ACTUEEL
Eerste satellietzenderkiek is in zijn broedgebied!
De eerste satellietzenderkiek is ‘thuis’!

Van de zes overgebleven satellietkieken is het Britse mannetje Mark als eerste terug in zijn broedgebied, waar hij in 2014 als eerste Britse Grauwe Kiekendief een satellietzender omgebonden kreeg. De andere vogels volgen nu ook snel. Roger is halverwege Frankrijk en Beatrice is van 18 op 19 april de Middellandse zee overgestoken. Klik hier voor de nieuwe update van alle zes vogels.

Mark, 2014. Klik voor een vergroting van de afbeelding.
Eerste van de zes satellietkieken is in Europa
De eerste satellietzenderkiek is in Europa!

Van de zeven satellietkieken die in september 2016 op najaarstrek zijn gegaan zijn er nog zes over. Het Britse mannetje Mark was de eerste die voorjaarstrek ging, nu is hij ook de eerste die het Europese vasteland heeft bereikt.

Op het Duitse vrouwtje Astrid na zijn alle satellietkieken nu onderweg naar hun broedgebieden. Bekijk de routes op onze website, klik hier voor informatie en updates van de routes van de zes vogels.

Start voorjaarstrek Grauwe Kiekendieven met satellietzender
De eerste satellietzenderkieken zijn op voorjaarstrek!

Van de zeven satellietzenderkieken die in september 2016 op najaarstrek zijn gegaan zijn er nog zes in leven. Daarvan zijn de eerste drie nu op voorjaarstrek. Het gaat om de Britse kieken Mark, Roger en Sally. bekijk hun routes op onze website; klik hier voor informatie en updates van de routes van de zes vogels.

Velduil: prooikeuze Sahel en vangst van Kanoet
Primeurs: voor het eerst braakballen ontleed van Velduilen in de Sahel en waarneming van hoe een Velduil een Kanoetstrandloper vangt!

Tijdens ons veldwerk voor het onderzoek naar Grauwe Kiekendieven in hun overwinteringsgebieden kwamen we Velduilen in Senegal tegen. Het lukte om braakballen van deze vogels te rapen, en hebben deze in Frankrijk door specialist Franck Noël laten pluizen. Het is voor het eerst dat er braakballen van Velduilen die in de Sahel verblijven zijn uitgeplozen. Wij schreven er een natuurbericht over op Nature Today: Primeur: voor het eerst braakballen ontleed van Velduilen in de Sahel.

Ook hebben we op Nature Today geschreven over wat er aan prooien in de braakballen van in Nederland overwinterende Velduilen is gevonden. Bekijk vooral de bijzondere waarneming gedaan door onze student Frank Haven (Groenhorst, Almere), van hoe een Velduil op Griend een Kanoetstrandloper vangt. De uil met de korte oortjes eet wat de pot schaft

Ontmoeting met een Vleduil tijdens veldwerk op 2 februari 2015 in Senegal. © WGK. Klik voor een vergroting van de afbeelding. chematische weergave van hoe een Velduil op Griend een Kanoetstrandloper ving. © Jan Faber, eNitials. Klik voor een vergroting van de afbeelding.
kijk terug: BBC Winterwatch zenderen van Grauwe Kiekendief
Op 24 januari 2017 was in het programma Winterwatch van de BBC aandacht voor het zenderen van een vrouwtje Grauwe Kiekendief in Engeland door onze colleg’s Almut Schlaich en Raymond Klaassen. Afgelopen zomer was presentator Martin Hughes‐Games en een BBC cameraploeg mee het veld in om te zien hoe en waarom in Engeland Grauwe Kiekendieven een satellietzender krijgen. 2016 was het derde jaar dat er in zeer goede samenwerking met RSPB in Groot‐Brittannië satellietzenders op Grauwe Kiekendieven werden aangebracht. En in alle drie de jaren kon dankzij Mark Constantine van The Sound Approach zenders worden aangeschaft.

Klik hier om het item dat de BBC Winterwatch maakte te bekijken.

Lees meer over het zenderen van Grauwe Kiekendieven in Groot‐Brittannië deze zomer in onze nieuwsbrief nummer 3 2016.

Bekijk hier de najaarstrek en overwinteringsgebieden van Sally en de andere satellietkieken.

Raymond en Almut worden op de voet gevolgd door presentator Martin Hughes‐Games en een cameraman van de BBC. © Mark Thomas. Klik voor een vergroting van de afbeelding.
WGK nieuwsbrief 2016 nummer 3
Lees onze derde WGK‐Nieuwsbrief Monty’s Flying Circus van 2016, jaargang 10. Met onder andere een stuk over de Schildpadtor en een jaaroverzicht van het kiekendievenbroedseizoen 2016 en nog veel meer.

Klik op de afbeelding hiernaast voor een pdf van de nieuwsbrief.
Rondneuzen in voorgaande edities? Dat kan op onze Nieuwsbrieven‐pagina.
Nieuwsbrief jaargang 10 nummer 3. Klik voor een pdf van de nieuwsbrief.
Grauwe Kiekendief is Dé Soort van Groningen!
De Grauwe Kiekendief gekozen tot ‘De Soort van Groningen’

Op het provinciehuis van Groningen hebben vandaag drie basisschoolgroepen de drie finalisten (Groene Glazenmaker, de Paarse Morgenster en Grauwe Kiekendief) van 'De Soort van Groningen' gepromoot met een presentatie. Daarna hebben 160 basisschoolleerlingen gestemd. En tot onze grote blijdschap werd de Grauwe Kiekendief nummer 1.

Met het prachtige bedrag van 15.000 euro gaan we drie satellietzenders aanschaffen om in het broedseizoen van 2017 op drie Groninger Grauwe Kiekendieven te bevestigen.

Wij bedanken de kinderen van BS Noorderbreedte uit Delfzijl die enorm goed hun best gedaan hebben om de Grauwe Kiekendief te promoten. Ook iedereen bedankt die in de voorverkiezing op de Grauwe Kiekendief heeft gestemd.

RTV Noord was er ook. Kijk op de website van RTV Noord.

Lees dit WGK-persbericht als pdf.

Collage van twee jonge en twee adulte Grauwe Kiekendieven. Op 18 november 2016 gekozen tot ‘De Soort van Groningen’. © Rein Hofman. Klik voor een vergroting van de afbeelding. Onze kanjers: het Grauwe Kiekendievenpromotieteam van BS Noorderbreedte Delfzijl. © WGK. Klik voor een vergroting van de afbeelding. Soort van Groningen: de Grauwe Kiekendief. Bedankt voor jullie stem! © Rein Hofman. Klik voor een vergroting van de afbeelding.
Eerste Grauwe Kiekendief gezenderd in India!
Eerste gezenderde Grauwe Kiekendief in India!

Na het bezoek van Ben en Raymond aan India is het onze counterparts Ganesh en Prashanth gelukt een Grauwe Kiekendief te vangen en te zenderen. Daarmee is een eerste in India gezenderde Grauwe Kiekendief is een feit! Voor het project zelf is het een enorme opsteker. We zijn erg benieuwd wat deze vogel ons allemaal gaat leren!

Lees meer op onze India weblog.

De eerste in India gezenderde Grauwe Kiekendief. © T. Ganesh. Klik voor een vergroting.
Persbericht: Grauwe Kiekendieven en Moreau’s paradox
Op 19 september 2016 verscheen het persbericht:

Grauwe Kiekendieven moeten aan het einde van de winter harder werken.

Dit n.a.v. de wetenschappelijke publicatie van Almut Schlaich in het Journal of Animal Ecology.

Onderzoekers van Werkgroep Grauwe Kiekendief en de Rijksuniversiteit Groningen beschrijven in een wetenschappelijke publicatie in het Journal of Animal Ecology dat dit negatieve effecten heeft op hun vertrektijd uit Afrika en daarmee op hun aankomsttijd in het broedgebied.

Lees dit WGK-persbericht als pdf.

Opnames van een boom in het gebied Kaffrine in Senegal halverwege en aan het einde van de overwinteringsperiode van Grauwe Kiekendieven in 2014 en 2015. (Foto’s: Almut Schlaich).   (klik voor vergroting)
Grauwe Kiekendief T-shirt te koop
Grauwe Kiekendief T-shirts te koop.

Voor de Werkgroep Grauwe Kiekendief heeft kunstenaar Siegfried Woldhek een ontwerp van een mooie Grauwe Kiekendiefman on the move geschilderd.

De T-shirts zijn in diverse kleuren, in verschillende modellen en maten te verkrijgen. Klik voor meer informatie, en schaf ook zo’n fraai T-shirt aan.
Nieuwe T-shirts, mannenmodel.

Nieuwe T-shirts, vrouwenmodel.
Verkiezing Dé Soort van Groningen
Verkiezing van Dé Soort van Groningen.

Vanaf 1 september tot 15 oktober 2016 kan worden gestemd welk dier of welke plant ‘Dé Soort van Groningen’ zou moeten worden. Ga naar de website van provincie Groningen voor informatie over de tien soorten die meedingen naar de titel en om je stem uit te brengen.

Wij geven geen stemadvies, bepaal vooral zelf welke soort jij belangrijk vindt voor provincie Groningen.

Collage van de te kiezen soorten. Grote afbeelding: vrouwtje Grauwe kiekendief gaat met prooi naar haar beschermde nest. © Hans Hut. Klik voor een vergroting van de afbeelding.
Volg Grauwe Kiekendieven op najaarstrek
Volg de satellietzenderkieken op najaarstrek 2016.

Dit jaar zijn er zeven satellietkieken die ons weer meenemen op hun reis naar hun overwinteringsgebied. Er zijn vijf vogels uit Groot‐Brittannië, eentje uit Duitsland en een uit Wit‐Rusland. Klik hier voor informatie en updates van de routes van alle zeven vogels.

Het Grauwe Kiekvrouwtje Beatrice. 25 juli 2016. © Mark Thomas.
WGK nieuwsbrief 2016 nummer 2
Lees onze tweede WGK-Nieuwsbrief Monty's Flying Circus van 2016, jaargang 10. Met onder andere een oproep om mee te helpen met het tellen van muizenholletjes, een verslag over onderzoek naar broedende Veldleeuweriken en Graspiepers in het LOFAR‐gebied (Drenthe) en nog veel meer.

Klik op de afbeelding hiernaast voor een pdf van de nieuwsbrief.
Rondneuzen in voorgaande edities? Dat kan op onze Nieuwsbrieven‐pagina.
Nieuwsbrief jaargang 10 nummer 2. Klik voor een pdf van de nieuwsbrief.
Drie nieuwe Britse Grauwe Kiekendieven met satellietzender
Drie ‘nieuwe’ Grauwe Kiekendieven met satellietzender uitgerust in Engeland.

In samenwerking met The Royal Society for the Protection of Birds (RSPB) hebben twee van onze collega’s (Almut en Raymond) in Engeland net als in de voorgaande twee jaren met succes Grauwe Kiekendieven gevangen, en met satellietzenders uitgerust. Er zijn drie vogels gevangen, twee vrouwtjes en een mannetje. En wel een heel bijzonder mannetje, namelijk: een half melanistische vogel!

Het onderzoek met satellietzenders is er op gericht om de momenteel kleine ‘Britse’ populatie en hun gedrag beter in kaart te brengen om ze vervolgens beter te kunnen beschermen.

Naast de twee eerder gevangen Britse mannetjes (Mark‐2014 en Roger‐2015) zullen de drie andere Grauwe Kiekendieven Beatrice, Sally en Mel nadat ze uit Groot‐Brittannië vertrokken zijn via de website van de RSPB en onze site te volgen zijn op hun reis naar en van de Sahel.

De struik waar de zender van Madge onder lag. Senegal, 14 februari 2016. © WGK. Klik voor een vergroting van de afbeelding. Zender van Madge is na een jaar teruggevonden. Senegal, 14 februari 2016. © WGK. Klik voor een vergroting van de afbeelding. Het Britse vrouwtje Madge in 2014. © Mark Thomas.
Oproep: Help mee kiekendieven met loggers op te sporen
HELP MEE KIEKENDIEVEN MET LOGGERS OP TE SPOREN

(Deutsch: Lesen Sie hier ‘Mithilfe bei der Suche nach besenderten Weihen erwuenscht’)

Bruine en Grauwe Kiekendieven zijn recentelijk teruggekeerd uit hun Afrikaanse wintergebieden. De vogels met GPS-loggers dragen juweeltjes van tracks van hun reizen bij zich. Dit type loggers kan echter alleen worden uitgelezen als de vogel zich binnen het bereik van een antenne bevindt. Het is daarom belangrijk dat deze kiekendieven gevonden worden, zodat we hun tracks kunnen downloaden. Twee kiekendieven hebben zich onlangs slechts kort bij het antennesystemen gemeld. Wij roepen iedereen met scherpe ogen op om te helpen deze vogels op te sporen.

Bruine Kiekendief ‘Roelof’
Bruine kiekendief ‘Roelof’ maakte contact op 22 en 23 april, vlakbij de plek waar dit mannetje in 2014 en 2015 een nest had. Daarna niet meer. Er zijn dan een paar opties: ofwel de vogel is dood, ofwel hij zit elders. In ieder geval was zijn eerdere territorium al door een behoorlijk agressief paartje geannexeerd en waarschijnlijk koos ‘Roelof’ figuurlijke eieren voor zijn geld om elders zijn bijdrage aan de jaarlijkse reproductie te kunnen leveren.

Grauwe Kiekendief ‘Dirk’
Een ander verhaal is Grauwe Kiek ‘Dirk’. Deze vogel vingen we in 2014 nabij Nieuw Scheemda en in dat jaar werd zijn legsel gepredeerd door een Vos. Het jaar erop zagen we ‘Dirk’ niet terug, en we dachten dat hij de reis naar Afrika niet had overleefd. Mooi mis, want op 6 mei 2016 ving het UvA-BiTS-antennesysteem dat toen vanaf de vuurtoren van Norderney naar het zuiden was gericht een signaal op van loggernummer 5119, ‘Dirk’ dus. Het is dus aannemelijk dat deze Grauwe Kiekendief ergens in Ost-Friesland (pakweg tussen de rivieren Ems en Weser) een territorium heeft en daar een vrouwtje in een graanveld dagelijks van muizen voorziet.

Twee typen GPS‐loggers We willen iedereen die serieus naar kiekendieven (of vogels in het algemeen) kijkt vragen om extra scherp te zijn. De logger van ‘Roelof’ is aardig te herkennen, deze logger heeft namelijk een korte antenne. De logger van ‘Dirk’ is wat minder zichtbaar, hij is op de eerste plaats een stuk kleiner dan die van een Bruine Kiekendief, maar heeft bovendien geen antenne.

KLIK HIER VOOR EEN FOTO VAN ROELOF MET ZIJN LOGGER
KLIK HIER VOOR EEN FOTO VAN DIRK MET ZIJN LOGGER

Waar zoeken?
Wij schatten in dat Bruine Kiekendief ‘Roelof’ ergens in het noorden van provincie Groningen, of in het gebied tussen Emden en de Leybucht kan zitten. Voor Grauwe Kiekendief ‘Dirk’ moeten we misschien wel iets verder kijken dan alleen de Ems en de Weser, en onze pijlen ook richten op het gebied tussen de Weser en de Elbe. Hier zitten doorgaan ook zo’n 10 tot 15 paar Grauwe Kiekendieven, vooral tussen Bremerhaven en Cuxhaven. Mensen die in een kiekendief met een logger zien worden verzocht direct contact met ons op te nemen, zodat we actie kunnen ondernemen en met ons antennesysteem de vogel kunnen uitlezen. De gegevens gebruiken wij voor onderzoek en bescherming. U helpt hiermee om de langstlopende habitatstudie naar kiekendieven in Europa een enorme impuls te geven. Alvast bedankt en veel plezier in het veld toegewenst!

Zie voor uitgebreidere informatie over de kiekendieven en hun reizen ons Natuurbericht "Help mee kiekendieven met een ‘rugzakje’ op te sporen"
Ben Koks & Raymond Klaassen, e‐mail: info@grauwekiekendief.nl en telefoon: 0031 (0)6 50579997
Bruine kiekendief Roelof met logger. © WGK. Klik voor een vergroting van de afbeelding. Grauwe kiekendief Dirk met logger. © WGK. Klik voor een vergroting van de afbeelding.
Korte film: Later maaien redt Veldleeuweriken
‘Later maaien redt Veldleeuweriken’
Is een korte film die gaat over de problematiek van het lage broedsucces van Veldleeuweriken in intensief beheerde graslanden, en over het onderzoek dat we in 2015 hebben gedaan naar een mogelijke oplossing zoals uitgesteld maaibeheer.

De film werd gemaakt in samenwerking met Hans Hut en is via You Tube te bekijken.

De bevindingen van het onderzoek zijn beschreven in het volgende rapport:
‘Effect van uitgesteld maaibeheer op broedsucces van Veldleeuweriken’.
Als pdf te downloaden.

Geringde Veldleeuwerik. Klik op de afbeelding om de korte film ‘Later maaien redt Veldleeuweriken’ op You Tube te bekijken.

Naar boven


Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief.