logo Werkgroep Grauwe Kiekendief, © 2009 Misty Smit - Klik voor de beginpagina 'home'
Satelliet 2007 Volia
SATELLIETROUTE GRAUWE KIEKENDIEVEN 2007/2008 - VOLIA
Migratie van Volia: blauw = herfstmigratie 2007; rood = voorjaarsmigratie 2008
Volia
 
Laatste nieuws van Volia
262  30-4-2008 12:16  Thuis
Nog een thuiskomer deze week: Volia is in Witrusland. Volia ging niet direct terug naar haar eerdere broedgebied maar verbleef ze sinds haar aankomst in Witrusland op 25 april zo'n 160 km ten oosten van haar eerdere gebied, rondom het middeleeuws stadje Mir. Of ze terugkeert naar haar eerdere broedgebied of dat ze een nieuw broedgebied zal uitkiezen zal moeten blijken.
Eerdere updates van Volia (25) »»» lees verder
254  22-4-2008 4:44  Nadvirna, Oekraïne
Deze week kregen wij slechts één signaal binnen van Volia en wanneer wij ervan uit gaan dat dit signaal correct is heeft zij flink doorgevlogen. Op 22 april is zij gepeild bij Nadvirna, 1676 km ten noorden van haar laatst bekende locatie in Libië. Volia is nu zowat terug op de vlieglijn die zij tijdens de herfsttrek heeft aangehouden. Zij lijkt in een nek aan nek race verwikkeld met Cathryn. Wie denkt u dat het eerst bij het broedgebied aanwezig zal zijn?
249  17-4-2008 20:40  woestijn, Libië
In de nacht van 10 op 11 april was Volia nog bij N'Djamena te vinden. De 11e vloog zij naar het noordwesten, over Kameroen en Nigeria naar Niger. Na 328 km bracht zij de nacht door bij Nartia in Niger. De 12e ging de reis verder en vloog Volia 446 km naar het noord westen. Die nacht was er niets dan zand om haar heen. Op de 13e legde zij nog eens 302 km af naar het noorden en vond zij een roestplaats bij prachtige zandduinen waarvan zij wellicht de schoonheid op dat moment niet heeft ingezien. De volgende nacht moeten wij het zonder signaal doen maar de nacht van de 15e op de 16e laat zij ons weer weten waar zij is: zij is dan 510 km naar het noorden gevlogen, Algerije in en over de kreeftskeerkring. De laatste nacht van deze week brengt zij nog eens 487 km verder naar het noorden door. Zij is dan in de woestijn in Libië, op 260 km van de grens met Tunesië.
Als nagekomen bericht kunnen we ten slotte nog melden dat in de late avond van de 17e een enkel signaal van Volia er op lijkt te wijzen dat zij de nacht op Malta doorbrengt.
242  10-4-2008 4:45  N'Djamena, Tsjaad
Tot op heden verblijft Volia nog steeds bij N'Djamena. Wanneer Volia nog ruime keus wil hebben in goede nestplaatsen wordt het nu toch tijd voor haar om haar koffers in te gaan pakken. De omgeving van N'Djamena heeft al lange tijd last van mist maar wellicht is er binnenkort een dag helder genoeg die het Volia toestaat te vertrekken.
234  2-4-2008 15:35  N'Djamena, Tsjaad
Vorige week stelden wij dat Volia slechts gevolgd kan worden maar, menselijk als wij zijn, zouden wij haar natuurlijk liever volgen op haar reis dan gedurende haar retraite. Wij moeten er nog even op vertrouwen dat Volia het juiste moment voor haar vertrek zal kiezen.
228  27-3-2008 1:14  N'Djamena, Tsjaad
De vrije vogel Volia, metaforisch voor de vrijheid in al haar facetten. Volia's vertrek en weg willen wij niet voorspellen. Zij, in al haar vrijheid, kan slechts gevolgd worden. Niet alleen vogels, meer nog alles wat we reguleren, in vakjes stoppen en op een niet natuurlijke manier laten rijpen, keert zich vroeg of laat tegen de mensheid. Laat Volia daarom het bewijs zijn dat fijnzinnigheid, vertrouwen en natuurlijke oriëntatie de basis zijn voor een behouden terugkeer...
213  12-3-2008 15:50  N'Djamena, Tsjaad
Volia, onze vrijheidsvrouw met een voorliefde voor vulkanen. In eerste instantie kunnen we Volia goed volgen op haar tocht naar het zuiden. Startend in Belarus trekt ze door de Oekraïne en door Roemenië naar de Middellandse Zee. Zodra ze daar in de buurt komt raken we het signaal kwijt waarna we haar pas in Libië weer terug zien. Via het Tsjaadmeer vliegt ze naar de omgeving van N'Djamena, waar ze uiteindelijk belandt bij een plaatsje genaamd Abou Mardo. Half december vertrekt ze naar Kameroen waar ze tot eind januari blijft, maar dan keert ze weer terug naar Abou Mardo, waar ze nu nog steeds te vinden is. Zal Volia op de terugweg weer een voorliefde voor vulkanen blijken te hebben?
199  27-2-2008 5:09  N'Djamena, Tsjaad
Het witrussische vrijheidsbeeld Volia verkeerd nog steeds in het crisisgebied in Tsjaad, alsof ze wil bewijzen dat vogels verheven zijn boven menselijke grenzen. Wel zien we bij Volia bepaald veel onrust. Ze zit niet zo honkvast op haar plek als de meeste andere vogels, maar vliegt door een gebied van 20 bij 20 km tussen 10 en 30 km vanaf de hoofdstad N'Djamena. We zijn benieuwd wanneer onze oostelijke vogels zullen vertrekken. Misschien kunnen we u al bij de volgende update op 14 Maart meer berichten over de eerste bewegingen van de kiekendieven naar het noorden, onze kant op!
185  13-2-2008 21:28  N'Djamena, Tsjaad
Jammer genoeg is Volia inmiddels uit Kameroen vertrokken, vóór Ralph de kans kreeg de vogel zelf te zien. Toch is ook Volia een van de vogels over wiens leefgebied de afgelopen winter veel kennis is verzameld. Immers kon Ralph wel plekken bekijken waar Volia had gezeten en daar het voedselaanbod en habitat-type bepalen. Net als Merel bedacht ook Volia om van haar meest zuidelijke verblijfplaats deze winter toch maar terug te gaan naar haar eerdere, meer noordelijke stekje. Dit is niet bepaald in de lijn der verwachtingen als je ervan uitgaat dat het in het noorden droger moet zijn dan in het zuiden, en daar dus minder voedsel beschikbaar zou zijn. Merel zit dan wel in de buurt van een groot meer, en ook Volia bewoont een gebied met kleine meertjes en stroompjes, naast de grote rivier de Sjari en de grensrivier tussen Tsjaad en Kameroen, de Logone. Tsjaad schijnt één van de meest corrupte landen ter wereld te zijn, en de hoofdstad N'Djamena (meer dan 700.000 inwoners) is de afgelopen tijd vaak in het nieuws geweest vanwege gewelddadige confrontaties tussen rebellen en leger. Buitenlanders verlieten het land zo snel mogelijk per vliegtuig, en veel mensen uit Tsjaad staken lopend de Logone-brug over naar Kameroen. Ze wandelen op de lange weg door de vlaktes van het noordpuntje van Kameroen en Ralph ziet ze langs het Waza park komen waar Volia eerder verbleef. Een menselijke tragedie, maar vogels leven in een andere dimensie, en voor Volia was het een goede keus om naar Tsjaad te gaan: ze verblijft alweer een tijdje 10 km buiten N'Djamena, op meer dan 100 km vanaf haar favoriete gebied in het Waza park. We hopen dat u de nieuwste berichten over onze satellietvogels weer bekijkt op 29 februari!
171  30-1-2008 17:17  Maroua, Kameroen
Ook Volia is deze periode weer verbazingwekkend plaatstrouw. Ze heeft haar plek kennelijk gevonden in het Waza nationaal park in het extreme noorden van Kameroen. In de zuidoosthoek van het park niet al te ver van wat kleine dorpjes slijt Volia haar dagen en nachten in het gezelschap van voornamelijk mannetjes Grauwe Kiekendief (zoals we van Ralph weten). Helaas kon door de natte omstandigheden haar slaapplaats nog steeds niet bezocht worden. Ook kan de SWGK missie naar haar verblijfgebied die voor februari gepland stond (om gezondheidsredenen) niet doorgaan. Maar we hebben er alle vertrouwen in dat als Volia nog een tijdje zo plaatstrouw blijft Ralph binnenkort de kans zal krijgen haar op te sporen en ons meer nieuws over haar te berichten. Wij hopen dat u op 15 februari weer onze site bezoekt voor meer nieuws over de gezenderde Grauwe Kiekendieven.
157  16-1-2008 16:40  Maroua, Kameroen
Ook van Volia helaas geen foto hoe ze tussen de leeuwen, gieren, arenden en antilopes van Waza nationaal park in Kameroen rondzwerft. Ralph Buij is er wel in geslaagd om één van de plekken te zien die Volia bezocht heeft. Ralph en Barbara hadden nog steeds een probleem met slechte wegen (door nattigheid en door olifanten gemaakte kuilen). Toch wisten ze een open gebied te bereiken waar Volia eerder verbleven was. Het park wordt beheerd door gedeeltes om de paar jaar af te branden, en Volia heeft zo'n afgebrand stukje bezocht, waar de sprinkhanen letterlijk voor het grijpen zijn. Dit fenomeen hebben we zelf ook in Niger meegemaakt: Meer dan twintig zwarte wouwen plus nog wat torenvalken en scharrelaars op één klein gebrand veldje. Geen wonder dat ook de Grauwe hier hun voordeel mee doen. Op Volia's plek zagen de onderzoekers wel drie andere Grauwe kieken, en vroegen zich af of dit ook Witrussen zouden zijn net als Volia? Het gebied is dit jaar i.v.m. de natte omstandigheden niet zo druk bezet met kiekendieven als tijdens de laatste winter. Volia's aanwezigheid in het nationaal park steunt Ralph zijn overtuiging dat beschermde gebieden van groot belang zijn voor roofvogels in het druk bevolkte Kameroen. Zie voor het uitgebreide verhaal de nieuwsbrief. Wij zijn met de volgende aflevering over de satellietvogels op 1 februari bij u terug.
143  2-1-2008 16:06  Maroua, Kameroen
Met spanning keken we uit naar het nieuws dat Ralph en Barbara ons zouden brengen van hun telling in het extreme noorden van Kameroen. Ze waren rond de kerst enkele dagen op pad voor de roofvogeltellingen en natuurlijk op zoek naar Volia, die op maar 95 km vanaf hun veldstation in Maroua verbleef. Per sms werden de meest recente coördinaten naar hun doorgestuurd. Helaas kunnen we nog niet berichten dat Volia gezien is, omdat de wegen in het nationaal park Waza nog steeds moeilijk met de auto bereikbaar zijn en je niet in leeuwengebied door het donker verrast wil worden. Ralph heeft voor ons een compleet bericht van zijn zoektocht naar Volia geschreven dat in de komende nieuwsbrief zal verschijnen. Inmiddels is Volia een 14 km naar het noorden opgeschoven aan de rand van het nationaal park. Nu blijft het duimen dat ze nog een tijdje in de buurt blijft tot het wat droger is en we haar toch nog met eigen ogen kunnen zien tussen de hoge bomen en struiken en door gericht afbranden beheerde terreinen van het door gazelles, leeuwen, giraffes, arenden, gieren en niet als laatste Kiekendieven bewoonde nationaal park. Op 18 januari zullen we u weer berichten over het wel en wee van de 14 internationale zendervogels op reis onder de Afrikaanse zon.
129  19-12-2007 13:45  Maga, Kameroen
Na meer dan twee maanden bij de hoofdstad van Tsjaad te hebben doorgebracht heeft Volia nu een nieuw stekje gevonden in het extreme noorden van Kameroen. Ze bevindt zich 30 km ten noorden van de rijstvelden van Maga en aan de zuidwestgrens van het nationaal park Waza. Deze plek is ook geliefd bij gezenderde leeuwen zoals we van Ralph Buij van de universiteit Leiden weten. Volia bevindt zich midden in zijn studiegebied waar hij de gehele winter door elke twee weken roofvogels (en speciaal kiekendieven) telt. Ook is dit gebied afgelopen voorjaar door Chris samen met Ralph bezocht om een indruk te verkrijgen van de grote aantallen Grauwe- en Steppekiekendieven die er verblijven. Ralph was afgelopen weekend al op zoek naar Volia maar kon het gebied waar ze verblijft niet bereiken omdat de wegen in het nationaal park nog te drassig zijn. Dit weekend gaat hij proberen om haar vanaf het zuiden te benaderen en dan te kijken wat zij er aan het doen is (welk habitat, welke prooien, gedrag...). Hij heeft ook een slaapplaats van enkele tientallen kiekendieven in die regio ontdekt, en het zou kunnen dat Volia hem naar nog een slaapplaats leidt. We wensen hem veel succes bij de zoektocht en hopen dat hij ons binnenkort gedetailleerd nieuws van Volia kan berichten.
116  6-12-2007 0:31  Abou Mardo, Tsjaad
Na lange tijd zeer honkvast geweest te zijn is Volia van 25 november, 30 km naar het westen opgeschoven. Weliswaar betekent deze verschuiving dat ze nu dichterbij N'Djamena is dan voorheen, maar in deze omgeving zijn kleine dorpen waardoor het mogelijk is een nauwkeuriger plaatsaanduiding te kunnen geven. Vandaar dat er voor gekozen is haar nu bij Abou Mardo te positioneren. Onze volgende rapportage zal verschijnen wanneer de dagen al weer lengen en wij uit zullen gaan kijken naar het verwelkomen van de vogels in hun broedgebieden. Tot dan wensen wij U prettige feestdagen!
101  21-11-2007 15:12  N'Djamena, Tsjaad
Ook Volia is nog steeds op dezelfde locatie. Bent u benieuwd of daar binnenkort toch nog verandering in zal komen? Vanaf heden berichten wij tweewekelijks, dus kunt u op 7 december weer op deze site terecht voor de jongste nieuwtjes.
93  13-11-2007 21:54  N'Djamena, Tsjaad
Volia is een adulte vrouw en de enige vogel die nog in Tsjaad is. Daarmee is zij tevens de vogel die zich het meest oostelijk bevindt van de hele groep. Net als Dzima komt zij uit Wit-Rusland. Zo ver naar het oosten vinden we geen zendervogels uit Nederland of Spanje. Geen kiek of purperreiger houdt Volia hier gezelschap. De populatie Grauwe kiekendieven in Wit-Rusland is echter groot genoeg om te veronderstellen dat Volia haar dagen hier in Tsjaad ook niet in eenzaamheid slijt.
87  7-11-2007 7:56  N'Djamena, Tsjaad
Volia, het vrijheidsbeeld van ons project, bevindt zich nog steeds op dezelfde plaats als vorige week. Zij vertrok als Нугын цагаан элэгт uit Wit-Rusland, pauzeerde een tijdje als Лунь лучний in Oekraïne en liet zich als Erete sur boven Roemenië door de satellieten traceren. Zij was de satellieten te snel af toen ze als Ливадният блатар boven Bulgarije vloog en ook vanuit Griekenland waar men haar Λιβαδόκιρκος noemt kregen wij geen signalen. Zoveel benamingen zijn er voor deze vliegende schoonheid. Zelfs in het Esperanto is er een naam voor bedacht: Griza cirkuo. Mocht er iemand zijn die nog een naam in een andere taal kan toevoegen, een naam kan uitleggen of ons opmerkzaam zou willen maken op eventuele fouten die er deze week ingeslopen zijn, mijn bulgaars is niet meer wat het geweest is, dan kunt u ons mailen. Voorlopig houd ik t zelf even op Grauwtjes en sluit dan ook af met: Grauwtjes en tot Kiek!
79  30-10-2007 13:06  N'Djamena, Tsjaad
De omgeving van het Tsjaadmeer noopt minder tot doortrekken dan het westen van Afrika. Net als Dzima is ook Volia nog steeds op dezelfde plek te vinden als vorige week: N'Djamena in Tsjaad.
73  24-10-2007 21:16  N'Djamena, Tsjaad
Volia is gevangen en gezenderd in hetzelfde gebied als Dzima. Ook zij stamt dus uit de "Kiekengordel" die grofweg van Warschau tot Novosibirsk loopt. Momenteel verblijft Volia nog op dezelfde plaats als vorige week, maar aangezien het volgende week al november is verwachten wij dan wel te kunnen melden dat een aantal vogels op weg zal zijn naar het tweede en definitieve overwinteringsgebied. De vorig jaar gevolgde vogels zijn allemaal in de periode eind oktober, begin november weer op de wieken gegaan.
67  17-10-2007 3:04:00  N'Djamena, Tsjaad
Volia verblijft nog, net als vorige week, in de omgeving van Irebich. Naarmate de vogels een oostelijker broedgebied hebben, moeten zij een grotere afstand overbruggen om in hun winterkwartieren te komen. De lijn van Volia's broedgebied tot de locatie waar zij nu verblijft bedraagt 4643 km. Er van uit gaande dat afstand een factor is die bepalend is voor de keuze om naar Afrika of India te vliegen lijkt het aannemelijk dat de omslagfactor ligt bij de grens van Belarus /Oekraïne met Rusland. Willen wij dus volgend jaar een zendervogel naar India zien vliegen dan zal Rusland aan ons project toegevoegd moeten worden.
59  10-10-2007 16:51:00  N'Djamena, Tsjaad
Volia is in de afgelopen week nog 266 km afgezakt naar de zuidoever van het Tsjaadmeer en verblijft nu in de omgeving van een dorpje genaamd Irebich, op zo'n 60 km ten oosten van N'Djamena. Deze dame uit Wit-Rusland bevindt zich het meest oostelijk van onze projectvogels. Aan de positie van de vogels in Afrika is met enige moeite de positie van hun broedgebieden nog af te leiden. Zouden er onder onze Grauwe Kiekendieven nog grote zijdelingse verschuivingen gaan plaatsvinden?
53  04-10-2007 4:56:00  Tsjaadmeer, Tsjaad
De traagheid waarmee Volia haar reis tot nu toe heeft volbracht moet een doel hebben gehad want nu zij de woestenij van de Sahara heeft moeten slechten heeft zij in één week tijd ruim 1500 km afgelegd. De eerste dag, 27 september, vliegt zij 350 km en dan blijkt dat zij een vreemde voorkeur voor vulkanen heeft; dit keer rust zij uit bij Wau en Namus een gedoofde vulkaan in het zuiden van Libië. De 28e heeft zij zeker 280 km afgelegd wanneer zij bij het vulkanisch veld van de Tarso vulkanen aankomt en rust in de nabijheid van Tarso Toh. Is het mogelijk dat de eeuwenoude lava nog vruchtbaar is en hier plantengroei plaatsvindt die voeding biedt aan prooidieren voor onze Volia? Verder naar het zuiden zijn er geen vulkanen meer en dus vliegt Volia de 29e 350 km vrijwel gelijk aan de grens tussen Tsjaad en Niger. De 30e vliegt zij nog eens 350 km recht naar het zuiden, zij is dan nog slechts 150 km van de noordkust (de oude noordkust, zie voor meer informatie bij Dzima) een afstand die zij de 1e met gemak aflegt. Hier vindt zij voldoende redenen om er te blijven tot wij op 3 oktober haar informatie verwerken.
45  26-09-2007 20:11:00  Haruj, Libië
Wanneer we op het B signaal vertrouwen heeft Volia op 23 september via Kreta Europa verlaten en hierbij 325 km open water overgestoken. Op 24, 25 en 26 september komen betere signalen uit Centraal Libië waar de Haruj ligt, een gigantisch vulkanisch veld. Volia doet het kalm aan op haar reis naar het zuiden en is op Fenna na de enige vogel van ons project die zich nog in de noordoosthoek van Afrika bevindt.
32  13-09-2007 19:47:00  Boekarest, Roemenië
Van Volia's zender hebben we de afgelopen week weinig posities ontvangen. We weten wel dat ze op 13 september nog in de buurt van Boekarest vertoefde. Haar zender heeft op 15, 16 en 18 september laten zien dat Volia actief was. We hopen voor volgende week op nieuwe posities.
29  10-09-2007 5:12:00  Focsani, Roemenië
Volia is na haar langdurige verblijf bij Ternopil weer op weg gegaan en is op 7 september gepeild bij Chernivtsi, tegen de Roemeense grens. Ze doet het nog steeds kalm aan want ze heeft hierbij maar een afstand van 210 km afgelegd. De 8e is zij weer 200 km opgeschoten en vliegt zij over de Karpaten, bij Comanesti in Roemenie. De 9e staat er ter hoogte van Focsani weer 100 km bij op de teller en de 10e werd zij voor het laatst deze week opgevangen, ditmaal vlak voor Boekarest.
24  05-09-2007 17:04:00  Ternopil, Ukraïne
Volia heeft haar broedgebied in de omgeving van Hrodna in Wit Rusland, bij de grenzen van Litouwen en Polen, waar ook Dzima uit het ei gekropen is. Op 12 augustus heeft zij dit gebied verlaten. Haar zender werkt zoals je van een zender zou wensen en wij ontvangen iedere dag berichten die ons laten zien hoe zij langzaam naar het zuiden trekt. Op 26 augustus is ze 480 km verder ten oosten van Ternopil in Oekraïne. Haar laatste peiling op 5 september kwam nog steeds hier vandaan dus er is iets in dit gebied dat haar aanspreekt. Ook Dzima deed het kalm aan in deze omgeving en een van de plaatsen waar hij verbleef is maar 20 km van de plaats waar Volia steeds rondjaagt. Het vermoeden dat er in dit grootschalig akkerbouwgebied een broedplaats zou kunnen zijn is absoluut het onderzoeken waard!

Volia   ringnummer: Minsk FA 02100, kleurring:   C9 
Volia Volia is een volwassen dame uit Wit Rusland die we echt nog heel lang in de lucht willen zien, haar naam zit zo vol symboliek dat je zou wensen dat die overal bekend werd. Dmitri Vintchenski heeft deze vogel Volia genoemd, wat VRIJHEID betekent in het russisch omdat wij de vrijheid hadden zijn land in te reizen, hij de vrijheid genomen heeft ons de vogels te laten zenderen en Volia de vrijheid heeft om te gaan en staan waar ze wil. Zal ze volgend jaar vrijwillig terugkeren naar Wit Rusland? Daarvan zou men wellicht kunnen leren dat je een vogelkooi kunt openzetten zonder dat je bang hoeft te zijn de vogel kwijt te raken en dat een open kooi de enige mogelijkheid is een vogel, vogel te laten zijn.

Once upon a time, there was a bird. He was adorned with two perfect wings and with glossy, colourful, marvellous feathers. In short, he was a creature made to fly about freely in the sky, bringing joy to everyone who saw him.
One day, a woman saw this bird and fell in love with him. She watched his flight, her mouth wide in amazement, her heart pounding, her eyes shining with excitement. She invited the bird to fly with her, and the two travelled across the sky in perfect harmony. She admired and venerated and celebrated that bird. But then she thought: He might want to visit far off mountains! And she was afraid, afraid that she would never feel the same way about any other bird. And she felt envy for the bird's ability to fly.
And she felt alone.
And she thought: "I'm going to set a trap. The next time the bird appears, he will never leave again." The bird, who was also in love, returned the ollowing day, fell into the trap and was put in a cage. She looked at the bird every day. There he was, the object of her passion, and she showed him to her friends, who said: "Now you have everything you could possibly want." However, a strange transformation began to take place: now that she had the bird and no longer needed to woo him, she began to lose interest. The bird, unable to fly and express the true meaning of his life, began to waste away and his feathers to lose their gloss; he grew ugly; and the woman no longer paid him any attention, except by feeding him and cleaning out his cage.
One day, the bird died. The woman felt terribly sad and spent all her time thinking about him. But she did not remember the cage, she thought only of the day when she had seen him for the first time, flying contentedly amongst the clouds.
If she had looked more deeply into herself, she would have realized that what had thrilled her about the bird was his freedom, the energy of his wings in motion, not his physical body.
Without the bird, her life too lost all meaning, and death came knocking at her door. "Why have you come?" she asked Death. "So, that you can fly once more with him across the sky." Death replied. "If you had allowed him to come and go, you would have loved and admired him even more; alas, you now need me in order to find him again." (Uit het dagboek van Maria, Paulo Coelho, 11 minutes)

Naar boven