logo Werkgroep Grauwe Kiekendief, © 2009 Misty Smit - Klik voor de beginpagina 'home'
DATALOGGERS - RITA
logoHome logoWillem logoAlida logoEdwin logoGert logoRik logoElzo

Rita werd op 29 juli 2009 gevangen op het land van Pieter Dingkla. "Rita" is vernoemd naar de vrouw van deze markante akkerbouwer. Helaas hebben we geen track van de Sahel en terug van deze dame omdat de instellingen van deze vogel niet juist bleken te zijn. Toen we daar later in augustus achter kwam was Rita reeds naar onbekende oorden vertrokken.

In 2010 vonden we haar terug op ca. 7 kilometer van de plek waar we haar een jaar eerder vingen. Het is - door het verdwijnen van Alida - het enige wijfje in onze pilot. We hebben in 2010 alleen mannetjes een GPS-logger omgedaan omdat we - dankzij het promotiewerk van Dr. Chris - weten dat wijfjes lang niet zo plaatstrouw zijn als mannetjes. Rita bleek gelukkig wel plaatstrouw te zijn aan haar regio en nadat ze was teruggekeerd heeft professor Willem Bouten de logger van Rita de juiste instellingen meegegeven.

Rita laat dus het karakteristieke patroon zien van een wijfje dat een prima mannetje had in 2010. Haar mannetje was nimmer minder dan de immer goed gekapte Elzo (zie zijn wandelgangen elders in het menu). Rita was nagenoeg onzichtbaar in de beginperiode en toen dit wijfje eieren had zagen we haar slechts mondjesmaat. Dit is typerend voor grauwe kiekendieven en daarom is het grauwe kiekenwerk ongeschikt voor mensen met een tekort aan geduld. Het perceel rechts (oost) van de weg Klein Ulsda bestaat uit intensief grasland. Door de jaren heen weten grauwe kieken uit de hele regio juist dit perceel met turbogras te vinden. Hoe dat komt weten we niet. Wat we wel weten is dat a) het aantal veldmuizen van perceel grasland tot perceel grasland enorm kunnen verschillen en dat b) dergelijke percelen met name tijdens de dagen na het maaien zeer aantrekkelijk kunnen zijn voor snackende grauwe kiekendieven.

Rita is op het moment dat dit stukje schrijven (12 december 2010) een 4e KJ wijfje. Ze kan dus nog jaren mee en de kans dat we haar vanaf eind april 2011 weer in de akkers rond Oudeschans gaan zien achten wij vrij groot.


Vrouwtje grauwe kiekendief Rita, met haar UvA-datalogger valt met prooi in op haar nest - zomer 2010 © Hans Hut   (klik voor vergroting)