ACTUEEL
okt 2018 - Binnenkort verschijnt het boek: De man op de dijk
Binnenkort komt het boek ‘De man op de dijk’ uit.

Het boek is geschreven door natuurjournalist, schrijver en verhalenverteller Elvira Werkman (auteur van ‘Vogels en de liefde’) en wordt uitgegeven door KNNV Uitgeverij.

Bijna waren we hem kwijt in ons land: de grauwe kiekendief, een van de sierlijkste roofvogels ter wereld. Tot halverwege de vorige eeuw was het onze meest algemene roofvogel, maar in 1990 was hij nagenoeg verdwenen. Totdat iemand een nest ontdekte in een Groningse akker. Die ene vondst ontketende een beweging waar de Werkgroep Grauwe Kiekendief uit ontstond en wat leidde tot een internationaal netwerk aan samenwerking, bescherming en onderzoek.

En de grauwe kiekendief broedt nog altijd in ons land. Wat is het geheim achter dit succes? Wie zijn deze bevlogen ‘vogelredders’ en wat weten we nu van de grauwe kiekendief? Dit boek vertelt het hele verhaal.
  • Een meeslepend relaas over natuurbescherming en ‐passie
  • Mee op reis van de Groningse akkers tot Wit‐Rusland en de Sahel
  • Voor vogelaars en liefhebbers van natuur en cultuurlandschap en menselijke verhalen
Wil je ook een exemplaar van dit epische verhaal, een soort van ‘Kuifje in de polder’? Voorintekenen kan nu met een korting van 20% op de prijs op de website van KNNV Uitgeverij
Voorkant van het uit te komen boek ‘De man op de dijk’, geschreven door Elvira Werkman. Klik op de afbeelding voor een vergroting.
De eerste zenderkiek terug in haar broedgebied
De eerste zenderkiek is na negen maanden weer terug in haar broed gebied!!
Het gaat om het Duitse vrouwtje Angela. Die in juli 2017 door ons in samenwerking met Hubertus Illner van ABU‐Naturschutz werd gezenderd.

Angela vertrok afgelopen zomer al op 7 augustus uit haar broedgebied en keerde deze week op 2 mei terug. Hubertus Illner heeft haar inmiddels daar zien rondvliegen en heeft met een antenne alle data uit kunnen lezen.

De andere zenderkieken zijn nog onderweg (Spanje, Afrika). Voor meer informatie over de routes en de where abouts van de gezenderde grauwe kiekendieven klik hier.
Angela vlak voordat ze met een zender uitgerust wordt, 2 juli, 2017 © WGK. Klik voor een vergroting van de foto. De route van Angela 2017‐2018. Klik voor een vergroting van de afbeelding.
Start voorjaarstrek 2018 van gezenderde grauwe kiekendieven
Eerste signalen van zenderkiek op voorjaarstrek 2018 vanuit de Sahel!!
Het gaat om Britse mannetje James die in juli 2017 door ons in samenwerking met RSPB (The Royal Society for the Protection of Birds) een satellietzender opgebonden kreeg. James verbleef bijna de hele winter in Mali.

Het zenderen van grauwe kiekendieven in Groot‐Brittanië wordt financieel mogelijk gemaakt door Mark Constantine van The Sound Approach.

Al eerder (21/22 maart) leek het Britse vrouwtje Ruth vanuit Senegal te vertrekken maar zij keerde weer terug naar een van haar wintergebieden. Niet vreemd als je terugkijkt naar het weer van de afgelopen week in die regio (klik afbeelding hiernaast).

Voor meer informatie over de routes en de where abouts van de gezenderde grauwe kiekendieven klik hier.
Raymond Klaassen met de net gezenderde Britse grauwe kiekendief James, 7 juli 2017. © Mark Thomas. Klik voor een vergroting van de foto. Weertabel met het weer van de voorgaande week in Senegal. Klik voor een vergroting van de afbeelding.
Februari 2018 terugmelding Oost-Groninger blauwe kiekendief
Op 8 februari 2018 kwam er een mooie terugmelding van een vrouwtje blauwe kiekendief binnen met foto van Harry Kuipers (Birds of Groningen). Het was een in Oost‐Groningen uitgevlogen blauwe kiekendief: eentje van ‘eigen kweek’. Geringd op 18 juli 2016, oranje kleurring met zwarte inscriptie P3. Een dochter van een vrouwtje blauwe kiekendief afkomstig van het Duitse Waddeneiland Wangerooge. Dit Duitse vrouwtje broedde in 2017 voor het vierde en achtereenvolgende jaar in Oost‐Groningen en heeft al voor veertien uitgevlogen nakomelingen gezorgd. Daarvan zijn er tot nu toe twee van teruggemeld!

De vogelakker waar deze blauwe kiekendief foerageerde, is aangelegd in samenwerking met Vogelbescherming Nederland, met steun van het Waddenfonds. Behalve de blauwe kiekendief laat daar ook een ruigpootbuizerd zich zien. Nu ze de winter ook in haar geboortegebied doorbrengt, hopen we dat ze het komend seizoen in een Groningse akker zal gaan broeden.

Vrouwtje blauwe kiekendief met oranje kleurring P3 jagend boven een vogelakker in Oost‐Groningen. Ze is van 2016 en afkomstig uit een beschermd nest in een Oost‐Groninger wintertarweakker. Foto 8 februari 2018. © Harry Kuipers, www.birdsofgroningen.com. Klik voor een vergroting van de foto. Oranje kleurring P3 van een vrouwtje blauwe kiekendief jagend waargenomen boven een vogelakker in Oost‐Groningen. Foto 7 februari 2018. © Harry Kuipers, www.birdsofgroningen.com. Klik voor een vergroting van de foto.
6 febr ARTE documentaire 'Artisten im Wind - Milane und Weihen'
Op 6 februari 2018 om 18:35 uur wordt de televisiedocumentaire ‘Artisten im Wind ‐ Milane und Weihen’ op de Duitse tv‐zender ARTE uitgezonden.

Voor deze documentaire reisde in januari 2016 een camerateam van ARTE naar Senegal. Waar zij een week meeliepen met onze collega’s Almut Schlaich en Ben Koks die daar voor onderzoek naar prooiaanbod voor grauwe kiekendieven in het veld waren. De opnames in Senegal zijn gebruikt voor deze documentaire die ondermeer gaat over het snel veranderende landschap en hoe wouwen en kiekendieven zich daar in moeten zien te handhaven.Naar boven


Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief.