Bellingwolde de apparatuur opstellen die we nodig hadden de UvA-loggers te kunnen uitlezen. Wij zijn ze daar in hoge mate dankbaar voor. Ook "Alida" liet zich snel vangen en tijdens het wegen en meten van deze prachtige 3KJ vogel werden de papieren door een toevallig passerende politieagent van het regiokorps Oost-Groningen gecontroleerd. Onze Brabantse gasten Len Bruining en 'haar mannen' waren ook aanwezig en deze mooi nazomeravond kon niet meer stuk. Alida bleek te zijn geboren in een perceel wintertarwe in de buurt van Noordbroek (in 2007, daarom dus 3e Kalenderjaar in 2009). Ondanks haar kleurrijke wingtags werd de broedplaats afhankelijk volledig door ons over het hoofd gezien (hoewel ze redelijk dichtbij de weg zat). Het kan verkeren.

Helaas hebben we geen migratietrack van deze dame. We weten dat de plaatstrouw van grauwe kiek-dames minder hoog is dan bij mannetjes. Hoewel het niet is uitgesloten dat Alida gewoon niet meer leeft, is het waarschijnlijker dat ze elders een broedplaats heeft uitgezocht (gelet op haar leeftijd). Wat we echter wel weten is dat deze jongedame na het uitvliegen van haar jongen in het gebied tussen de A7 - Beerta en Nieuw Beerta heeft gezeten. We kwamen hier pas achter nadat één van de antennes - dankzij een klimactie van TENNET-medewerker - Jan Smit in een andere hoogspanningsmast werd geplaatst waardoor een ander deel van het gebied werd afgedekt. Later is deze vogel waargenomen door vogelaar André Boven (uit Midwolda) in de Reiderwolderpolder maar helaas kregen we zijn melding te laat door om de uitleesapparatuur zinvol te laten verhuizen richting Finsterwolde.

Wat we wel uit de data kunnen halen is dat Alida een tijdje intensief gebruikt heeft gemaakt in de akkers tussen Klein Ulsda en Nieuw Beerta. Een poging om deze slaapplaats te vinden resulteerde in de waarneming van een ongeringd adult wijfje en een paar getagde jongen vanuit het akkerland nabij Booneschans richting het gebied benoorden de A7. Op dat moment hadden we echter nog niet de beschikking over de data van Alida maar we vonden die avond wel (20 augustus) een slaapplaats van 10 bruine kiekendieven in een aardappelveld nabij Oudeschans.
Nu maar duimen dat Alida in 2011 in het gebied zal terugkeren of dat we (dankzij haar wingtags) een terugmelding ontvangen in bijvoorbeeld een Duits broedgebied. Indien dat gebeurd dan stappen we in de auto, nemen alle apparatuur mee en proberen de vele duizenden datapunten uit haar logger te downloaden. Ze blijkt ook dit higtechloggerwerk toch weer gewoon neer te komen op ouderwets scherp blijven en het uitvoeren van een veredelde vorm van noeste veldarbeid.

Afsluitend deze opmerking. Het is aardig de nachtlocaties eens aan te klikken. Het blijkt toch wel een redelijk willekeurig patroon te zijn. Denk hier maar eens goed over na achtenswaardige lezer!


Alida (met volle krop) wordt getoond - juli 2009 © Jan Altena   (klik voor vergroting) Alida wordt met haar wingtags getoond door Ben Koks - juli 2009 © Jan Altena   (klik voor vergroting) Alida met Alida - juli 2009 © Jan Altena   (klik voor vergroting) Alida met Chris Trierweiler tijdens het omgorden van de UvA-dataloggerzender - juli 2009 © Jan Altena   (klik voor vergroting)