logo Werkgroep Grauwe Kiekendief, © 2009 Misty Smit - Klik voor de beginpagina 'home'
Satelliet 2007 Theodora
SATELLIETROUTE GRAUWE KIEKENDIEVEN 2007/2008 - THEODORA
Migratie van Theodora: blauw = herfstmigratie 2007; rood = voorjaarsmigratie 2008
Theodora
 
Laatste nieuws van Theodora
254  13-5-2008 17:38  Siguiné, Mali
Theodora blijft net als Sigrid deze zomer in Afrika. Of zij zich daar gedurende de zomer nog zal verplaatsen moeten wij nog afwachten.
Eerdere updates van Theodora (27) »»» lees verder
246  6-5-2008 10:30  Siguiné, Mali
Theodora bevindt zich net als Sigrid nog op dezelfde plaats in Afrika en vertoont nog geen tekenen van aanstaand vertrek.
239  28-4-2008 22:43  Siguiné, Mali
Theodora heeft het idee om in Burkina Faso rond te kijken snel weer op gegeven en lijkt Mali toch leuker te vinden. Ze zit sinds vorige week nog steeds in hetzelfde gebied in de binnendelta van de Niger. Misschien dat ze wat vogelprooien boven de rijstvelden weet te vangen.
235  24-4-2008 3:01  Siguiné, Mali
Theodora is volop in beweging maar trekken doet zij niet. Na de 16e is zij 300 km naar het zuidoosten gevlogen, daar ligt Kirsi in Burkina Faso waar zij de nacht doorbrengt van de 18e op de 19e. Op 21 april rust zij halverwege de ochtend bij Koury, na 160 km naar het zuidwesten gevlogen te zijn. Dezelfde dag vliegt zij verder naar het noorden en terug Mali in. Halverwege de middag buigt zij dan af naar een westelijke koers die haar bij Siguiné brengt waar zij de nacht van 23 op 24 april verblijft. Dit is 314 km van Koury en 153 km ten zuidwesten van haar beginpunt van deze week: Kona.
227  16-4-2008 21:48  Kona, Mali
Theodora houdt het spannend. Zij is tot de 14e in Ndoukala gebleven en is daarna niet verder naar het noorden gevlogen maar naar het oosten! Op de 16e vonden wij haar bij Kona in Mali, 215 km ten oosten van Ndoukala. Voorzichtig spreken wij het vermoeden uit dat deze oostwaartse beweging er op zou kunnen duiden dat zij niet van plan is naar het noorden te komen deze zomer.
220  9-4-2008 15:09  Ndoukala, Mali
Vorige week is Theodora weer 40 km naar het zuiden gependeld op de plaats waar ze al vaker is geweest. De 4e is ze weer terug naar Baguila gevlogen en de 9e is ze verder noordwaarts gevlogen. Deze beweging besloeg echter slechts 85 km en bracht haar bij Ndoukala, waar zij ook in de eerste week van januari was. Theodora pendelt al lang in dit gebied heen en weer en deze minieme beweging noordwaarts kunnen wij u dan ook niet presenteren als het begin van haar migratie.
213  2-4-2008 1:52  Baguila, Mali
Theodora voelt nog geen behoefte de sprinkhanen achter zich te laten en is dus nog steeds te vinden in de omgeving van Baguila.
205  25-3-2008 17:06  Baguila, Mali
Theodora bijt, net als Franz, in het stof momenteel. Van Franz echter verwachten we dat hij zal gaan migreren zodra het zicht beter is maar van Theodora moeten we dat nog maar afwachten, omdat ook zij een tweede-kalenderjaar-vogel is waarvan verwacht wordt dat zij later vertrekken of zelfs nog helemaal niet migreren.
192  12-3-2008 22:19  Baguila, Mali
De trekroute van Theodora is voor een deel in nevelen gehuld. Van Duitsland tot Algerije zijn er geen signalen binnengekomen. Het eerste signaal dat wij binnenkregen kwam van het punt waarop veel vogels, die over Gibraltar trekken, de Atlas over komen. Echter houdt Theodora daarna een zuidelijker koers aan, wat ons ook zou kunnen doen vermoeden, dat zij de Middellandse Zee getrotseerd heeft en over Mallorca en Ibiza is gevlogen. Uiteindelijk verlegt ze pas ver in Mali haar koers naar het zuidwesten en dit brengt haar bij Baguila waar ze nu 2 maanden is. Ook van Theodora vragen we ons af of zij zal terugkomen dit jaar of in Afrika zal overzomeren. Natuurlijk willen we haar graag terugzien maar het zou geweldig zijn wanneer toch ten minste één van onze juvenielen in Afrika zou blijven zodat wij meer inzicht kunnen krijgen in wat ze daar dan zoal doen.
178  27-2-2008 6:47  Baguila, Mali
Hoewel de meest recente peiling van Theodora op 10 km van haar laatste peiling van vorige keer ligt, is haar activiteitencentrum nog steeds hetzelfde. De meeste peiling komen vanaf de noordoever van de rivier waar zij verblijft in de Malinese binnendelta, op 150 km van Franz. Bij het meest gebruikte gebiedje waar Theodora zit (van maar 1.5 bij 1.5 km) gaat het om een stuk vegetatie dat donkerder is dan de omliggende landbouwgrond. Vermoedelijk een gebied met meer bosjes waar meer sprinkhanen maar misschien ook meer kleine zoogdieren te vinden zijn.
165  14-2-2008 18:05  Baguila, Mali
Ook Theodora was tijdens deze periode even onrustig. Op 4 februari 's ochtends zat het vrouwtje, net als Sigrid trouwens het één na jongste kuiken van vier, aan de noordkant van de plaatselijke rivier. Vijf dagen later had ze de rivier overgestoken en 7 km naar het zuiden afgelegd. Die zelfde ochtend bezocht ze het complex rijstvelden waar ze eerder ook een nachtje heeft geslapen, en vloog tot eind van de middag nog 50 km door naar het noordwesten. Op 14 februari had ze weer 65 km terug gevlogen en was te vinden op haar oorspronkelijke slaapplaats. Zou dit uitstapje aangeven dat ze ook vast haar vliegspieren traint om ook de lange reis terug naar de broedgebieden te ondernemen? Veel vogels zullen deze tocht niet overleven, maar wie weet heeft het ook grote voordelen de broedgebieden al in je tweede jaar te kennen. Bij het Spaanse zenderproject zijn afgelopen jaar 10 juvenielen voorzien van een zender waarvan 6 nog in leven (zie link onder Algemeen). In totaal zenden dus 9 Europese juvenielen signalen van hun positie en zullen we de komende weken vast spannende nieuwe kennis over het gedrag van Kieken in hun tweede jaar kunnen vergaren.
150  30-1-2008 15:37  Baguila, Mali
Ook Theodora's gebied werd afgelopen week bezocht, maar helaas kon ook haar slaapplaats niet gevonden worden door moeilijke omstandigheden. Het jonge Duitse vrouwtje zat deze periode honkvast op de vloedvlaktes van een zijrivier van de Niger bij het gehucht Baguila. Ook hier zal onder andere groente verbouwd worden op geïrrigeerde akkers. Gistermiddag ontdekten de satellieten Theodora aan de overkant van de rivier waar ze boven een complex van rijstvelden aan het jagen geweest zal zijn. De rijstvelden zijn nu ook aardig uitgedroogd en zullen tussen de verdroogde rijststengels in de gescheurde grond veel kleine zoogdieren zoals gerbils bevatten.
135  15-1-2008 18:21  Baguila, Mali
Theodora is na een uitstapje naar het noorden weer terug op 40 km noordelijk van haar verblijfplaats in december. In de tussentijd heeft ze even rondgekeken of ze een beter gebied kon vinden, en vloog daarvoor recht naar het noorden. Langs een zijrivier van de Niger legde ze 106 km af, tot ze bijna bij de zandduinen van de Sahara aankwam. Daar moest ze niet zijn dus boog ze af naar zuidoost, waar ze bij het plaatsje Sokolo op 8 januari een nachtje in een rijstveld sliep. Ook dat was het niet helemaal dus daalde ze dezelfde rivier weer af tot ze opnieuw het binnendelta gebied op 30 km van de Niger rivier bereikte. Theodora zit nu op 145 km van Franz. We zien haar twee opeenvolgende nachten op de vloedvlaktes van de zijrivier slapen, op enkele kilometers van twee grote complexen met rijstvelden, met ten westen van haar redelijk kale plateaus en daarnaast akkerland.
118  29-12-2007 14:25  Kaban, Mali
Theodora verblijft nog steeds bij het dorpje Kaban aan de Niger in Mali. Soms zit ze tot 35 km vanaf de rivier, maar op 29 december was ze 's middags direct aan de oevers te vinden en stak de brede rivier over naar de zuidkant. Ze zal wel tussen palmbomen en vissersboten langsgekomen zijn en misschien over wat geïrrigeerd tuinbouwland gevlogen zijn, voor ze in het nieuwe jaar weer aan de noordkant van de rivier terugkwam waar meer natuurlijke vegetatie te vinden is. Duitse Theodora bevindt zich op 33 km vanaf de historische stad Ségou (zie bijvoorbeeld www.alkaye.com en www.jorgetutor.com).
108  19-12-2007 14:29  Kaban, Mali
Theodora verblijft nog steeds in de regio rond de bekende stad Ségou in Mali, in de binnendelta van de rivier Niger, op 20 km van het stromende water. Ze struint door het relatief natte gebied vlak ten noorden van Franz zijn traditionele verblijfplaats. Tussen de stroompjes en rijstvelden zal Theodora achter haar dagelijkse kostje van sprinkhanen aan zitten.
93  4-12-2007 15:26  Kaban, Mali
Na een kort verblijf bij Konodimini is Theodora weer 50 km terug naar het noordoosten gevlogen. Zij heeft nu een vaste verblijfplaats gevonden op de westoever van de Niger bij Kaban, ten noordoosten van Se/gou.
81  22-11-2007 5:28  Konodimini, Mali
Theodora heeft deze week besloten door te trekken naar een andere plek in hetzelfde gebied. Zij is 200 km naar het zuidwesten getrokken. Ter hoogte van Konodimini, 20 km ten zuidwesten van Ségou, is er een flink eiland in de bocht van de rivier de Niger. Op dit eiland heeft zij de nacht van 21 op 22 november doorgebracht. Het is te kort dag om te weten of dit en tussenstop is of dat zij hier zal blijven. Volgende keer meer!
73  14-11-2007 23:12  Tengué, Mali
Theodora is deze week niet verder getrokken. Dat dit gebied interessant is mag wel afgeleid worden uit het feit dat o.a. Bloody en Lourdes van het Spaanse Grauwe kiekendievenproject hier ook aanwezig zijn. Op dit moment is Theodora wel de enige vogel van ons project die nog in Mali is. Hiermee is zeker niet gezegd dat deze juveniele dame uit Duitsland iets fout doet, zij doet het prima voor een vogel die deze reis voor het eerst maakt! Lourdes is ook een juveniel vrouwtje en het is spannend om te zien wat deze dames gaan doen in het komende seizoen: blijven ze in Afrika? Volgen ze elkaar en zien we Lourdes in Duitsland opduiken of Theodora van de Spaanse zon genieten? Nu de herfstwinden ons hier in Nederland om de oren stormen is het wel erg prettig dagdromen van terugkerende baltsende Grauwtjes!
66  7-11-2007 11:28  Tengué, Mali
Theodora verblijft nog op dezelfde plaats als vorige week. Deze Wiesenweihe komt uit Duitsland waar Grauwe kiekendieven al jaren beschermd worden. Over de diverse projecten kunt u meer lezen op o.a.: www.wiesenweihen.com, Oldenburg Duitsland, www.wiesenweihen.de, www.lbv.de/wiesenweihe. De Scandinavische vogels trekken ook ieder trekseizoen door Duitsland. Zo vliegen daar dan de Enghauk uit Noorwegen, de Ängshök uit Zweden, de Niitysuohaukka uit Finland en de Hedehøg uit Denemarken. Over deze laatste vindt u meer informatie op: www.dofbasen.dk.
58  30-10-2007 21:48  Tengué, Mali
Op de 24e of de 25e moet Theodora zijn vertrokken en het Niangaymeer achter zich hebben gelaten. Op 180 km naar het zuidwesten zien wij haar in de nacht van 25 op 26 oktober aan de oever van een rivier roesten bij Tibitaba, ten noordwesten van Mopti. Weer 2 dagen later is zij nog eens 50 km verder zuidwest getrokken en hier, bij Tengué ten westen van Mopti, verblijft zij nu nog steeds. Theodora bevindt zich nu in het hart van een enorm wetland aan de oevers van de Niger. Lac Niangay ligt aan de noordoostrand van dit gebied. Ook Franz is in dit wetland en bij hem vindt u meer informatie over dit gebied.
51  23-10-2007 16:36  Lac Niangay, Mali
Theodora vertegenwoordigt, samen met Doris en Margret, het Duitse deel van het "lege hart" van de Grauwe Kiekendief populatie. Naarmate "het westen" oprukt trekt de Grauwe Kiekendief zich noodgedwongen terug: In 1993 werd de Duitse populatie nog op 400 paar geschat (Rheinwald 1993), in 1998 is dit gezakt naar 185 tot 223 paar (Génsbol). Op dat moment was dit een redelijk stabiel cijfer en het is te hopen dat het toenemende bewustzijn dat vogels actief beschermd dienen te worden er aan bij zal dragen dat de cijfers in de toekomst weer zullen stijgen. Of Theodora als 2e kj vrouwtje volgend jaar al deel zal gaan uitmaken van de Duitse broedpopulatie is nog niet te zeggen. Waar zij nu is, is wel duidelijk: nog steeds op dezelfde plaats als vorige week.
44  16-10-2007 1:00:00  Lac Niangay, Mali
Net als de andere juveniele dame Sigrid heeft ook Theodora een minimaal aantal kilometers afgelegd: 4113. Haar signalen indiceren dat ook zij over Corsica en Sicilië gevlogen is. Aangezien juvenielen vertrekken nadat de oudervogels vertrokken zijn, moeten zij hun eigen weg vinden naar het zuiden en zij lijken dan te kiezen voor de kortste weg. Wellicht vliegen zij volgend voorjaar met meer ervaren vogels mee terug naar het noorden om zo de route via Gibraltar te leren kennen. Hopelijk zullen zowel Sigrid als Theodora hun risicovolle eerste jaar overleven en ons nog lang van informatie voorzien. Van Grauwe Kiekendieven wordt aangenomen dat slechts 44% van de uitgevlogen jongen de leeftijd bereikt waarop ze zich kunnen voortplanten. Voor vrouwen is dit in het 2e of 3e kalenderjaar, voor mannen in het 3e of 4e.
38  10-10-2007 22:03:00  Lac Niangay, Mali
Ten westen van Lac Niangay ligt een enorm moerasgebied waar de rivier de Niger doorstroomt. Water genoeg dus en ten gevolge daarvan voldoende voedsel voor onze dame. Het is dus niet verwonderlijk dat Theodora niet verkast is deze week.
31  03-10-2007 12:43:00  Lac Niangay, Mali
Theodora lijkt, net als de meeste andere vogels, haar eerste overwinteringsgebied bereikt te hebben. De oevers van Lac Niangay bieden blijkbaar voldoende voedsel om het hier een tijdje uit te kunnen houden.
23  26-09-2007 22:26:00  Lac Niangay, Mali
Twee weken geleden al noemden wij Lac Garou en het merengebied ten westen hiervan. Theodora is langs dit meer gevlogen en verblijft sinds 15 september aan de westoever van Lac Niangay. Tot de 26e zien we haar mooie zigzagsporen trekken terwijl zij hier haar kostje bij elkaar jaagt.
13  15-09-2007 22:59:00  Kanioumé, Mali
Na vorige week kregen we van Theodora nog vier berichten. Helaas bestond het bericht van 18 september alleen maar uit sensordata, zonder informatie over de plek waar Theodora zich op dit moment bevindt. We weten in ieder geval dat dit vrouwtje dat nog maar enkele maanden geleden in Duitsland uit het ei kroop de zware tocht over de Sahara heeft overleeft. Verbazingwekkend genoeg heeft deze onervaren vogel de tocht naar de Sahel relatief snel en rechtlijnig afgelegd, zelfs vergeleken met haar landgenote Doris. Nadat ze op 13 september midden in Mali was aangekomen werd ze op de 15de 's avonds tweemaal rond een uur of tien 's avonds op een slaapplaats gepeild.
11  13-09-2007 14:29:00  Djene, Mali
Op 8 september bereikte ons het bericht dat Theodora weer in de lucht is. Haar eerste peiling vond plaats in de ochtend van 8 september bij Béchar in Algerije. Hier heeft Jinthe ook de nacht doorgebracht en de 15 km die er tussen de dames gemeten werd laat met de kwaliteit van deze peilingen voldoende ruimte over om te kunnen veronderstellen dat ze gebruik hebben gemaakt van dezelfde slaapplaats. Op 10 september bevindt Theodora zich 750 km ten zuidoosten van Béchar op de kruising van de kreeftskeerkring en de nulmeridiaan. 800 km naar het zuiden ligt een vruchtbaar gebied dat Theodora weet te vinden op 13 september. Zij is dan al in Mali en vliegt o.a. bij Djene, 60 km ten oosten van Lac Garou dat het meest oostelijke meer is in een groot merengebied.
0  07-09-2007 22:00:00  
Helaas lijkt het er sterk op dat de zender van Theodora van slechte kwaliteit is. De unieke technologie die ons in staat stelt de vogels te volgen op hun verre tochten staat nog in de kinderschoenen en dat al die techniek samengeperst in een dobbelsteen van 9.5 gram het wel eens niet redt lijkt niet te voorkomen. Mocht er echter nieuws zijn rondom haar lotgevallen dan melden wij dat natuurlijk zo snel mogelijk!

Theodora   ringnummer: Helgoland 4182834, kleurring:   14 
Theodora Theodora is een juveniel vrouwtje uit Nordrhein-Westfalen en is afkomstig uit de omgeving van Paderborn, waar ook de broedkolonie is van Doris en Margret. De broedkolonies hier staan onder toezicht van Hubertus Illner en worden op de Duitse manier beschermd: het ongemoeid laten van het gewas op een oppervlak van 50x50 mtr. Op het moment dat Theodora gevangen werd kon zij al redelijk vliegen.
Bij het vangen van Theodora werd gehoopt een mannetje te strikken, toen dit niet wilde lukken is toch besloten deze eigenwijze puber naar Theodor Trendelkamp te vernoemen, een onderzoeker uit deze regio.
 

Naar boven