logo Werkgroep Grauwe Kiekendief, © 2009 Misty Smit - Klik voor de beginpagina 'home'
Satelliet 2005 Home
SATELLIETROUTE GRAUWE KIEKENDIEVEN 2005/2006
kaartje waar de routes van de zenderkieken verschijnen; klik daarvoor op een naam van een zenderkiek rechts van dit kaartje
de 2 zenderkieken in de route 2005/2006
 
Laatste nieuws van de satellietkieken 2005/2006
In 2005 had de Stichting Werkgroep Grauwe Kiekendief voor het eerst de mogelijkheid om in samenwerking met de Instituut voor vogelonderzoek Vogelwarte Helgoland en de Rijksuniversiteit Groningen (Dierecologie en Gedragsbiologie) Grauwe kiekendieven niet alleen in de broedgebieden met zenders te volgen (radiotelemetrie) maar ook op hun reis naar de Afrikaanse wintergebieden en tijdens hun verblijf daar. Dit werd mogelijk door het gebruik van satellietzenders.

Microwave Satellietzenders 12 gram Solar PTT. Klik voor meer informatie op de TECHNIEK-paginaMet satellietzenders kunnen vogels over de hele aarde gevolgd worden en het signaal wordt via satellieten doorgegeven (zie TECHNIEK).
In 2005 werden voor het eerst satellietzenders geproduceerd die licht genoeg zijn (12 gram) om voor Grauwe kiekendieven te gebruiken. Eerder zijn al tal van andere (roof-)vogelsoorten met deze techniek succesvol op hun weg naar de wintergebieden gevolgd. Een droom werd werkelijkheid: nu komen we voor het eerst te weten welke route naar het zuiden de Groningse Grauwe kieken gebruiken en waar ze in de winter blijven.
Uit ringgegevens en observaties ter plaatse is weliswaar een algemene indruk te verkrijgen, maar de details zoals habitat gebruik en gevaren onderweg konden tot nu toe nooit goed in beeld gebracht worden.
Deze succevolle pilot werd in 2005 opgestart met Marion en Beatriz. Deze de twee Grauwe kiekendief-vrouwtjes konden live via de website gevolgd worden op hun weg naar het zuiden. Ook de pers wist de WGK en beide zenderdames frequent te vinden (zie onze PERSBERICHTEN uit die tijd, onze verzameling van persartikelen in de KNIPSELMAP en beluister ook de diverse radio-uitzendingen op onze MULTIMEDIA-pagina).

De reis van de twee pionierzenderkieken is op deze pagina's te volgen (Route 2005/2006). Wij hopen een groot deel van de reizen van onze vogels te kunnen volgen.

Door het intensieve werk met de Grauwe kiekendieven zijn de vogels voor ons niet zomaar kiekendieven, maar persoonlijkheden met elk hun eigen verhaal. Op deze pagina's de verhalen van de twee zenderkieken uit de pilot van 2005 en naar wie ze vernoemd zijn! Klik hiervoor op de naam van de vogel naast het bovenstaande kaartje of op één van onderstaande twee grote foto's. Op het kaartje verschijnt dan de trekroute van de desbetreffende vogel.

Beatriz uit Oost-Groningen. Klik voor de verhalen over haar migratie 2005/2006.
Beatriz
 
Marion uit Oost-Groningen. Klik voor de verhalen over haar migratie 2005/2006.
Marion

Met onderstaande foto's is ons satellietverhaal allemaal begonnen:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Marion is met zender nog veelvuldig geobserveerd - zomer 2005 © Hans Hut

Met een klik van de muis op de kop "Eerdere updates van ... (..) »»» lees verder" (op de betreffende webpagina van de zendervogel) kunt u alle oude updates van de 2 zenderkieken uit laten rollen en nalezen. We wensen u daar veel plezier mee!


Naar boven