VERHALEN
Notabene vlak bij mijn huis, 1 km van waar ik woon, moet een perceel in de gaten worden gehouden. Er is verdacht gedrag van een paartje gezien en misschien is er een nest dat tot nu toe aan de aandacht van de werkgroep is ontsnapt.

We staan met z’n tweeën op een betonpad te midden van de wintertarwe. Het is al avond, zomerachtig, windstil, een sprookjesachtige sfeer, mooie kleuren mengen zich heel langzaam in het blauw van de lucht. Zitten, koffie, opstaan, rondkijken, turen, elke wiekslag wordt geanalyseerd: Roofvogel? Kiekendief? Grauwe?

Een hele tijd niets van dien aard, wel veldleeuweriken, gele kwikstaarten, reigers. Koffie dan maar. Weer speuren, zoeken, nog maar eens koffie. Heel af en toe is’ie er toch: mannetje, wiekelend, zoekend, jagend. Heel veel verder een vrouwtje, en ze strijkt even later zelfs neer op het paaltje naast het betonpad. Kennen ze elkaar nou of niet? Het wordt steeds donkerder. We komen er niet achter. Er zijn een mannetje en een vrouwtje ter plekke, zoveel is duidelijk, maar of er nou wat moois tussen die twee gaande is…tijdens deze avond zullen we er niet achter komen.

Maar wat een verrassing als we op het punt staan op te breken: ineens klinkt het geluid van een kwartelkoning uit de tarwe. Onmiskenbaar, aanhoudend en koppig geroep. Op een zeer zakelijk betonpad 30 meter van de doorgaande weg…
Hoezo voor niks een hele avond zitten posten?

>> Lees enkele oude anekdotes
Kwartelkoning in Oost-Polen - zomer 2009 © Hans Hut   (klik voor vergroting)
Kwartelkoning in Oost-Polen - zomer 2009 © Hans Hut