logo Werkgroep Grauwe Kiekendief, © 2009 Misty Smit - Klik voor de beginpagina 'home'
VLEUGELMERKEN INFORMATIE
Vleugelmerken zijn gekleurde flexibele labels, wingtags genoemd.

Vanaf 2007 tot 2013 zijn in Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Spanje 5.000 juveniele Grauwe Kiekendieven van wingtags voorzien. Dit is gebeurd in het kader van een Frans onderzoek naar de verspreiding van juveniele Grauwe Kiekendieven. In combinatie met reproductiegegevens is zo een voorspelling van de populatieontwikkeling te maken. Dit wordt gebruikt om op grote schaal passende instandhoudingsmaatregelen te ontwikkelen en de bescherming in tijd en plaats te optimaliseren.
De organisatie en uitwerking van dit onderzoek is in handen van het Centre d’Études Biologiques de Chizé.

Voor wingtags bij Grauwe Kiekendieven zijn zeven verschillende kleuren gebruikt, in combinatie met een zwarte of witte code (zie afbeelding). De code bestaat uit een letter, een cijfer, een symbool of geen code. Wingtags zijn op de bovenzijde van beide vleugels aangebracht.

Op de foto rechts is een mannetje Grauwe Kiekendief te zien met de wingtagcombinatie: HnB–PnB (Horizontale noir Blue – Point noir Blue)

Wingtag met code HnB - PnB


Heb je een Grauwe Kiekendief met wingtags waargenomen?

Geef het aan ons door, ook al gaat het om een gedeeltelijke aflezing. Klik om naar het wingtag–invoerscherm te gaan.


Noot:
1. In 2011 is in Zeeuws–Vlaanderen een onderzoek naar Bruine Kiekendieven gestart met daarin ook een wingtagprogramma. Voor meer informatie kun je terecht op: de website van het INBO.

Overzicht van de wingtagkleuren en codes © Busards.com (klik voor vergroting)
Overzicht van de wingtagkleuren en codes © Busards.com.Mannetje Grauwe Kiekendief met wingtags in Nederland. Het is een in Duitsland uit het ei gekropen vogel van 2009. Juni 2011 © Hans Hut (klik voor vergroting)
Mannetje Grauwe Kiekendief met wingtags HnB-PnB in Nederland. Het is een in Duitsland uit het ei gekropen vogel van 2009. Juni 2011 © Hans Hut