logo Werkgroep Grauwe Kiekendief, © 2009 Misty Smit - Klik voor de beginpagina 'home'
Satelliet 2006 Merel
SATELLIETROUTE GRAUWE KIEKENDIEVEN 2006/2007 - MEREL
Migratie van Merel: blauw = herfstmigratie 2006; rood = voorjaarsmigratie 2007
Merel
 
Laatste nieuws van Merel
273  04-05-2007 7:12  aangekomen in Nederland!
Deze week de voorlopig laatste aflevering van het nieuws rond de Grauwe kiekendieven die in de herfst van 2006 met een zendertje op hun rug naar Afrika vertrokken. Het was prachtig om hun wel en wee buiten de broedtijd te kunnen volgen, en geweldig om te merken hoeveel interesse, reacties en steun van trouwe lezers van deze site we kregen. Daarvoor iedereen heel erg bedankt! In het belang van de vogels houden de nieuwsberichten hierna op, maar we kunnen jullie wel vertellen dat we reeds drie van de vier vogels die terug zijn in Nederland hebben gezien! Ze zien er schitterend uit en hebben gezond en wel de broedgebieden bereikt.
Vrouwtje Merel werd in de nacht van 1 op 2 mei nog in midden Frankrijk gepeild. Vervolgens deed zij het met 425 km in twee dagen relatief rustig aan. Op 4 mei kwamen in de vroege ochtend twee signalen uit de buurt van Reims, Noord-Frankrijk, binnen. Het gebied bij Reims kent Merel goed: zij vertrok begin augustus 2006 uit Nederland maar verbleef eerst drie weken bij Reims, voor ze haar reis naar het zuiden voortzette. Na 4 mei hield het vrouwtje dit tempo nog een tijdje vol, stak België over en passeerde waarschijnlijk op 5 mei de Nederlandse grens. Ze is er weer, na haar reis van rond 12 000 km op en neer naar Senegal! Sinds haar vertrek gaf haar zender trouw elke derde dag (met enkele onderbrekingen) aan waar deze kiekendame verbleef. Op de heenweg pauzeerde zij ook nog eens een paar dagen in Marokko, en stak dan op hoog tempo (rond 500 km per dag) de Sahara over. Toen streek zij in een gebied in Noord-Senegal neer en verbleef daar bijna drie maanden. Daarna bracht zij nog eens anderhalve maand bij de grens van Senegal met Gambia door voor ze op 30 maart haar stekje daar verliet. Op de terugweg passeerde ze haar eerdere verblijfplaats in Senegal, en kwam begin april in de Sahara in de moeilijkheden: slecht weer deed ons het ergste vrezen, maar na tien dagen in onherbergzaam gebied zette Merel door en bereikte snel Marokko. Twee weken later heeft ze weer half Europa doorkruist en zal ze oude bekenden in de broedgebieden tegenkomen. We duimen dat Merel in Nederland een goed broedseizoen te wachten staat!
Eerdere updates van Merel (46) »»» lees verder
270  01-05-2007 22:29  Poitiers, Frankrijk
De afgelopen week verliep de trek van onze kiekendieven erg snel. We zijn dan voor de meeste vogels ook toe aan de laatste afleveringen van het verhaal over wat zij meemaken tijdens hun lange afwezigheid uit Nederland. Eerder moesten we afscheid nemen van de vogels als zij uit ons land vertrokken en in het voorjaar konden we alleen maar raden wat ze in de tussentijd hadden meegemaakt. Nu krijgen we een veel completer beeld van hun verblijf in Afrika, maar ook de vele gevaren die ze moeten doorstaan tijdens herfst, winter en het vroege voorjaar.
Vorige week was Merel in Marokko aangekomen en inmiddels is zij al in Frankrijk gearriveerd. Tussen 24 en 27 april legde Merel 228 km in oostelijk Marokko af en passeerde Ain-Benimathar, waar ze op 15 september op de heenweg ook langs kwam! Twee dagen later werd zij in Spanje gepeild. Als zij rechtdoor de Middellandse zee heeft overgestoken (niet via Gibraltar) dan heeft zij over ongeveer 160 km open zee moeten vliegen. Op 29 april legde zij tussen 7 en 14 uur 170 km langs de Spaanse oostkust af, in de buurt van Valencia. Op 1 mei overnachtte zij bij Poitiers in Frankrijk. Eén dag eerder zat Franz maar 88 km vanaf deze plek. We wachten met spanning op de volgende peiling van Merel.
263  24-04-2007 17:28  grensgebied, Marokko & Algerije
Deze week zijn weer een aantal schitterende signalen binnen gekomen van onze satellietvogels. Eindelijk zit weer schot in de zaak, na een periode van vertraging. Deze vertraging was mogelijkerwijs veroorzaakt door tegenwind of stormen. Ook van andere kant hoorden we deze vermoedens, zoals van Roine Strandberg die in Zweden onderzoek doet naar de Bruine kiekendief. Hij meldde dat één van zijn gezenderde Bruine ver de Sahara in was gevlogen en vervolgens zelfs omkeerde en terugvloog naar Senegal, om na een pauze nog een keer aan de oversteek te beginnen. De eerder vertrokken individuen migreerden trouwens probleemloos en snel naar Zweden en zijn al begonnen met broeden.
Op dit moment begint in Nederland al het broedseizoen van de Grauwe kiekendieven. De individuen die nu al hier zijn zullen wel voor de slecht weer-periode uit Afrika vertrokken zijn.
Vrouwtje Merel heeft inmiddels weer een hindernis genomen: na de lange vertraging in de woestijn heeft ze nu behouden de noordkant van de Sahara bereikt! Van 20 tot 22 april vloog ze 966 km dwars door de Mauritaanse en Algerijnse Sahara, op 22 april nog eens 345 km door Algerije en van 22 tot 24 april vloog ze 102 km en bereikte een bergachtig gebied vlakbij de Marokkaanse grens.
259  20-04-2007 3:22  Sahara, Mauritanië
Tien dagen heeft Merel doorgebracht in een klein gebied in de Mauritaanse Sahara. Het lijkt onwaarschijnlijk dat ze zo lang op haar reserves geteerd heeft. Zou ze daar water gevonden hebben? We zijn blij de locaties van haar zender weer te zien opschuiven. Inmiddels is ze dus weer langzaam verder aan het migreren. Tussen 15 en 17 april heeft Merel 200 km naar het noordoosten afgelegd, en tussen 17 en 20 april nog eens 130 km. Hoewel het moeilijk lijkt te gaan gaat haar reis dus verder. Merel zal nog rond 900 km moeten afleggen voor ze de woestijn achter de rug heeft. Op dit moment is het in de Mauritaanse Sahara ongeveer 36 graden warm met windkracht 2 uit oost/noordoost. Merel heeft dus enige tegenwind. Dat zou weleens een reden ervoor kunnen zijn dat ze een pauze nam. Van de Spaanse kiekendief-onderzoekster Beatriz Arroyo hoorden we tijdens haar bezoek in Groningen deze week dat de weersomstandigheden in Spanje en Noordafrika de laatste tijd zo slecht waren dat ook de trektellers bij Gibraltar minder vogels zagen langskomen. Onze kiekendieven zijn dus niet de enigen die hier last van hebben.
251  12-04-2007 23:03  Sahara, Mauritanië
Sinds 5 april hebben we 14 bruikbare signalen van de zender van Merel ontvangen. In die tijd heeft Merel maar een kleine afstand afgelegd. Het zou kunnen dat onze heldin het moeilijk heeft in de woestijn. Op 7 en 8 april zat zij 265 km ten zuidwesten van haar locatie van 5 april. Ze is dus 'achteruit' gevlogen. Zou een onvoordelige windrichting haar parten hebben gespeeld? Op 10 en 12 april was ze weer op 85 km ten westen van haar eerdere locatie, had dus haar beweging achteruit weer ongedaan gemaakt. Hoe het kan dat zij nog niet verder opgeschoten is blijft tot nu toe onbekend. We hopen dat het goed met Merel gaat. Misschien heeft ze minder onherbergzaam gebied of een oase weten te vinden waar ze een rustpauze kan nemen. Ze beweegt over korte afstanden en laat activiteit zien, dus ze is nog niet bezweken onder de extreem zware omstandigheden. We hopen dat ze haar reis veilig verder gaat voortzetten.
244  05-04-2007 12:52  Sahara, Mauritanië
Het is zo ver: eindelijk is Merel ook vertrokken uit haar Westafrikaanse winterverblijf richting de Nederlandse broedgebieden! Terwijl dit vrouwtje op 29 maart nog enkele signalen vanuit de schaars beboste landbouwgronden rond Nioro du Rip, Senegal, liet horen, was zij bij het volgende signaal op 31 maart (de zender geeft elke derde dag signalen af) al goed onderweg richting noorden! Na het vertrek van de andere zendervogels verbaast het ons al niet meer dat ook Merel in een rechter lijn via Spanje lijkt terug te vliegen. De theorie dat kiekendieven in een cirkel via Italië zouden terugkeren moet dus worden herzien. Merel heeft op 31 maart al heel Senegal doorkruist. Vervolgens steekt ze maar 100 km ten oosten van haar verblijfplaats van oktober 2006 (oost van Podor) de grens van Senegal naar Mauritanië over. Vanaf hier trekt ze verder de Sahara in en moet nu de enorme inspanning leveren deze reusachtige woestijn over te steken. Op 3 april heeft Merel al een groot deel van deze onherbergzame streek achter zich gelaten: Ze heeft net de grens van Mauritanië naar Westelijke Sahara overgestoken en daarmee binnen drie dagen zo'n 900 km afgelegd. Helaas is het signaal van 5 april niet van voldoende kwaliteit om met zekerheid te kunnen zeggen waar Merel zich op dit moment bevindt, maar het lijkt erop dat ze haar route via Mauritanië heeft voortgezet. We hopen haar hele terugreis goed te kunnen volgen. Als Merel in Nederland aankomt zullen de wekelijkse berichten stoppen om een rustig broedseizoen voor haar te garanderen.
237  29-03-2007 12:17  Nioro du Rip, Senegal
Afgelopen week heeft de zender van Merel ons weer getrakteerd op een reeks van 12 goede tot zeer goede locaties. Alle locaties laten steeds zien dat Merel korte afstanden aflegt in haar winterverblijf, de afstand tussen het signaal van 21 maart en het signaal van 29 maart is slechts 6 kilometer. Gezien de nauwkeurigheid van het signaal van de 21ste, is het niet uit te sluiten dat de werkelijke afstand kleiner of groter is. Duidelijk is wel dat Merel nog niet heeft besloten om haar reis naar haar Nederlandse broedgebied aan te vangen. De vraag die ons het meest bezighoud is wanneer ze gaat vertrekken en hoe lang ze over de reis gaat doen?
229  21-03-2007 23:07  Nioro du Rip, Senegal
Merels zender is gelukkig nog steeds in goede conditie. Afgelopen week kwamen 9 signalen binnen waarvan er acht een signaal van goede tot zeer goede kwaliteit opleverden. Deze signalen laten zien dat Merel nog steeds kleine afstanden aflegt in het gebied waar ze al 34 dagen verblijft. Het ziet er dus nog niet naar uit dat Merel dit gebied op korte termijn gaat verlaten. En wanneer ze gaat besluiten noordwaarts te gaan, gaat ze dan dezelfde route volgen als de heenreis? Hoelang gaat de reis duren? En komt ze weer terug op haar succesvolle broedplaats van 2006?
223  15-03-2007 0:12  Kaolack, Senegal
Onze Merel blijft een toppertje. Weer een veelheid aan zeer bruikbare signalen (18) en als de voortekenen ons niet bedriegen dan lijkt het er op dat er enige onrust in haar patroon valt te herkennen. Ze heeft in ieder geval de omgeving van de Gambia rivier verlaten en is hemelsbreed meer dan 110 kilometer naar het Noorden gevlogen. Ze zit nu tussen Koalack en Tiel. Tiel op de Betuwe? Nee Tiel in Senegal (14 maart). Op 15 maart is Merel 40 kilometer naar het Zuiden afgezakt. Uit de veelheid aan data is op dit moment dus op te maken dat de trek van Merel aanstaande is. We kijken reikhalzend uit naar de komende week.
215  07-03-2007 18:11  Nioro du Rip, Senegal
Maar liefst 17 signalen van Merel haar zender laten deze week haar activiteitenpatroon rond Nioro du Rip, Senegal zien. Ze heeft daarbij weer een aantal keren kleine riviertjes en vloedvlaktes overgestoken. Het gaat om rivieren die in de Gambia-rivier uitmonden. Op 5 maart zat Merel maar op 7 km afstand van Gambia, en haar meest noordelijke verblijfplaats was op 23 km van de grens. Merel heeft deze week systematisch het gebied rond Nioro du Rip rondgevlogen, wat voor een groot deel uit landbouwgronden bestaat, met een aantal plekken met natuurlijke bosjes-vegetatie. Ze kwam bijna nooit op dezelfde plaats terug. Zoals het nu lijkt houdt Merel het nog een tijdje in Senegal uit, maar daar kan binnenkort wel verandering in komen. Het vertrek richting broedgebieden zal hooguit nog enkele weken op zich laten wachten.
208  28-02-2007 6:31   Nioro du Rip, Senegal
Deze week hebben we van Merel 8 signalen van overwegend goede kwaliteit uit haar favoriete gebied rond Nioro du Rip ontvangen. Op 23 februari hield ze zich vooral in de vloedvlakte van een riviertje op dat naar de Gambia-rivier stroomt. Op die dag zat ze maar 8 km vanaf de grens met Gambia. Op 25 februari liet haar driedaagse zender weer signalen horen, dit keer van zo'n 13 km verder noordelijk. Op 28 februari was Merel 12 km naar het westen gevlogen en heeft daarmee de afgelopen week in totaal een gebied van 16 bij 20 km bestreken. Misschien geeft dat aan dat ze al enige onrust vertoont om het gebied de komende tijd te verlaten.
200  20-02-2007 22:35  Nioro du Rip, Senegal
Merel heeft kennelijk een goed gebied gevonden bij Nioro du Rip, Senegal, waarvandaan afgelopen week 14 signalen binnenkwamen. Het gebied schijnt niet alleen Merel te bevallen. Als we op de website van de gezenderde Spaanse kiekendieven kijken (www.ua.es/proyecto/cenizo, klik op movimientos) blijkt dat het Spaanse vrouwtje Cova hier al meerdere weken doorbrengt, nog geen 5 km ten Noorden van vrouwtje Merel. De vogels die op een afstand van ruim 1500 km gebroed hebben komen elkaar bij de grens met Gambia weer tegen!
193   13-02-2007 15:54 Nioro du Rip, Senegal
Het is leuk de posities van Merel en Freyr zo dicht bij elkaar te zien liggen: de laatste meldingen van beide vogels liggen op een afstand van maar 27 km, de dichtbijzijnste punten van afgelopen week zelfs op 18 km. De beide vogels die in Groningen resp. Duitsland op een afstand van 60 km broedden komen elkaar misschien in Senegal niet tegen, maar hebben in ieder geval een voorkeur voor gebieden die op elkaar lijken. Waar Freyr kiest voor de omgeving van de Saloum-delta heeft Merel vanaf Saint Louis 250 km afgelegd om in het gebied noordelijk van de Gambia-rivier terecht te komen. Vanaf Merels positie op dit moment is het maar 20 km naar de grens met Gambia, en het stroomdal van de rivier bevindt zich op zo'n 28 km afstand. Afgelopen week ontvingen we van haar acht signalen van matige tot zeer goede kwaliteit die aangeven dat ze rond Nioro du Rip in een gebied van 5 bij 10 km rondzwerft. Dit landelijke stadje ligt midden in een landschappelijk mooi gebied waar veel pinda's verbouwd worden. Met een temperatuur van 20 graden om negen uur vanochtend zal het er goed uit te houden zijn voor Merel.
189  09-02-2007 3:42  Nioro du Rip, Senegal
Van Merels zender hebben we de afgelopen week 12 signalen ontvangen. Op drie na waren ze alle van goede kwaliteit. In de nacht van 4 februari heeft Merel de nacht doorgebracht in het gebied waar ze al lange tijd verblijft. Na een verblijf van zo'n 99 dagen in hetzelfde gebied heeft Merel besloten haar heil elders te gaan zoeken; op de zesde komen er 5 signalen uit de buurt van de grens met Gambia. Dit gebied is zeer open met een paar boompjes en struiken. Merel heeft daar op 6 februari kleine afstanden afgelegd. De nacht van 8 naar 9 februari was goed voor 3 goede signalen. Merel de nacht doorgebracht in de open vlakte vlakbij het plaatsje Nioro du Rip. We zijn zeer benieuwd hoe lang Merel in deze regio blijft.
181  01-02-2007 17:54  Saint Louis, Senegal
De zender van Merel heeft ons de afgelopen week 8 signalen laten horen, alle van goede kwaliteit. Na het uitstapje naar Mauritanië van vorige week is Merel op de 26ste weer terug gegaan naar haar gebied ten oosten van Saint Louis. In de nacht van 29 naar 30 januari zijn er drie signalen van goed kwaliteit verstuurd van dezelfde locatie. Op 1 februari kwamen drie signalen binnen op gemiddeld 7 kilometer van haar slaapplaats. Merel legt dus overdag nog steeds maar kleine afstanden af.
174  25-01-2007 6:41  Ndiago, Mauritanië
Van Merels zender hebben we de afgelopen week twee signalen van goede kwaliteit ontvangen. De locatie van 22 januari was een nachtlocatie van de bekende plaats ten oosten van Saint Louis in Senegal. Misschien heeft Merel toch eens besloten haar heil elders te gaan zoeken: haar locatie van 25 januari (vroeg in de morgen) komt uit de omgeving van Ndiago in Mauritanie, 45 kilometer naar het westen tussen de grens met Senegal en de Atlantische kust. Dit gebied ligt in het stroomgebied van de Senegal rivier en wordt gekenmerkt door weidsheid met zandduinen en hier en daar een boom of struik. Is Merel definitief verhuisd naar een andere omgeving of is dit een dagtripje? We hopen de komende week meer signalen van Merel te ontvangen die hier meer duidelijkheid over gaan geven.
164  15-01-2007 11:59  Saint Louis, Senegal
Van de zender van Merel hebben we de afgelopen week slechts 1 signaal ontvangen, dit signaal was wel van goede kwaliteit (klasse 1). Deze locatie is maar 2.2 kilometer verwijderd van haar signaal van 10 januari. Daaruit maken we op dat Merel nog steeds in hetzelfde kleine gebied aanwezig is. Merel heeft het daar dus nog steeds uitstekend naar de zin. Laten we hopen dat de zender de komende week meer signalen laat horen.
159  10-01-2007 17:10  Saint Louis, Senegal
Van de zender van Merel hebben we op 5, 8 en 10 januari 5 signalen ontvangen, alle van goede kwaliteit (resp. klasse 1, 3 en 0). De signalen laten zien dat Merel nog steeds in een klein gebied actief is, het gebied is slechts ca. 5 bij 5 km klein. Op 5 januari was ze maar 2 kilometer verwijderd van haar locatie van 3 januari. Merel heeft op 8 januari de nacht doorgebracht midden in haar favoriete gebied, waar ze nu al weer zo'n 68 dagen verblijft. Overdag op 10 januari kwam er een signaal binnen op slechts 5 kilometer afstand van haar nachtverblijf van 8 januari. We zijn zeer benieuwd waarom Merel zo lang in dit gebied blijft en wanneer ze besluit verder te gaan.
152  03-01-2007 16:48  Saint Louis, Senegal
We zijn erg blij dat we op dit moment nog steeds min of meer regelmatig signalen binnenkrijgen van vier Groninger kiekendieven in Afrika. Merel had een cyclus overgeslagen maar was op 3 januari voor het eerst in het nieuwe jaar weer in de lucht met twee hoge kwaliteit signalen, waarvan één in de ochtend en één in de middag. Op 3 januari bevond dit vrouwtje zich op maar 2 à 3 km afstand van haar nachtlocatie van 27 december. Het gebied op zo'n 50 km van de stroomdal van de Senegalrivier is daarmee goed voor een verblijf van inmiddels meer dan twee maanden. We hopen in de loop van de winter van collega-onderzoekers die deze regio zullen bezoeken te vernemen wat er daar zo aantrekkelijk voor een kiekendief zou kunnen zijn.
145  27-12-2006 0:07  Saint Louis, Senegal
Op 27 december bereikte ons een signaal van de hoogste kwaliteit (klasse 3) van Merel uit noordelijk Senegal. Haar locaties van 19, 22 en 27 december liggen op maar enkele kilometers afstand van elkaar. Je kan je voorstellen dat Merel gebruikt maakt van gezamenlijke slaapplaatsen, waarbij vaak niet alleen Grauwe maar ook Bruine kiekendieven bij elkaar zitten, die in natte gebieden vaker voorkomen dan Grauwe.
137  19-12-2006 16:24  Saint Louis, Senegal
Merel haar zender liet ons op 17 en 19 december weten waar ze zat. Haar homerange is wederom erg beperkt en de signalen laten zien dat Merel trouw is aan haar overwinteringsgebied. Zou ze daar nog oude bekenden van het Groninger platteland tegenkomen?
132  14-12-2006 16:16  
Merels zender heeft deze week geen signalen uitgezonden. Bij de laatste twee signalen van 7 december zagen we wel activiteit van de vogel, maar een lage batterijspanning. Merels zender zendt maar om de drie dagen 10 uur lang signalen uit, en heeft de afgelopen week dus maar twee zendperiodes overgeslagen. We hopen dus dat we snel weer iets horen van deze noordgroningse broedvogel.
125  07-12-2006 17:06  Saint Louis, Senegal
Merel zit alweer voor de zesde week in de buurt van Saint Louis, Senegal. Vandaag kregen we na een paar dagen zendpauze weer twee signalen waarvan één maar 600 m verwijderd was van de plek waar Merel zich op 30 november bevond. Sinds die dag heeft ze zich in een gebied van maar ongeveer 10 vierkante kilometer bewogen, en zit nu zo'n 15 km van het meer Lac de Guier af. Bij Saint Louis was het vandaag een beetje bewolkt en tussen de 22 en 27 graden warm.
118  30-11-2006 6:32  Saint Louis, Senegal
Wie Koos van Zomeren zijn stukje uit 1992 over de Groninger kieken nog eens naleest ziet hoe treffend, maar vooral ook hoe voorspellend zijn woorden van toen waren. Even afpoetsen en ze zijn weer zo fris als wat: "Dat verondersteld een intensief patrouillesysteem, waarbij in korte tijd het hele land op zijn mogelijkheden werd onderzocht". Wie dit leest en plaatst in de context van onze nieuwe Afrika-avontuur ziet hoe visionair Koos' woorden van toen waren. Enfin Merel zit nog steeds in dezelfde regio en een overvloedig voedselaanbod lijkt haar daar voorlopig te houden. Om jullie nog nieuwsgieriger te maken dan jullie al zijn hier alvast de aankondiging dat we volgende week met een spectaculair verhaal zullen komen van de situatie ter plekke!
108  20-11-2006 12:49  Saint Louis, Senegal
Deze week is de derde week die Merel op 50 km van Saint Louis en 60 km van Richard-Toll in noordelijk Senegal doorbrengt. Sinds 13 november heeft ze ca. 13 km in oostelijke richting afgelegd (klasse 2 signalen op 13, 18 en 20 november). In tegenstelling tot de eerdere bewegingen door het gebied lijkt ze nu gericht naar het oosten te vliegen, maar dan op hele kleine schaal. Ze zit vlakbij het beschermd gebied N'diael, op zo'n 10 km afstand van het meer Lac de Guier, dat 35 km lang en tot 8 km breed is. In die regio wordt water uit het meer gebruikt om landbouwgronden te irrigeren. Rondom het meer en ten noorden van waar Merel nu zit bevinden zich vloedvlaktes, voornamelijk van de Senegal rivier (zie kaart 1engdelta.jpg).
101  13-11-2006 3:02  Richard-Toll, Senegal
Merels zender heeft op 10 en 13 november weer signalen uitgezonden die aangeven dat Merel nog steeds in het gebied tussen Richard-Toll en Saint Louis in noordelijk Senegal rondzwerft. Inmiddels zit ze alweer twee weken in dit gebied. Ze heeft daarbij de laatste dagen zo'n 60 km afgelegd in een gebied van 20 bij 12 km groot. Maar ze bevond zich op 13 november maar 6 km verwijderd van haar locatie op 8 november, wat aangeeft dat ze vrij plaatstrouw is binnen het gebied. Dit gebied valt in de grensregio van voornamelijk steppe (ten noorden) en voornamelijk savanne (ten zuiden), en lijkt daarmee op het gebied waar zendervrouwtje Marion zich vorig jaar in Niger ophield. In deze regio's valt rond 200 mm regen per jaar (Nederland: ca. 750 mm).
96  08-11-2006 8:36  40 km zuid van Richard-Toll, Senegal
Merel heeft op 3 en 8 november een aantal goede signalen laten zien. Daarbij beweegt ze een beetje door het gebied zuidelijk van Richard-Toll, Senegal, heen, maar heeft tussen 3 en 8 november maar 2.5 km afgelegd. Waarschijnlijk verblijft zij 's nachts op eenzelfde gezamenlijke slaapplaats (met andere kieken?) en struint overdag het gebied af op zoek naar voedsel. Het zou kunnen dat ze hier een gebied gevonden heeft waar ze weer een paar weken zal blijven. Intussen schat de FAO (www.fao.org) de treksprinkhaan situatie in Mauritanië als kritiek in. De eerste behandelingen met biopesticiden zijn van start gegaan. Voor Senegal zijn geen waarschuwingen bekend. We denken dat de kiekendieven daar op het moment meer van locale (residente) sprinkhanen en misschien zangvogels leven.
86  29-10-2006 17:16  40 km zuidelijk van Richard-Toll, Senegal
Nadat Merel tot 29 Oktober (25 dagen lang) vlakbij Podor verbleef, verliet ze daarna haar plekje in het stroomdal van de Senegal rivier en bevindt zich nu 40 km ten zuiden van Richard-Toll, en daarmee zo'n 100 km vanaf het bekende nationaal park 'Djoudj' in noordelijk Senegal, waar eerder onderzoek gedaan werd aan Grauwe kiekendieven. De Grauwe blijken daar vooral een voorkeur voor rijstvelden te hebben, om te slapen en te jagen. Waarbij in slechte jaren maar een paar kiekendieven gezien werden in dat park, kunnen in goede jaren 200-300 kiekendieven aanwezig zijn. We zijn benieuwd waar Merel naartoe zal gaan: op 29 Oktober legde ze tussen 13 uur en 18 uur een afstand van 136 km af, misschien op zoek naar een nieuw gebied waar ze een langere tijd zal verblijven.
81  24-10-2006 14:09  40 km oost Podor, Senegal
Van Merel hebben we maar weinig vernomen op 22 en 24 oktober, maar de signalen waren van goede kwaliteit (klasse 1 en 2). Ze houdt nog steeds haar beperkte actieradius ten oosten van Podor aan, waarbij ze tussen de peilingen maar 10 á 20 km aflegd. Dit kleine gebied schijnt goede mogelijkheden voor het zoeken van voedsel en slaapplaatsen te bieden. Merel steekt daarbij soms de rivier van Senegal naar Mauritanië over, kennelijk vliegt ze vlak langs de oevers van deze 1790 km lange rivier (ter vergelijking: Rijn, 1320 km) die de grens tussen beide landen vormt.
76  19-10-2006 16:10  40 km oost van Podor, Senegal
Merel houdt zich nog steeds in het gebied rond de Senegalrivier bij de grens tussen Senegal en Mauritanië op, waar ze al rond twee weken verblijft. Ze heeft daarbij in de laatste week tussen haar driedaagse peilingen respectievelijk 7 en 6 km afgelegd. Op 19 oktober vloog ze in de vroege middag 4 km verder. Aangezien het om zeer accurate peilingen (klasse 3) gaat, zullen deze afstanden waarschijnlijk niet veroorzaakt zijn door de foutmarge, maar weergeven hoe de kiekendief het gebied afstruint op zoek naar voedsel. In Podor was het vanmiddag 37 graden met een luchtvochtigheid van 22%, in tegenstelling tot een frisse 16 graden in Groningen (luchtvochtigheid: 77%).
69  12-10-2006 7:02  40 km oost Podor, Senegal
Merel haar 3-daagse zender liet op 7, 9 en 12 oktober prima peilingen zien. Uit deze peilingen blijkt dat haar activiteiten-gebied niet bijster groot is. De binnengekomen data laten zien dat onze fraaie dame uit Pieterburen op 44 kilometer afstand van Rudi zit. Haar laatste peiling kwam uit Senegal, oost van de plaats Podor. Deze stad was in vroegere tijden een belangrijke handel- en doorvoersplaats voor de handel in gum, ivoor en slaven. Zowel Rudi als Merel zitten voornamelijk in de randen van het stroomgebied van de Senegal-rivier. Een gebied waar de gele kwikstaart tot één van de meest talrijke Europese zangers kan worden gerekend en waar ongetwijfeld ook de nodig sprinkhaansoorten zijn te vinden.
61  04-10-2006 0:38  Grensgebied, Mauritanië & Senegal
Merel heeft het tempo verlaagd en blijft al een aantal dagen in dezelfde buurt. In die omgeving worden sprinkhanen gezien (zie www.fao.org), dit kan een goede verklaring zijn waarom de kieken naar die omgeving trekken en voorspelt veel goeds.
59  02-10-2006 17:26  Haïre Lao, Grensgebied Mauritanie & Senegal
Ondanks de sprinkhanen is Merel toch weer verder zuidwaarts getrokken en heeft nu het grensgebied met Senegal bereikt.
56  29-09-2006 0:53  Aleg, Mauritanië
Merel trekt verder zuidwaarts en heeft nu het plaatsje Aleg bereikt. In die omgeving worden al sprinkhanen gemeldt, misschien blijft Merel hier een tijd om wat sprinkhanen te verschalken.
54  27-09-2006 20:45  Tidjikdja, Mauritanië
Op deze dag worden we verwend met maar liefst 6 goeie peilingen en weten we zeker dat Merel tussen haar laatste locatie in Algerije (49 uur geleden) en haar eerste locatie in Mauritanië doodleuk 1.044 km heeft afgelegd.
52  25-09-2006 13:37  Tindouf, Algerije
In het meest Westelijke deel van Algerije krijgen we 2 goeie peilingen binnen. Haar tweede locatie is 550 km zuidwestelijker dan haar eerste peiling in Algerije.
49  22-09-2006 16:51  Bechar, Algerije
Merel heeft haar stop-over-plaats in Marokko verlaten en wordt op 182 km van die plek gepeild in een onherbergzaam deel van Algerije.
47  20-09-2006 16:08   Tendrara, Marokko
Merel haar signalen komen uit een klein gebied waar ze kennelijk haar vetreserves aanvult met kruidige Marokkaanse prooidieren.
44  17-09-2006 0:33  Tendrara, Marokko
Merel houdt zich nog steeds op in de grensregio van Marokko en Algerije, maar lijkt nu weer verder Marokko in te willen en naar het zuiden.
42  15-09-2006 20:32  Aïn-Benimathar, Marokko
Merel is vandaag weer terug van haar uitstapje naar Algerije, en zit nu net weer aan de Marokkaanse kant van de grens. Deze regio was in 2004 in het nieuws vanwege schade aangericht door woestijnsprinkhanen. Als er dit jaar ook weer sprinkhanen zitten is dat voor Merel een reden om hier een tijdje te blijven.
40  13-09-2006 10:04  Mekmene, Algerije
Merel zit nu ten oosten van haar eerdere locatie in Marokko en is net de Algerijnse grens overgestoken.
37  10-09-2006 17:46  Taza, Marokko
Twee dagen later is Merel in Marokko gearriveerd! Aangezien deze locatie al vrij ver in Marokko ligt en precies ten zuiden van haar laatste locatie in Spanje, lijkt het aannemelijk dat Merel inderdaad de oversteek van 140 km gemaakt heeft, en niet eerst helemaal naar Gribraltar vloog om over te steken naar het Afrikaanse continent. Ze bevond zich vandaag tussen Taza en Outat-Oulad-El-Haj in Marokko.
35  08-09-2006 10:21  Albacete, Spanje
Merel neemt nu niet meer zoveel tijd om te rusten maar vliegt direct door een groot deel van Spanje. In de ochtend werd ze gepeild bij Albacete, een stadje zuidelijk van Madrid en Valencia. Nadat ze de hele tijd steeds ver in het binnenland bleef, stuurt ze nu aan op de Spaanse oostkust. In de middag is ze alweer een heel eind verder, vlak voor Granada. Waarschijnlijk op weg naar Gibraltar! Of steekt ze net als Beatriz vorig jaar waarschijnlijk deed, pal naar het zuiden de 140 km naar Marokko over?
30  03-09-2006 15:15  Pamplona, Spanje
Twee dagen na haar laatste peiling heeft Merel de Pyreneeën overgestoken en is in Spanje gearriveerd. Vroeg in de middag zat ze tussen Pamplona en Zaragoza.
28  01-09-2006 4:39  Bordeaux, Frankrijk
Na bijna drie weken in de buurt van Reims gebleven is Merel vertrokken vanuit het noorden van Frankrijk en vliegt 578 km dwars door Frankrijk. Vandaag bevind zij zich tussen Bordeaux en Toulouse.
4  08-08-2006 7:45  Reims, Frankrijk
Merel is blijkbaar direct doorgevlogen door België en in Frankrijk gearriveerd. De afgelopen twee dagen heeft ze ruim 220 km afgelegd.
1  05-08-2006 17:27  Nijmegen, Nederland
Merel is aan de lange reis naar het zuiden begonnen! Anders dan onze eerdere satelliet vrouwtjes gaat zij niet eerst naar het oosten, maar direct naar het zuiden. In de middag was zij te vinden boven Nijmegen. Drie uur later is zij reeds ruim 80 km doorgevlogen en zuidelijk van Eindhoven de Belgische grens overgestoken.

Merel   ringnummer: Arnhem 3.619.951, kleurring:   YN 
Merel Merel is een van de twee adulte kiekenvrouwen die sinds 2006 met een satellietzender rondvliegen. Merel en haar ongeringde man kozen in 2006 een opvallende plek om te broeden.
De meeste Nederlandse Grauwe kiekendieven kiezen Oost-Groningen als broedgebied, maar Merel vestigde zich in het noordwesten van de provincie, waar sinds 1993 geen broedgeval meer buiten de Lauwersmeer vastgesteld is. Het plaatsje Pieterburen doet ons sindsdien niet meer in de eerste plaats denken aan zeehonden maar aan Grauwe kiekendieven.
Merel broedde in wintertarwe en liet drie gezonde jongen uitvliegen. Op de avond van 24 juli werd zij gevangen om een ring en zender te krijgen. Met 360 gram is dit de zwaarste van onze satellietvogels (spanwijdte 114 cm, minimaal derde kalenderjaar). Merel vertrok in 2006 als eerste van de zendervogels uit de broedgebieden.
Jongste vrijwilligster Merel Schothorst geeft Merel haar vrijheid terug - 24-07-2006 © Jeroen Minderman
Merel is vernoemd naar Merel Schothorst (11) die als jongste lid van de werkgroep in 2006 met veel enthousiasme de activiteiten van de kiekendieven bij Pieterburen heeft gevolgd en samen met haar vader Erik en de andere vrijwilligers heeft vastgelegd.

Naar boven