logo Werkgroep Grauwe Kiekendief, © 2009 Misty Smit - Klik voor de beginpagina 'home'
Satelliet 2007 Merel
SATELLIETROUTE GRAUWE KIEKENDIEVEN 2007/2008 - MEREL
Migratie van Merel: blauw = herfstmigratie 2007; rood = voorjaarsmigratie 2008
Merel
 
Laatste nieuws van Merel
262  14-5-2008 19:05  Thuis
Vorige week leek het er even op dat Merel weer ging pionieren: vanuit Kampen vloog zij 50 km terug naar de omgeving rond Kootwijkerbroek en bleef daar de 7e, de hele dag rondhangen. De nacht van de 9e op de 10e sliep zij bij de zandgroeven bij Wilsum in Duitsland, slechts 90 km van Kootwijkerbroek. Op de 11e had zij weer 150 km afgelegd toen zij haar broedgebied voor dit jaar bereikte. Wij hopen dat Merel hier een goede man weet te treffen.
Eerdere updates van Merel (27) »»» lees verder
255  7-5-2008 16:55  Kampen, Nederland
In de avond van 2 mei vinden we Merel nog bij Charlerois, vervolgens brengt zij de nacht van 4 op 5 mei 238 km naar het noorden bij het IJsseloog in het Ketelmeer door. Gezien de onvoorspelbaarheid van Merels doel is het niet duidelijk of wij u volgende week nog verdere details over haar reis kunnen geven of dat wij de informatieverstrekking moeten staken om haar een rustige broedperiode te garanderen.
248  30-4-2008 18:10  Charleroi, België
Zenderkoningin Merel die al sinds twee jaar spectaculaire routes liet zien wilde op koninginnedag liever nog niet Nederland in vliegen. Op 23 april zat Merel nog aan de Marokkaanse kust, en het eerstvolgende signaal van haar tweedaagse zender komt op 25 april uit de buurt van Toulouse binnen. Ze heeft blijkbaar vlak bij deze Franse stad overnacht. Weer twee dagen later verschijnt Merel 590 km verder op bij Reims, één van de vaste ijkpunten van haar migratie, waar ze eigenlijk elke keer zowel in de herfst als in het voorjaar langs komt. Zo heeft ze er in de herfst 2006 maarliefst drie weken doorgebracht. Het zal haar goed doen om een bekende omgeving te zien en te weten dat ze er bijna is. Na één of twee nachtjes bij Reims vervolgt ze in de ochtend van 28 april haar weg naar het noorden, want ze heeft geen tijd te verliezen. Ze stevent op Brussel af maar besluit om 30 april in de buurt van Charleroi te blijven hangen. Misschien onderweg even wat lekkere hapjes naar binnen werken voor ze doorvliegt. Waar zou de weg heen gaan? Naar Nederland? Naar Duitsland?
241  23-4-2008 17:49  Madagh, Algerije
Merel is deze week ten minste nog tot de ochtend van de 21e bij Figuig gebleven. Haar volgende signaal komt op de 23e uit Algerije, zij is dan 214 km naar het noorden gevlogen en wordt door de satellieten opgepikt bij Tlemcen. Dezelfde dag nog vliegt zij 89 km verder noordelijk tot zij komt bij Madagh, aan de Middellandse Zeekust.
234  16-4-2008 17:28  Figuig, Marokko
Vorige week was Merel al vlak bij de Marokkaanse grens en nu kunnen we melden dat zij, na alle omzwervingen die zij heeft moeten maken, gezond door de woestijn is gekomen. Na de laatste meldingen is zij 521 km naar het noordoosten gevlogen. Op de 11e is zij voor het eerste gepeild bij Figuig waar zij ook half september is verbleven en op de 16e is zij hier nog steeds ter plaatse. Dit niemandsland op ongeveer 60 km van de Algerijnse grens moet een goede voedselbron bieden want ook Jinthe was hier al op haar herfsttrek te vinden.
227  9-4-2008 15:16  Grensgebied, Algerije & Marokko
Merel is op 3 of 4 april nog wat verder naar het westen getrokken: 83 km waarbij zij uitkwam op 30 km ten noordoosten van Chinguetti. Op 5 of 6 april is zij een nieuwe poging om de Sahara over te steken begonnen. Zij vliegt dan over Richat en 241 km verder, 150 km ten noordoosten van het hart van Richat, brengt zij dan de nacht door. Vervolgens krijgen wij een aantal dagen geen signaal, maar de 9e is zij Algerije in gevlogen en zien wij haar op 909 km noordnoordoost, nog maar 56 km van de Marokkaanse grens.
220  2-4-2008 17:19  Richat, Mauritanië
Wij hadden u graag gemeld dat Merel de oversteek over het barre zand volbracht had maar zo ver is zij nog niet. De 27e hebben wij van Merel geen signaal ontvangen maar de nacht van de 28e op de 29e brengt zij door in het zand, 70 km ten oosten van haar vorige positie. Wat zij met deze koers voor had weten wij niet maar het moet zijn tegengevallen want daarna maakt zij rechtsomkeert. De nacht van de 30e op de 31e roest zij op een plaats die weer 277 km naar het zuidwesten ligt. Ook hier zijn de stofstormen nog niet uitgeraasd. Op de 31e buigt zij scherp af naar het zuiden, maar dan vliegt ze maar 35 km. Hierna is zij weer scherp naar het westen afgebogen en zien we haar, tussen 9.45 uur en 14.45 uur op 2 april, aan de grond zitten. Uiteindelijk vliegt ze dan nog iets verder waarbij ze het na, in totaal, 65 km wel weer genoeg vindt. Dan bevindt ze zich op 100 km ten zuiden van Richat, een vulkaan die ooit versteende en erodeerde tot een waar kunstwerk in de woestijn. Tijdens deze manoeuvres is Merel de plaats gepasseerd waar ze vorig jaar op haar terugtocht 10 dagen heeft doorgebracht. Het feit dat Merel ervaring heeft met een stopover in de Woestijn geeft ons het vertrouwen dat ze er ook nu wel weer doorheen zal komen.
213  26-3-2008 18:12  Mauritanië
Merel is en route! Op 19 maart om kwart over tien 's morgens peilden de satellieten haar 305 km ten noord-noordoosten van Nioro du Rip waar zij de laatste tijd verbleef. Die dag vliegt zij nog 188 km door waarbij ze een spoor van signalen achter zich laat dat ons laat zien dat zij met een boog om het Massif de l'Assaba, aan de zuidgrens van Mauritanië is gevlogen. Voorbij het bergmassief verlegt zij haar koers naar het noordoosten en in de nacht van de 21e op de 22e zien we haar dan weer 360 km verderop roesten. Twee dagen later vinden de satellieten haar weer 's nachts uitrustend en dan is ze weer 134 km naar het noord-noordoosten opgeschoten. De 26e brengt zij de dag door in de woestijn, zij is dan weer 170 km doorgevlogen naar het noord-noordoosten. De afstanden die zij aflegt zijn niet groot. In het noorden van Mauritanië woedt er een stofstorm in de Sahara, wellicht dat zij het daarom wat kalm aan doet. Wij hopen u volgende week te kunnen melden dat Merel de barre tocht over de woestenij heeft volbracht.
199  12-3-2008 17:20  Nioro du Rip, Senegal
Onze pionier Merel kennen wij ook nog van vorig jaar: In 2006 ontving zij haar satellietzender bij Pieterburen en zonder deze zender hadden wij haar dit jaar niet kunnen vinden in Schleswig Holstein. Zo avontuurlijk als zij is in de keuze van haar nestplekken zo trouw is zij in het volgen van haar trekroute. Het lijkt erop dat zij in 2006 westelijk door Spanje is getrokken en in 2007 een meer rechtstreekse route naar Gibraltar heeft afgelegd, maar verder treedt ze in haar eigen voetsporen. Zelfs het halve rondje in Senegal heeft zij al eerder afgelegd! Zij pendelt een beetje heen en weer tussen diverse fourageergebieden maar in feite verblijft zij al sinds november op dezelfde plaats. Naar verwachting zal haar route naar het noorden binnenkort misschien weinig verrassende elementen in zich bergen, maar waar zij een nieuwe nestplek zal kiezen is volkomen onvoorspelbaar en daarom juist zo bijzonder leuk om naar uit te zien!
185  27-2-2008 16:52  Nioro du Rip, Senegal
Nee, het is geen typefout: Zoals reeds bij Edzard gemeld is Merel weer terug in Nioro du Rip! Haar kaartje wordt zo een beetje onoverzichtelijk, want Merel kon gewoon de laatste weken niet besluiten of ze dan wel in noordelijk dan wel in centraal/zuidelijk Senegal wilde blijven. De afstand van ruim 260 km is voor de slanke, elegante vliegkunstenaar een eitje. Ook het terugvinden van de precieze plek kost de vogel kennelijk geen moeite. Kort geleden dachten we nog, het is heel simpel: Merel gaat eerst naar haar eerste favoriete plek, dan de tweede, dan de derde (net als vorig jaar). Nu blijkt het wat ingewikkelder te zijn. Dit jaar kwam netjes eerst plek 1, dan 2, dan 3, maar daarna weer 2, en nu weer 3! Misschien deelde Merel uiteindelijk toch Wim zijn mening dat op plek 2 bij St. Louis weinig geschikt kiekendief-habitat voorhanden is en bewoog haar dat om terug te keren in de buurt van Edzard, waar ze nu weer op 4 km vanaf het dorpje Nioro verblijft. Zij is daarmee op Fenna na de meest mobiele van onze overwinteraars! Hans en Wim zijn net vandaag in de Djoudj park in de buurt van Merel haar tweede plekje gearriveerd, een gebied dat ook voor de WGK-expeditie op het programma stond maar door tijdgebrek moest wegvallen. Hans en Wim zullen ons hopelijk binnenkort meer kunnen vertellen over de actuele omstandigheden in noordelijk Senegal.
171  13-2-2008 16:46   Mbari Bante, Senegal
Merel is sinds de vorige aflevering niet meer verkast. Opvallend genoeg dat ze naar een verblijfplaats terugkeerde die ze zowel vorige winter als ook eerder deze winter bezocht. Hoewel het vermoeden is dat dit gebied niet uitzonderlijk veel geschikt Kiekendief-habitat bevat en Merel niet vergezeld zal worden door grote aantallen soortgenoten heeft dit gebied haar kennelijk toch zo veel te bieden dat ze naar het noorden terugkeerde en er nu alweer meer dan twee weken zit. Helaas moest tijdens de reis van Ben en Leen een bezoek aan Merel haar noordelijke verblijfplaats afvallen: de Afrikagangers hadden onverwachts veel werk aan het bezoek aan Cathryn, waar ze honderden Kiekendieven gingen tellen en na een paar honderd braakballen maar ophielden met nog meer te verzamelen, omdat ze anders kruiwagens hadden moeten meenemen. Gelukkig hoeven we deze braakballen niet zelf uit te werken (wat een onmogelijke klus zou zijn): Sprinkhaan-experts in Niamey en Dakar gaan dit klusje voor ons klaren.
157  30-1-2008 13:58  Mbari Bante, Senegal
Na een verblijf van anderhalve maand vlakbij Edzard bij Nioro du Rip, waar Merel's slaapplaats ook ontdekt werd, heeft het vrouwtje besloten terug te keren naar Noordwest-Senegal, waar ze eerder deze winter 51 dagen lang verbleef (en ook reeds vorige winter een tijdje te vinden was). Ze had geen problemen met de vlucht van 275 kilometers naar het Noorden, en is nu terug op 14 km vanaf Lac de Guiers, waar onder palmbomen mensen water halen en hun geiten laten drinken. Merel zwerft over de schaars beboste savannes tussen de hier vierkante strohutten, omgeven door gevlochten hekjes, onder acaciabomen.
143   16-1-2008 14:41 Nioro du Rip, Senegal
Merel bevindt zich nu aan de noord- in plaats van aan de zuidkant van het plaatsje Nioro du Rip, nadat ze op 11 januari de kriebels kreeg en even een uitstapje van 30 km naar het oosten ondernam. Zo gek was het kennelijk nog niet bij Nioro en Merel was drie dagen later reeds weer terug bij dit plaatsje. We zien haar nu een andere slaapplaats gebruiken dan de eerdere, waar ze in december met haar soortgenoten sliep, zoals we van Claudia Pürckhauer weten. Claudia zag eind december kans om een bezoekje te brengen aan het gebied waar Edzard en Merel verblijven en ze vond op de plaats van Merel's laatste coördinaten een slaapplaats met 43 Grauwe en 7 Bruine kieken, midden in het hoge gras, tussen gierst-, pinda- en groentevelden. Met een grote inspanning verzamelden Claudia en haar Senegalese collega Gnilane een boel braakballen met daarin voornamelijk sprinkhanen. De concentratie van kiekendieven en de inhoud van de braakballen geeft aan dat het gebied veel rijker moet zijn dan bijvoorbeeld de plek waar Grazyna verblijft. Voor Merel en Edzard liggen de sprinkhanen blijkbaar bijna voor het oprapen en ze draaien elke avond in het licht van de ondergaande zon met hun soortgenoten rondjes boven de slaapplaats waarbij ze elkaar steeds weer opjagen en om elkaar heen draaien voor ze vredig tussen het hoge gras gaan zitten pitten en 's nachts het een of andere balletje uitbraken. Zie ook het stukje van Claudia in de nieuwsbrief.
129  2-1-2008 5:48  Nioro du Rip, Senegal
Merel en Edzard zitten nog steeds dicht bij elkaar (op dit moment op ca. 20 km afstand) bij het Senegaleze Nioro du Rip. De twee vogels schijnen een uitgesproken voorkeur te hebben voor akkerland in tegenstelling tot een aantal andere vogels die de voorkeur geven aan natuurlijke savannes (bijvoorbeeld Fenna, Grazyna en Sigrid in Niger). Dit komt trouwens overeen met onze eigen observaties: In Niger zagen we Grauwe Kiekendieven voornamelijk in natuurlijke habitats, waarentegen we uit Senegal hoorden dat Kiekendieven vaker gebruik zouden maken van landbouwgronden.
114  18-12-2007 17:51  Nioro du Rip, Senegal
De lezers van vorig jaar zal Nioro du Rip bekend in de oren klinken, en ja hoor, Merel is de derde van de drie vogels uit 2006 die in haar oude bekende wintergebied terug gekeerd is. Na een maand in de buurt van het Djoudj nationaal park in het uiterste noorden van Senegal te hebben gezeten is ze afgedaald naar de grens van Senegal met Gambia en heeft daar haar oude stekje in het landbouwgebied weer opgezocht. De laatste paar dagen zat ze in een gebiedje met natuurlijke boesj, een open stuk met veel bosjes dus en waarschijnlijk veel sprinkhanen. Het is verbazingwekkend dat dit vrouwtje weliswaar in twee verschillende gebieden gebroed heeft (eerst in Noord-Groningen, dan in Sleeswijk-Holstein), maar in de winter op enkele kilometers nauwkeurig in hetzelfde gebied teruggekeerd is!
100  4-12-2007 2:34  Mbari Bante, Senegal
Ook Merel is deze periode honkvast gebleven.
87  21-11-2007 22:35  Mbari Bante, Senegal
Merel lijkt vorige week de juiste keuze te hebben gemaakt om naar Mbari Bante te gaan aangezien zij deze week nog steeds in hetzelfde gebied verblijft.
80  14-11-2007 17:21  Mbari Bante, Senegal
Merel heeft het niet lang uitgehouden bij Menguèye. Al op de 9e vloog zij terug naar het gebied waar ze voor Menguèye was geweest en sliep dezelfde nacht nog bij Bare Banta waar zij al eerder de nacht doorbracht. De laatste nacht waarop we signaal ontvingen deze week bracht zij door bij Mbari Bante en het lijkt er dus op dat ze nogmaals in dit gebied blijft hangen. Merel heeft binnen de groep projectvogels een unieke positie als enige vogel die een zender heeft ontvangen in 2006 en die nu nog in de lucht is. Het is Merel niet vreemd een uitzonderingspositie in te nemen gezien haar nestkeuze in respectievelijk Nederland en Duitsland. Juist een dergelijke vogel is erg welkom binnen ons project omdat zij ons scherp houdt en laat zien dat er uitzonderingen op regels zijn.
73  7-11-2007 15:06  Menguèye, Senegal
Merel heeft haar werkgebied 20 km naar het westen verlegd en bevindt zich nu nog maar 17 km van het vliegveld van Saint Louis, zo'n 7 km ten noord oosten van Menguèye. Onze dame is hier gekomen na oa door Frankrijk en Spanje gevlogen te zijn waar men haar respectievelijk Busard cendré en Aguilucho cenizo noemt. Gibraltar heeft zij genomen met o.a. vogels uit Engeland en Portugal, de Montagu's harrier en de Tartaranhão-caçador. Hoe zou men haar hier in Senegal noemen?
Meer informatie over Franse en Spaanse Grauwtjes vindt u op:
- Frankrijk: circus86.free.fr en busards.lpo.fr.
- Spanje, waarbij de 2e link naar de zendervogels verwijst: www.grefa.org en www.seaturtle.org.
66  31-10-2007 7:29  Maka, Senegal
Van Merel hebben we deze week flink wat prima signalen binnengekregen. De diverse gegevens analyserend kunnen we geen andere conclusie trekken dan dat Merel het nog steeds naar haar zin heeft bij Maka.
59  24-10-2007 2:56  Maka, Senegal
Merel is de zendervogel die ons de meest spannende dingen heeft laten zien. Na eerst te pionieren bij Pieterburen koos zij het afgelopen broedseizoen voor een onbekende broedlocatie in Schleswig Holstein. Wij zijn zeer benieuwd of zij ons het komende seizoen weer kennis zal laten maken met ons nog onbekende broedgebieden. Merel is nog in het zelfde gebied als waar zij vorige week is aangekomen. Wat wij echter vorige week niet hebben vermeld is dat dit vrijwel hetzelfde gebied is als waar zij ook vorig jaar langdurig heeft verbleven. Uiteindelijk is zij toen in februari nog naar het zuiden van Senegal getrokken maar of zij dat ook dit jaar zal doen blijft afwachten.
51  16-10-2007 23:20:00  Maka, Senegal
Onze pioneer is weer nieuw terrein gaan verkennen deze week. Vanaf haar vorige pleisterplaats is ze ruim 200 km naar het zuid-westen, Senegal in, getrokken. Ze heeft deze reis op de 12e of de 13e gemaakt. Onderweg heeft ze op de 14e nog even heeft rondgehangen bij Lac de Guier, maar nadat ze Mbane, Gnit en Naéré heeft bezocht vliegt ze via Ndinbou door naar Maka. Maka ligt ongeveer 35 km ten oosten van Saint Louis en hier is Merel op de 17e nog steeds aanwezig. Zou Merel zich, hier rondvliegend, nog wel eens de sappige weiden van Schleswig Holstein herinneren? Zij weet in ieder geval niet dat zij van onze zendervogels nu het verst verwijderd is van haar broedplaats: 4757 km!
44  09-10-2007 19:00:00  Bogué, Mauritanië
Merel bevindt zich op dit moment het meest westelijk van onze projectvogels. Jinthe is, als dichtstbijzijnde vogel, zo'n 100 km oostelijker. Het lijkt Merel goed te bevallen in het zuiden van Mauritanië waar zij zich ophoudt aan de oever van de Senegalrivier. De signalen die wij van haar ontvangen lijken er ook op te wijzen dat zij de oversteek naar Senegal via het grensdorp Bogué al enige keren heeft gemaakt.
37  02-10-2007 16:18:00  Ourguia, Mauritanië
Merel blijft een paar dagen rond hangen in het gebied waar ze vorige week aankwam. De 27e ontvangen wij veel signalen terwijl zij rondvliegt op zo'n 50 km ten oosten van dit punt en de nacht van de 29e brengt ze dan weer 20 km ten noorden daarvan door. In de vroege ochtend van de 2e treffen de satellieten haar dan ineens 190 km naar het zuidwesten aan. Zij vliegt dan bij Ourguia, een dorpje met ongeveer duizend inwoners aan de zuidgrens van Mauritanië.
23  18-09-2007 7:50:00  Bel-Frissate, Marokko
Ook Merel moet door de slechte omstandigheden een tijdje in Marokkaans/Algerijnse mijnenvelden doorbrengen, voor ze aan de oversteek van de Sahara kan beginnen. Merel bevindt zich nu op 63 km afstand van Jinthe en op 110 km van Edzard, hoewel Jinthe uit Flevoland vertrok, Edzard uit Groningen en Merel (die vorig jaar in Noord-Groningen broedde) dit jaar uit Sleeswijk-Holstein moest komen, waar ze gebroed had. Net als Jinthe zit ook Merel al dagenlang op dezelfde plek vast. De zichtafstand in de Sahara is op dit moment ca. 8 km, d.w.z. de omstandigheden zijn redelijk stoffig, hoewel er maar een matige (tegen)wind staat (3 Beaufort). We hopen dat onze vogels in Marokko toch snel aan de oversteek van de Sahara zullen kunnen beginnen. We zijn benieuwd welke richting Merel zal kiezen, van wie we weten dat ze afgelopen winter in Senegal doorbracht.
30  25-09-2007 13:00:00  Brakna, Mauritanië
Merel heeft de periode van de 8e tot de 18e doorgebracht in hetzelfde gebied bij Figuig. Op de 18e waren de meteorologische omstandigheden richting het zuiden nog steeds niet gewijzigd maar toch heeft Merel besloten te vertrekken. Zij trekt dan recht naar het zuidwesten en brengt, ruim 700 km van Figuig, de nacht van de 20e op de 21e door op de Algerijns Marokkaanse grens. Wanneer zij hier vertrekt verlegt ze haar koers naar zuid-zuidoost en weer 1150 km verder treffen we haar dan slapend aan in de nacht van de 22e op de 23e. Hierbij vliegt zij dus gemiddeld 575 km per dag, een afstand waar ook Halina geen moeite mee had. De slaapplaats bevindt zich 400 km ten oosten van het vogelwalhalla Banc d'Arguin. Het volgende signaal ontvangen we in de vroege ochtend van 25 september, vanaf een locatie 240 km zuidelijker. Hier is een wijdvertakt rivierengebied. Een dergelijke omgeving lijkt de Grauwe Kiekendieven tijdens hun winterverblijf wel aan te spreken dus we zijn benieuwd of en hoe lang Merel hier gaat blijven. Dat de omgeving potentieel interessant is mag aangenomen worden uit het feit dat Edzard hier in ieder geval de nacht van 26 op 27 september heeft doorgebracht.
16  11-09-2007 10:51:00  Figuig, Marokko
Na een paar dagen radiostilte komt Merel op 6 september weer in de lucht. Dan zien we haar, in een rechte lijn, over Salamanca in Spanje, naar het zuiden vliegen. De nacht van 8 september brengt zij door in de bergen van het grote niets, 200 km ten zuidoosten van Meknes, in Marokko. Dan buigt haar koers af en vliegt zij 200 km pal naar het oosten. Daar wordt zij bij Figuig gepeild op slechts 15 km van de plek waar Jinthe de middag ervoor gepeild is. Er bestaat dus een redelijke kans dat de dames op dezelfde slaapplaats overnacht hebben.
Jinthe was terug gegaan naar het noorden, een beslissing die mogelijk op slecht zicht door stofwolken was gebaseerd. Kijken we naar de mogelijke redenen voor Merels beslissing om af te buigen naar het oosten dan zien we dat het gebied waar zij doorheen moest getroffen werd door storm, mist en laaghangende zware bewolking wat resulteerde in een zicht van max 5 km. Wanneer we dit leggen naast de observatie dat Halina bij het vertrek uit haar broedgebied getriggerd zou kunnen zijn door een uitstekend zicht van 30 km, dan mogen we tenminste concluderen, dat het zeer de moeite waard is de trekbewegingen van onze Grauwe Kiekendieven, in relatie tot de zichtafstand, nader te bestuderen.
4  30-08-2007 15:27:00  Reims, Frankrijk
Op 28 augustus, zo'n 3 weken later dan vorig jaar, is Merel vanuit Schleswig Holstein op weg gegaan waarbij de satellieten haar signaal opvingen in België, net boven Maastricht. Op 30 augustus werd zij weer gepeild en dit keer in Noord Frankrijk bij Reims. Vijf dagen later zal Franz gepeild worden op nog geen 2 km van dit punt en al eerder was Doris hier te vinden! Komen de vogels hier langs om dit broedgebied te inspecteren en/of wordt hier gebroed vanwege het goede voedselaanbod en wordt hier door ons team bijgetankt?

Merel   ringnummer: Arnhem 3.619.951, kleurring:   YN 
Merel Merel is een van de twee adulte kiekenvrouwen die al sinds 2006 met een satellietzender rondvliegen. Merel en haar ongeringde man kozen in 2006 een opvallende plek om te broeden. De meeste Nederlandse Grauwe kiekendieven kiezen Oost-Groningen als broedgebied, maar Merel vestigde zich in het noordwesten van de provincie, waar sinds 1993 geen broedgeval meer buiten de Lauwersmeer vastgesteld is. Het plaatsje Pieterburen doet ons sindsdien niet meer in de eerste plaats denken aan zeehonden maar aan Grauwe kiekendieven. Merel broedde in wintertarwe en liet drie gezonde jongen uitvliegen. Op de avond van 24 juli werd zij gevangen om een ring en zender te krijgen. Met 360 gram is dit de zwaarste van onze satellietvogels (spanwijdte 114 cm, minimaal derde kalenderjaar). Merel vertrok in 2006 als eerste van de zendervogels uit de broedgebieden.
Merel blijft ons verbazen, pionierde zij vorig jaar in Pieterburen, dit jaar kon zij dankzij haar zender op een tot dan toe onbekende broedplaats, in het noorden van Duitsland, gelokaliseerd worden. Zij voldoet hiermee precies aan een van de doelen die de Werkgroep voor ogen staan met dit zenderwerk: de interactie tussen de verschillende broedgebieden binnen Europa aan het licht brengen! In Schleswig Holstein heeft zij haar jongen grootgebracht in een tarweveld. Toen de pubers op eigen wieken konden vliegen heeft Merel de rest van de opvoeding aan haar ega overgelaten en een tijdje rondgehangen in de omgeving van Bremerhaven, alvorens zij aan de lange trektocht richting het zuiden begon.
Vorig seizoen is zij via Frankrijk en Spanje naar Senegal gevlogen waarbij zij stoer zo'n 140 kilometer over de Middellandse Zee is getrokken in plaats van een stukje om te vliegen via de engte bij Gibraltar. Zal deze dame dit jaar weer zo onverschrokken zijn?
Merel is vernoemd naar Merel Schothorst (11) die als jongste lid van de werkgroep in 2006 met veel enthousiasme de activiteiten van de kiekendieven bij Pieterburen heeft gevolgd en samen met haar vader Erik en de andere vrijwilligers heeft vastgelegd.


Naar boven